Χρήστος Μπούρας: Το Πανεπιστήμιο σε νέα εποχή με όραμα – Στόχοι, διαφάνεια και διεθνείς κατατάξεις
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών ρίχνεται στη μάχη επανεκλογής του
«Η πρυτανική αρχή που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές θα πρέπει να είναι σε θέση να οδηγήσει το Πανεπιστήμιο στη νέα εποχή με όραμα, ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα».
Με αυτά τα λόγια ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας ανακοίνωσε χθες ότι θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Την τετραετία 2020-2024, το Πανεπιστήμιο μέσα από συλλογικές προσπάθειες, με συνθέσεις, επιχειρηματολογία και δημιουργικές αντιπαραθέσεις, κατόρθωσε την αναμόρφωσή του σε ένα ίδρυμα σύγχρονο, λειτουργικό και συμπεριληπτικό, ικανό να ανταποκριθεί στο διεθνοποιημένο περιβάλλον που δυναμικά διαμορφώνεται αλλά και να απαντά στα σύγχρονα διακυβεύματα της ελληνικής πραγματικότητας».
Ο Χρ. Μπούρας μίλησε και για τους στόχους που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση 8ης σχολής στην Αρχαία Ολυμπία (στις 22 Ιανουαρίου θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΠΔΕ, Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Ολυμπιακής Ακαδημίας και Πανεπιστημίου Πατρών), στη φιλοδοξία για περαιτέρω άνοδο σε κατατάξεις του Πανεπιστημίου, για ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια και διεθνείς συνεργασίες και επεκτάσεις, όπως αυτές σε Κίνα και Αλεξάνδρεια, για το Φοιτητικό Εστιατόριο και για μια ακόμη σειρά σημαντικών ζητημάτων.
Η λέξη «εξωστρέφεια», μάλιστα, κατέχει πρωτεύουσα θέση στο λεξιλόγιο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, με τον ίδιο να στέκεται ιδιαίτερα στην περαιτέρω διεθνοποίηση του ιδρύματος: «Ενισχύουμε τη φυσιογνωμία μας, σαν πόλου προαγωγής της έρευνας, της δημιουργικότητας και της επεξεργασίας των κοινωνικών προκλήσεων στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα. Συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη χώρα και στην περιφέρειά μας. Διευκολύνουμε, προσελκύουμε και χτίζουμε νέες διεθνείς συνεργασίες με ενεργητικές και προδραστικές προσεγγίσεις. Θέτουμε σε προτεραιότητα τους δεσμούς με τους αποφοίτους μας και φροντίζουμε για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας μέσω της ίδρυσης κοινών προγραμμάτων σπουδών και φορέων πολιτισμού στην Κίνα, ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών και διά βίου μάθησης στο Πανεπιστήμιο και της εμβληματικής, εθνικής προσπάθειας ίδρυσης παραρτήματος στην Αλεξάνδρεια».
Και ο Χρήστος Μπούρας κατέληξε, στέλνοντας το εξής μήνυμα: «Η περίοδος 2020-2024 κατέδειξε πως τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Με συνέπεια συνεχίζουμε την ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου Πατρών. Θέτουμε τα θέματα, διαβουλευόμαστε, προτεραιοποιούμε, σχεδιάζουμε, διεκδικούμε, υλοποιούμε, μαθαίνουμε, λογοδοτούμε, διορθώνουμε. Διαμορφώνουμε το μέλλον αριστείας του δημόσιου πανεπιστημίου και, μαζί, δημιουργούμε μια κοινότητα που εμπνέει, καινοτομεί και εξασφαλίζει μια φωτεινή προοπτική για όλους. Αυτή ήταν η δέσμευση, η αποστολή και το έργο μας τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι ο προσανατολισμός και η δέσμευση ευθύνης για την επόμενη θητεία μας στην υπηρεσία της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών».
