Χουάν Κάρλος: Συνταξιούχοι δικαστές και εισαγγελείς έκαναν μήνυση στον πρώην βασιλιά για φορολογικά αδικήματα
Στη μήνυση αναφέρεται ότι τα πέντε φορολογικά εγκλήματα έχουν τελεστεί μεταξύ 2014 και 2018 και δεν έχουν παραγραφεί
Κοινή μήνυση κατά του επίτιμου βασιλιά Χουάν Κάρλος για πέντε φορολογικά αδικήματα εις βάρος του Δημοσίου κατέθεσαν ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνταξιούχοι δικαστές, εισαγγελείς κατά της διαφθοράς και διανοούμενοι.
Στη μήνυση αναφέρεται ότι τα πέντε φορολογικά εγκλήματα έχουν τελεστεί μεταξύ 2014 και 2018 και δεν έχουν παραγραφεί. Οι συνταξιούχοι δικαστές και εισαγγελείς αναφέρουν ότι η Εισαγγελία ειδοποίησε τον Χουάν Κάρλος ότι θα ξεκινούσε έρευνα εναντίον του για ύπαρξη φορολογικών παραβάσεων και αυτός προχώρησε σε φορολογική τακτοποίηση πριν την έναρξή της.
Οι καταγγέλλοντες ζητούν να καταθέσει ο πρώην βασιλιάς και να εμφανιστούν τρία άτομα ως μάρτυρες όπως και νομικοί εκπρόσωποι των εταιρικών οντοτήτων που εμφανίζονται στην μήνυση.
«Όταν η Εισαγγελία ενημερώνει ένα υπό διερεύνηση μέρος για την έναρξη ανακριτικών διαδικασιών στις οποίες υπάρχουν στοιχεία για παράτυπες δραστηριότητες με φορολογική συνάφεια, δεν μπορεί ποτέ να έχει λεπτομερή γνώση των δεδομένων που υποστηρίζουν πιθανή φορολογική παράβαση, διότι πρόκειται για πληροφορίες που η Εφορία μπορεί να γνωρίζει μόνο αφού ολοκληρωθεί ο φάκελος των κυρώσεων, γεγονός που κλείνει τον δρόμο στη δυνατότητα φορολογικής τακτοποίησης», γράφεται στη μήνυση.
Το δίκτυο συγκάλυψης
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο πρώην βασιλιάς έχει χρησιμοποιήσει δύο ιδρύματα με κεντρικά γραφεία σε Λιχτενστάιν και Ελβετία, δημιουργώντας δίκτυο με στόχο «να κρύψει ή να δυσκολέψει τον προσδιορισμό του ποσού που εξαπατήθηκε». Αυτό, αναφέρουν, θεωρείται επιβαρυντικό στοιχείο εγκλήματος, που τιμωρείται με ποινές φυλάκισης δύο έως έξι ετών για κάθε έγκλημα και ορίζει την παραγραφή σε 10 έτη.
Οι καταγγέλλοντες επανεξετάζουν τις έρευνες που διεξήγαγε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σχετικά με τον Χουάν Κάρλος.
Όπως υπενθυμίζουν, ο Χουάν Κάρλος και κάποια από τα εγγόνια του φέρεται ότι χρησιμοποιούσαν πιστωτικές κάρτες που συνδέονταν με κεφάλαια του Μεξικανού επιχειρηματία Allen Sanginés-Krause, κάτι που ερευνήθηκε στο πλαίσιο της φερόμενης συλλογής παράνομων προμηθειών στα έργα υπερταχείας (AVE) στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας και στην ύπαρξη εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους του πρώην βασιλιά.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η Εισαγγελία ενημέρωσε ανεπίσημα τον επίτιμο βασιλιά δύο φορές το 2020 ότι ερευνούνταν για πιθανά εγκλήματα κατά του ισπανικού Δημοσίου Ταμείου και ότι ο Χουάν Κάρλος Α προέβη αμέσως σε δύο φορολογικές ρυθμίσεις: μία 678.393,72 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020 και άλλη μία 4.395.901,96 ευρώ τον Φεβρουάριο 2021 (συμπεριλαμβανομένων 871.851,24 ευρώ τόκων υπερημερίας και προσαυξήσεις).
Επικαλούνται την ισότητα ενώπιον του νόμου
Οι καταγγέλλοντες επισημαίνουν ότι καταθέτουν τη μήνυση με στόχο «την υπεράσπιση του γενικού συμφέροντος και την ισότητα όλων των πολιτών ενώπιον του νόμου» κατανοώντας ότι υπάρχουν εγκλήματα κατά του Δημοσίου Ταμείου «που παραβιάζουν όχι μόνο τις αρχές του Ποινικού Κώδικα αλλά και τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης, πέραν των νομικών και ηθικών υποχρεώσεων που απαιτούνται ιδιαίτερα από τα άτομα που κατέχουν δημόσιες θέσεις συνταγματικής σημασίας, εν προκειμένω του αρχηγού κράτους».
Να σημειωθεί ότι ο επίτιμος βασιλιάς διαμένει μόνιμα από το 2020 στο Αμπού Ντάμπι, του οποίου είναι φορολογικός κάτοικος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: Αυτή είναι η 41χρονη που εντοπίστηκε νεκρή στο αυτοκίνητό της
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Νέος Πρόεδρος ο Φάμελλος, μετά την παραίτηση Πολάκη
Καιρός: «Παγώνει» η χώρα πότε έρχεται η νέα ψυχρή λίμνη, πρόγνωση μέχρι τις 29/11
«Βροχή» οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, πότε κλείνει η πλατφόρμα
Συνετρίβη αεροπλάνο στη Λιθουανία, κατέπεσε σε διώροφο κτίριο κατοικιών ΒΙΝΤΕΟ
Μεχμέτ Γιουτμάζ: Το μήνυμα μέσω της «Π» του Τούρκου πολίστα της ΝΕΠ για τα… ελληνοτουρκικά
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News