«Χαστούκι» για όλους το αποτέλεσμα
Ο Γιώργος Λυκοκάπης είναι δημοσιογράφος – διεθνολόγος.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σήμανε πολιτικό «σεισμό» στην «παλιά Ευρώπη», με την καθαρή πρωτιά της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία και την κατάκτηση της 2ης θέσης από το ακροδεξιό AfD στην Γερμανία (για πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο), αλλά κι ένα ηχηρό «χαστούκι» στο εσωτερικό, συνολικά για το πολιτικό σύστημα.
Το πρώτο «χαστούκι», βεβαίως, στάλθηκε στη ΝΔ, που είχε μία «πύρρειο νίκη».
Και πάλι, μεν, 1ο κόμμα στην Επικράτεια, με σημαντική πτώση, δε, των ποσοστών της: Κάτω από τον πήχη, που είχε θέσει ο πρωθυπουργός (33% των ευρωεκλογών 2019) και κάτω από το άτυπο «ψυχολογικό όριο» του 30%. Είναι χαρακτηριστικό πως ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ιορδανία, ενώ στα τραπέζια έχουν μπει, πλέον, σενάρια ανασχηματισμού.
Η χώρα αποκτά μία άτυπη «αξιωματική αντιπολίτευση» στα Δεξιά της, κυρίως λόγω της εκτίναξης της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ». Αντιπολίτευση, που εκ των πραγμάτων πιέζει τη ΝΔ και δημιουργεί συνθήκες για εσωκομματικούς κραδασμούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να πανηγυρίσει τα exit polls, αλλά μετέπειτα επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, με ενδεικτική την καθυστέρηση στη δήλωση Κασσελάκη επί των αποτελεσμάτων. Προσπαθεί να δει το «ποτήρι μισογεμάτο», κρατώντας την διατήρηση της 2ης θέσης, την μείωση της διαφοράς με τη ΝΔ, την εξαΰλωση της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και την συνεχή στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, το ποσοστό είναι κάτω από τον εκλογικό πήχη, που είχε θέσει ο Κασσελάκης (14,98, έναντι 18%) και ήδη έχουν ξεκινήσει δηλώσεις στελεχών του, που καλούν σε συμπόρευση με ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με τους διασπαστές της ΝΑ. Πάντως, ο Κασσελάκης το διεμήνυσε: «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω…»!
Τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ, που περιορίζεται να εστιάσει στη μερική άνοδο των ποσοστών του και τη νίκη του στη «Μάχη της Κρήτης». Oμως, δεν αρκούν αυτά για να κατευνάσουν την εσωκομματική γκρίνια, η οποία εκφράστηκε με την δήλωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου, που έθεσε -ευθέως- θέμα ηγεσίας, έχοντας στο νου και τις χαμηλές πτήσεις, που καταγράφει ο Ανδρουλάκης ως πρόσωπο στο σύνολο των δημοσκοπήσεων. Στα μείον του ΠΑΣΟΚ, το γεγονός ότι παραμένει «κόμμα της επαρχίας», καταγράφοντας εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στην Αττική.
Στους κερδισμένους, ο Κυριάκος Βελόπουλος, που από μικρό κόμμα διαμαρτυρίας μετατρέπεται στον άτυπο επικεφαλής της Δεξιάς «αξιωματικής αντιπολίτευσης» στη ΝΔ. Το κόμμα του ήρθε 2ο σε αρκετές περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος, ενώ το πολιτικό «κλίμα» στην ΕΕ, αν μη τι άλλο, την ευνοεί. Ομως, για να διευρύνει το κόμμα την απήχησή του, δεν μπορεί να είναι αμιγώς προσωποπαγές, αλλά να «συστήσει» κι άλλα στελέχη.
Την ίδια στιγμή, εκτός της ΝΙΚΗΣ, που πλέον καθιερώνεται στα Δεξιά (έχοντας συμπαγές κοινό βαθιά θρησκευόμενους) έχει και ανταγωνισμό από την έκπληξη των εκλογών, την Αφροδίτη Λατινοπούλου, που σημειωτέον είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος κόμματος στα Δεξιά-Ακροδεξιά της ΝΔ, παλαιότερα πολιτεύτριά της!
Κερδισμένο και το ΚΚΕ, που αποτελεί συνεχώς διευρυμένη «σταθερά» του πολιτικού συστήματος.
Καθώς οι ευρωεκλογές ήταν και οι εκλογές των μικρών κομμάτων, στους χαμένους σίγουρα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Νέα Αριστερά και ο Γιάνης Βαρουφάκης, που δεν κατάφεραν να μπουν στην Ευρωβουλή. Αντιθέτως η Ζωή Κωνσταντοπούλου επικυρώνει την παρουσία της στα πολιτικά πράγματα και να εξαργυρώνει τις τελευταίες εκρηκτικές εμφανίσεις της, που θύμισαν την παλαιότερη επεισοδιακή θητεία της και επέφεραν ένα ενδιαφέρον προεκλογικό «άνοιγμα» από πλευράς Κασσελάκη, που η ίδια έσπευσε να κλείσει.
Βεβαίως, ανησυχητικό είναι και το μήνυμα από την αποχή, η οποία έχει δύο διαστάσεις: Η αποχή «εσωτερικού», της «παραλίας» θα την ονομάζαμε, αλλά και η αποχή «εξωτερικού», καθώς το ενδιαφέρον των Ελλήνων του εξωτερικού για την επιστολική ψήφο, στην πράξη, αποδείχθηκε ισχνότατο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News