Χατζηδάκης: «H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι πιο φιλεργατική από του ΣΥΡΙΖΑ»
Τι αναφέρει ο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
«Με τις κατάλληλες πολιτικές αναδιανομής, συνδυάζουμε και θα συνδυάσουμε ολοένα και περισσότερο τις πολιτικές ανάπτυξης της οικονομίας μας με ένα ουσιαστικό μέρισμα για τους εργαζόμενους και τους ανέργους» επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον κατώτατο μισθό, την ανακοίνωση των νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και το ισοζύγιο ροών μισθωτής εργασίας για το 2021 στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
«Σημασία δεν έχει μόνο η κοινωνική ευαισθησία, που είναι δεδομένη για όλους, αλλά κυρίως η κοινωνική αποτελεσματικότητα!» επισημαίνει και τονίζει πως «κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι στην πράξη πιο φιλεργατική από του ΣΥΡΙΖΑ».
«Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η Αριστερά διεκδικούν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν τους ευνοεί» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας.
Η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη έχει ως εξής:
«Ποια κυβέρνηση είναι τελικά πιο φιλεργατική; Είναι μήπως θέμα προθέσεων και καλής καρδιάς ή θέμα αποτελεσμάτων; Είναι πιο φιλεργατική μια κυβέρνηση που παραδίδει την ανεργία στο 17,3% ή μια άλλη που την φτάνει στο 13,4%; Είναι πιο φιλεργατική μια κυβέρνηση που κρατάει ψηλά τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους ή μια άλλη που τις μειώνει; Είναι πιο φιλεργατική μια κυβέρνηση που βγάζει 40.000 θέσεις σε 4 χρόνια για προγράμματα, με σκοπό την κάλυψη ανέργων ή μια άλλη που βγάζει 50.000 θέσεις για τέτοια προγράμματα και μάλιστα σε μόνο 18 μήνες;
Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η Αριστερά διεκδικούν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν τους ευνοεί: Με την “ανάλγητη” κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – και παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας- η ανεργία έπεσε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία δυόμισι χρόνια (από 17,3% σε 13,4%) και αναμένεται να πέσει κι άλλο. Στο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης το 2021 είναι θετικό κατά 133.082 θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια για πρώτη φορά, μετά από μία δεκαετία.
Χάρη στις φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στη μικρή αύξηση 2% του κατώτατου μισθού, το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αυξήθηκε από 305 έως 533,6 ευρώ σε ετήσια βάση. Η αύξηση μπορεί να μην είναι σημαντική, είναι όμως πραγματικότητα και μάλιστα στην περίοδο της πανδημίας, με τη σημαντική ύφεση, που προκάλεσε παντού.
Σε τρεισήμισι μήνες από σήμερα, θα ακολουθήσει νέα, σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η οικονομία, χάρη στη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης (φορολογική, αδειοδοτική, εργασιακή και ασφαλιστική), έχει πλέον ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται ένα χειροπιαστό μέρισμα ανάπτυξης και θα το δουν στην τσέπη τους!
Και δεν είναι μόνο αυτό: Τα τελευταία δύο χρόνια, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει διαθέσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη 3 εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων από τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού. Είναι το μεγαλύτερο πακέτο κοινωνικής στήριξης που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα από τον προϋπολογισμό του Δημοσίου! Πακέτο που προσέφερε ουσιαστική στήριξη στον κόσμο της εργασίας και τους αδύναμους.
Με τον ίδιο τρόπο εξελίσσονται τα πράγματα και στο επίπεδο των προγραμμάτων για ανέργους και εργαζόμενους: Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίοδο 2016-2019, δημιουργήθηκαν, μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, 40.000 θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσα στην περίοδο της πανδημίας και για μόνο 18 μήνες (β’ εξάμηνο 2020 και 2021), δημιουργήθηκαν 50.000 θέσεις εργασίας για ανέργους. Αν κάνετε τις αναγωγές, θα δείτε ότι τριπλασιάστηκε ετησίως η αποδοτικότητα των σχετικών προγραμμάτων.
