Χωρίς βροχές και υψηλές θερμοκρασίες… διψάσαμε – Κρίσιμο το πρόβλημα της λειψυδρίας σε όλη την Αχαΐα

Προβλήματα υδάτινων πόρων σε Πάτρα, Αιγιάλεια, Καλάβρύτα, Ερύμανθο, Αχαγιά

λειψυδρία

Στο κρίσιμο πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνολικά και με ευθύνη, για τις επόμενες γενιές, αυτό της λειψυδρίας, παρενέβη πολιτευτής Αχαΐας ΝΔ-διδάκτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών-Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Τσώκος.

Αποδίδει την έλλειψη νερού και την ξηρασία στην περιοχή, αλλά και στη χώρα όλη τα τελευταία χρόνια, στο ότι οι βροχές μειώνονται, σε σχέση με το 2023 εκτιμάται περίπου στο 50%, όπως και τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα οι στάθμες των λιμνών πέφτουν, ενώ άλλες αποξηραίνονται τελείως και ιδιαίτερα φέτος, όπου κάτοικοι και αγρότες ανησυχούν για τις διαστάσεις, που λαμβάνει το φαινόμενο, ενώ η Επιστημονική Κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η κατάσταση χειροτερεύει, ενώ κορυφώνεται η θερινή τουριστική περίοδος. Στην Αχαΐα καταγράφονται προβλήματα μείωσης υδάτινων πόρων, από τον Δήμο Αιγιάλειας ως τον Δήμο Καλαβρύτων και από τον Δήμο Πατρέων (π.χ. Καλλιθέα) έως τους Δήμους Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας. Σε Καλάβρυτα, Χαλανδρίτσα και γύρω περιοχές υπάρχουν συνέπειες στην ύδρευση, αφού έχει πέσει σημαντικά η στάθμη των γεωτρήσεων» λέει ο κ. Τσώκος , αλλά επιδρά σημαντικότατα στον κρίσιμο Τομέα της Γεωργίας, με επιπτώσεις στην καλλιέργεια, και την κτηνοτροφία, όσο δεν τροφοδοτούνται υπόγειοι και επίγειοι ταμιευτήρες και αυτό που καταναλώνουμε από διαθέσιμες πηγές δεν αναπληρώνεται. Ιδια εικόνα και σε δεξαμενές και λεκάνες κατάκλισης φραγμάτων, λόγω αυξημένης εξάτμισης. Ωστόσο, οι τυχόν αυξημένες βροχοπτώσεις τον χειμώνα σίγουρα θα δώσουν ανάσες και ανακούφιση στο πρόβλημα της λειψυδρίας.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτό. Για να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα, έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από κάθε πλευρά του. Θα πρέπει ατομικά να αναθεωρήσουμε τις συνήθειες, για καλό. Ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού, για ανάγκες που δεν μας είναι απαραίτητες, αποτελεί καλή πρακτική στο πρώτο στάδιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα κρίνεται απαραίτητος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον περιορισμό της επιφανειακής απορροής ορεινών χειμάρρων, ώστε να επιταχύνεται η κατείσδυση του νερού στους γεωλογικούς και εδαφικούς σχηματισμούς. Ταυτόχρονα, χρειάζεται συνετή χρήση νερού γεωτρήσεων και προσεκτική μελέτη, για νέα γεώτρηση. Η ορθή διαχείριση υδάτινων πόρων επιβάλλεται.

Υπάρχουν μέθοδοι συγκράτησης του βρόχινου νερού, όπως η δημιουργία ταμιευτήρων και αρδευτικών καναλιών. Ετσι, δεν θα πηγαίνει χαμένο. Οφείλουμε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο, με αξιοποίηση μονάδων αφαλάτωσης. Η αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης για μείωση των απωλειών νερού, με παράλληλα έργα ορεινής οικονομίας θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε βάθος χρόνου. Συνοψίζοντας, η λειψυδρία θα γίνει ολοένα και εντονότερη εκτός αν ληφθούν κατάλληλα μέτρα, από τις αρμόδιες Αρχές, αλλά και τον καθένα μας. Να αντιληφθούμε το μέγεθος της έλλειψης νερού και καθώς αφορά τη ζωή και το περιβάλλον μας, την καθημερινότητα και την ανάπτυξη, το παρόν και το μέλλον μας, με συνέπεια και ευθύνη για τις επόμενες γενιές, να εφαρμόσουμε τις λύσεις» δηλώνει ο αχαιός πολιτικός και επιστήμονας.