BBC: Μπορεί μια τρομακτική έκρηξη να καταστρέψει ένα ονειρικό νησί;

Οι επιστήμονες αναλύουν τις πιθανές συνέπειες μιας νέας έκρηξης στη Σαντορίνη και τον Κολούμπο, με ερευνητική αποστολή στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο.

BBC

Μετά την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, το BBC αναλύει τους κινδύνους που ενδέχεται να προκαλέσει μια ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου του νησιού, εστιάζοντας στη σημασία της παρακολούθησης και της έρευνας για τις διαρκείς απειλές. Σχεδόν οι μισοί από τους 11.000 κατοίκους του νησιού είχαν εγκαταλείψει το νησί μετά από μια σειρά σεισμών και ανησυχίες για αναζωπύρωση του ηφαιστείου, καθώς τα νησιά είχαν αρχίσει να «φουσκώνουν» και να παρουσιάζουν αυξημένη σεισμική δραστηριότητα.

Η ομάδα του BBC βρέθηκε στο ερευνητικό σκάφος Discovery του βρετανικού ερευνητικού στόλου, το οποίο βρίσκεται σε αποστολή γύρω από τη Σαντορίνη και το γειτονικό ηφαίστειο Κολούμπο. Μαζί τους, 23 επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις φυσικές διεργασίες του ηφαιστείου και να συλλέξουν δεδομένα για να προβλέψουν τις επόμενες εξελίξεις.

Η καθηγήτρια Ίζομπελ Γιέο, ειδική σε υποθαλάσσια ηφαίστεια, ηγείται της αποστολής και τονίζει τη σπανιότητα της παρακολούθησης υποθαλάσσιων ηφαιστείων, καθώς περίπου τα δύο τρίτα των ηφαιστείων παγκοσμίως παραμένουν αδιάγνωστα λόγω του δύσκολου περιβάλλοντος και των τεχνικών περιορισμών.

Η έρευνα επικεντρώνεται στην κατανόηση των σεισμικών φαινομένων που μπορούν να υποδηλώνουν μια επικείμενη έκρηξη. Αν και η τελευταία έκρηξη της Σαντορίνης συνέβη το 1950, οι επιστήμονες παρακολουθούν την περιοχή για να διαπιστώσουν αν τα υδροθερμικά ρευστά, δηλαδή τα υγρά και τα αέρια που διαρρέουν από το ηφαίστειο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια πιο εκρηκτική κατάσταση. Το υποθαλάσσιο ρομπότ που χρησιμοποιούν οι ερευνητές καταγράφει μικροσεισμούς και αντλεί δείγματα από την περιοχή για να χαρτογραφήσει το υδροθερμικό σύστημα του ηφαιστείου.

Η έρευνα αυτή αναμένεται να προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για τη διαχείριση των γεωκινδύνων, καθώς και για την ενημέρωση των κατοίκων της Σαντορίνης και άλλων περιοχών που ενδέχεται να επηρεαστούν σε περίπτωση μιας μεγάλης έκρηξης. Η καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού, μέλος της κυβερνητικής ομάδας έκτακτης ανάγκης, επισημαίνει ότι τα δεδομένα θα βοηθήσουν στην καλύτερη πρόληψη και διαχείριση, καθορίζοντας τις περιοχές που πρέπει να αποφευχθούν σε περίπτωση κρίσης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Επιστροφή εκδρομέων Πάσχα: Ουρές και ακινητοποιημένα οχήματα στο Ζευγολατιό στην Ολυμπία Οδό – Πάνω από 1.800 οχήματα την ώρα ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Αχαΐα: Κρίσιμες ώρες για τον μουσικό Αρη Μουγκοπέτρο, τραυματίστηκε από κροτίδα σε γλέντι ΒΙΝΤΕΟ

Η Πατρινή γιατρός μιλά για το σοκαριστικό τροχαίο με τον Προαστιακό

Ο καιρός σήμερα 21/4, οι καιρικές συνθήκες για την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

Πανελλήνιες 2025: Αντίστροφη μέτρηση, πότε ξεκινούν

Τα «χρυσά» καλαμαράκια της Μυκόνου, η απόδειξη που ζαλίζει!

Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από 22 έως 25 Απριλίου