Παράλληλα, το 2022, ο ΟΑΕΔ ο σχεδιάζει, με κάλυψη από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, παρόμοια προγράμματα για απασχόληση ανέργων που φτάνουν στις 86.000! Με έμφαση στους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους. Δίπλα σ’ αυτά, προσθέστε το πρόγραμμα “Πρώτο Ένσημο” για νέους 18 έως 29 ετών, με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, που θα καλύψει μέχρι 35.000 περιπτώσεις νέων που αναζητούν δουλειά. Και, παράλληλα, το πρόγραμμα κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά 50.000 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Ενώ σχεδιάζεται τώρα να ξεκινήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης και επανακατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, με προτεραιότητα στις ψηφιακές δεξιότητες, στηριζόμενο στις αρχές της ποιότητας, της αξιολόγησης και της πιστοποίησης τόσο των παρόχων όσο και των καταρτιζόμενων, για να πιάνουν τόπο τα λεφτά και να μην τα πετάμε από το παράθυρο!
Ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας συμβάλλει προς την ίδια κατεύθυνση (ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά και κοινωνική προστασία). Συνδυάζοντας την αύξηση των υπερωριών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τη λειτουργία ορισμένων κλάδων και τις Κυριακές, όπως γίνεται στις ανταγωνίστριες χώρες, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την αύξηση των γονικών αδειών και τη θέσπιση του “δικαιώματος αποσύνδεσης” στην τηλεργασία. Και φυσικά κάνοντας την Επιθεώρηση Εργασίας ανεξάρτητη διοικητική αρχή – κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ- και προωθώντας την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που θα είναι βασικό εργαλείο ελέγχου και σεβασμού του ωραρίου του εργαζομένου και βασικό μέσο καταπολέμησης της μαύρης και της υποδηλωμένης εργασίας. Το ίδιο και η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά που εισάγει τους “ατομικούς κουμπαράδες” για τους νέους, τους επιτρέπει να ελέγχουν το ύψος της επικουρικής τους σύνταξης και οδηγεί, με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους ίδιους.
Κανείς δεν υποτιμά τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του εισαγόμενου πληθωρισμού. Η κυβέρνηση άλλωστε έχει ανακοινώσει ήδη μέτρα για την άμβλυνση του προβλήματος αυτού. Οι προοπτικές της οικονομίας όμως παραμένουν θετικές. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν ισχυροί τόσο το 2022 όσο και το 2023. Και αυτό θα έχει σίγουρα θετική αντανάκλαση τόσο τους εργαζόμενους όσο και στους ανέργους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ένα μέρος της γενιάς του brain drain έχει ξεκινήσει να επιστρέφει. Το 15% των εργαζομένων της νέας μονάδας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στα ειδικά και ισχυρά φορολογικά κίνητρα της κυβέρνησης για την επιστροφή των νέων μας από το εξωτερικό. Οφείλεται και στην εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Όλα αυτά δεν έχουν γίνει τυχαία. Έχουν γίνει με συστηματική προσπάθεια και εφαρμογή ενός προγράμματος κοινής λογικής. Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, για να περιορίσουμε περαιτέρω την ανεργία και να ενισχύσουμε το εισόδημα των πιο αδύναμων. Είναι σημαντικό όμως ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε επιτέλους τον λαϊκισμό και τα δόγματα που δεν οδηγούν πουθενά. Σταματήσαμε να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Σταματήσαμε δηλαδή να στηριζόμαστε απλά και μόνο σε μια πολιτική καλών προθέσεων και μεγάλων στόχων που δεν εδράζονται σε αντίστοιχα θεμέλια και μια ισχυρή παραγωγική βάση. Αυτή την παραγωγική βάση έχουμε ξεκινήσει να δημιουργούμε, κινητροδοτώντας στην πράξη μικρές και μεγάλες επενδύσεις. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας παράλληλα το εθνικό εισόδημα.
Με τις κατάλληλες πολιτικές αναδιανομής, συνδυάζουμε και θα συνδυάσουμε ολοένα και περισσότερο τις πολιτικές ανάπτυξης της οικονομίας μας με ένα ουσιαστικό μέρισμα για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Σημασία λοιπόν δεν έχει μόνο η κοινωνική ευαισθησία, που είναι δεδομένη για όλους, αλλά κυρίως η κοινωνική αποτελεσματικότητα!».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News