Γιατί έπεσε η Τράπεζα Θεμάτων – Οι αντιδράσεις και η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ έπεσε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος στα σχολεία της χώρας κατά τη διάρκεια των ενδοσχολικών εξετάσεων.
Χάος προκλήθηκε στα σχολεία της χώρας το πρωί της Δευτέρας (29/5), όταν “έπεσε” η Τράπεζα Θεμάτων.
Με προβλήματα ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, 29/5, η διαδικασία των ενδοσχολικών εξετάσεων σε όλα τα Λύκεια της χώρας, λόγω τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων.
Κάθε σχολείο, βγάζει τα δικά του θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αντλήσουν θέματα από τις 6, με 6:30 το πρωί, ώστε να υπάρχει μια φυσιολογική ροή.
Τράπεζα Θεμάτων: Κανονικά η διεξαγωγή στις ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου
Όμως υπήρχε ήδη η βλάβη στo σύστημα του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας), με αποτέλεσμα μετά από περίπου μία – δύο ώρες που αποκαταστάθηκε η λειτουργία του συστήματος, όλα τα σχολεία να θέλουν να μπουν ταυτόχρονα στην πλατφόρμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παιδείας που αναφέρει το enikos.gr, το τεχνικό πρόβλημα είχε ως αποτέλεσμα να «μπουν» σχεδόν ταυτόχρονα όλα τα Λύκεια της επικράτειας (1.900 τον αριθμό) για να αντλήσουν θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων και έτσι το σύστημα να μην μπορεί να τα εξυπηρετήσει.
Λύκεια: Προβλήματα με τις ενδοσχολικές εξετάσεις – Τι συνέβη
Η βλάβη έχει ήδη επιδιορθωθεί, ωστόσο η μετάδοση των θεμάτων έγινε με κάποια καθυστέρηση. Έτσι, σε κάποια σχολεία θα καθυστερήσει και η δεύτερη βάρδια εξετάσεων.
Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει οι εξετάσεις, ωστόσο υπάρχει μια αλυσίδα προβλημάτων που δημιουργείται, κυρίως στην περιφέρεια, εκεί όπου οι μαθητές μετακινούνται με λεωφορεία και θα πρέπει να υπάρξει και μία συνεννόηση για αλλαγή στην ώρα δρομολογίων, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Σύμφωνα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Γιάννης Αντωνίου στην ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε εκπαιδευτικά θέματα Alfavita, το τεχνικό πρόβλημα με την Τράπεζα Θεμάτων επιλύθηκε. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από τα σχολεία, το σύστημα «σέρνεται».
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Σύμφωνα με τη νομοθεσία την ημέρα κάθε προγραμματισμένης εξέτασης ανά συγκεκριμένο μάθημα και Λύκειο, ο/η Διευθυντής/- ντρια και ο/η οικείος/-α ή οι οικείοι/-ες διδάσκοντες/-ουσες, κληρώνουν άπαξ τα προς εξέταση από την Τ.Θ.Δ.Δ. θέματα (έως δύο ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης για όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας/Αρχαίων Ελληνικών, των Αγγλικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας/Νέων Ελληνικών, καθώς και για τα μαθήματα Σχεδιαστικού Περιεχομένου).
Συγκεκριμένα για την Τράπεζα θεμάτων
Κατά το σχολικό έτος 2022-23 οι προαγωγικές, απολυτήριες και επαναληπτικές εξετάσεις στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων όλων των τύπων Λυκείου διενεργούνται με θέματα που κληρώνονται από την Τ.Θ.Δ.Δ.
Αχαΐα: Μετ’ εμπόδιων οι ενδοσχολικές εξετάσεις – Τι συνέβη
Από την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας κληρώνονται είτε ενότητες θεμάτων είτε αυτοτελή θέματα. Μία εβδομάδα πριν την έναρξη των προαγωγικών, απολυτήριων και επαναληπτικών εξετάσεων Μαΐου – Ιουνίου / Σεπτεμβρίου 2023 κάθε Λύκειο αναρτά, με ευθύνη του/της Διευθυντή/-ντριας, το πρόγραμμα των εξετάσεων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων στην ιστοσελίδα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (http://iep.edu.gr/el/trapeza-thematon-arxiki-selida, Σχολεία-Διευθύνσεις) με τη χρήση των κωδικών που διαθέτει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.).
Οι αντιδράσεις για την Τράπεζα Θεμάτων
Για «νέο επιτελικό φιάσκο» κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Παιδείας και υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών Νίκος Φίλης.
Αναλυτικά η δήλωση του Ν. Φίλη:
«Πτώση» της Τράπεζας Θεμάτων – αναβολές εξετάσεων: νέο… επιτελικό φιάσκο στο υπουργείο Παιδείας
Για το σημερινό νέο «επιτελικό» φιάσκο του υπουργείου Παιδείας με το blackout της Τράπεζας Θεμάτων, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά η κυρία Κεραμέως.
Από το πρωί η Τράπεζα Θεμάτων έχει «πέσει» και οι διευθυντές Λυκείων και οι εκπαιδευτικοί είναι αδύνατο να αντλήσουν θέματα και να τα κληρώσεων για τη διενέργεια των εξετάσεων.
Σε πανικό ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας κ. Κίττας συστήνει… «υπομονή».
Άγνωστο πού είναι και τι πράττει ο εκλεκτός της τ. υπουργού Παιδείας στο ΙΕΠ και υπεύθυνος για τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων, κ. Αντωνίου. Κατόρθωσε επιτέλους να γυρίσει το ρολόι της εκπαίδευσης πίσω στο 2014, όπως ήταν το διακηρυγμένο όραμά του! Ας περιμένουν τώρα οι εκπαιδευτικοί μαζί με μερικές δεκάδες χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές στις αίθουσες.
Η κυρία Κεραμέως έφυγε και αντί για υπουργείο παρέδωσε στον υπηρεσιακό υπουργό τα αποτελέσματα μιας διαλυτικής και καταστροφικής για την εκπαίδευση παρουσίας.
Σε δήλωση για την Τράπεζα Θεμάτων, προέβη ο Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής , Νίκος Τσούλιας.
Αναλυτικά η δήλωση:
«Προφανώς δεν έχει καμιά ευθύνη η Υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο υπηρεσιακός Υπουργός Παιδείας για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε όλα τα λύκεια της χώρας της καθυστέρησης των εξετάσεων λόγω μη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη το γεγονός της μη αναβάθμισης στις ψηφιακές πλατφόρμες της εκπαίδευσης και την ουσιαστική εγκατάλειψη του ψηφιακού σχολείου. Δυστυχώς η ανεπάρκεια της πολιτικής της Ν.Δ. και της διορισμένης από την κ. Κεραμέως διοίκησης του ΙΕΠ προκάλεσε την πρωτοφανή αναστάτωση όλων των λυκείων της χώρας, μαθητών και εκπαιδευτικών.
Παράλληλα διαβάλλεται και ο θεσμός της Τράπεζας των Θεμάτων, που είναι ένα εκσυγχρονιστικό βήμα στη λειτουργία των σχολείων μας. Είναι αναγκαία η άμεση αναβάθμιση της ψηφιακής λειτουργίας σε όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και η απόδοση ευθυνών για τη σκληρή δοκιμασία των μαθητών».
Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ
Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα.
Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί.
Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.
Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες.
Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News