Ακαδημαϊκοί στόχοι: Βάσεις για ίδρυση νέων δομών
Ο Χρήστος Μπούρας έκανε ειδική μνεία στο πλάνο του σε ακαδημαϊκό επίπεδο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ενισχύουμε τις ακαδημαϊκές μονάδες, δίνοντας έμφαση σε αυτές που παρουσιάζουν σημαντικά ελλείμματα πόρων και ικανοτήτων. Δημιουργούμε μηχανισμούς που μεταφέρουν καλές πρακτικές και γνώση από μονάδες που ξεχωρίζουν στο Πανεπιστήμιό μας, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Στηρίζουμε τους φοιτητές και στους διδάσκοντες στην ενίσχυση και την ανάπτυξη δεσμών μάθησης για τη δημιουργία και την ανανέωση εκπαιδευτικών διαδικασιών που εστιάζουν στη βαθιά γνώση του αντικειμένου, στη διεπιστημονική επίλυση προβλημάτων, στην ανάπτυξη ικανοτήτων ηγεσίας, επικοινωνίας, διαπροσωπικών σχέσεων και αυτο-ολοκλήρωσης. Με πυξίδα την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη που με μεγάλη πλειοψηφία επιτεύχθηκε και που όμοιά της δεν καταγράφεται στην ιστορία του δημόσιου πανεπιστημίου, τίθενται οι βάσεις για ίδρυση νέων ακαδημαϊκών δομών, όπως η ξενόγλωσση Σχολή με έδρα την Αρχαία Ολυμπία».
Φοιτητική μέριμνα: Κανείς φοιτητής δεν θα αισθάνεται μόνος
«Στόχος μας είναι καμία φοιτήτρια και κανένας φοιτητής να μην αισθάνεται μόνος του». Με αυτό το σύνθημα ο Χρήστος Μπούρας έδωσε μεγάλη έμφαση στη φοιτητική μέριμνα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. πρύτανης: «Προωθούμε την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, με ισότητα, ισοτιμία, μη-διακριτική μεταχείριση και προάγουμε τις ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη. Η πανεπιστημιακή μας κοινότητα προσανατολίζεται από τις αρχές της ποικιλομορφίας και της συμπεριληπτικότητας. Οι καθηγητές μας, οι φοιτητές μας, το προσωπικό μας, οι απόφοιτοί μας και οι συνεργάτες μας, αναπτύσσουν ικανότητες για να εργάζονται, να μαθαίνουν και να ζουν με τη διαφορετικότητα. Φοιτητική μέριμνα μέσα από συνεχιζόμενες δράσεις χρηματοδοτούμενες από διαφορετικές πηγές, στοχεύοντας στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών στέγασης, σίτισης, υποστήριξης, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες των τεσσάρων πανεπιστημιουπόλεων και τη βιώσιμη ανάπτυξή τους». Ο Χρ. Μπούρας έκανε ειδική μνεία και για το Μεσολόγγι, λέγοντας ότι εκεί «υπάρχουν οι πιο σύγχρονες εστίες στη χώρα, με Η/Υ, πλυντήρια, στεγνωτήρια, κ.λπ.».
Διοικητική διαφάνεια: «Οι πόροι χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά»
Για τον Χρήστο Μπούρα, ο συνδυασμός διοικητικής διαφάνειας και αποτελεσματικότητας είναι κομβικός. «Με εμπιστοσύνη, ακεραιότητα και υπευθυνότητα προτάξαμε τις δύο κρίσιμες πτυχές στη διαχείριση του ιδρύματός μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόσθεσε τα εξής: «Με ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία των διοικητικών διαδικασιών, αποφάσεων και πολιτικών του Πανεπιστημίου μας προς όλους (π.χ. φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό και το κοινό), με σαφή και έγκαιρη πληροφόρηση για διοικητικές αλλαγές, πολιτικές και αποφάσεις, με πρόσβαση σε έγγραφα και πληροφορίες (π.χ. προϋπολογισμούς, στρατηγικά σχέδια) εξασφαλίσαμε ότι όλοι οι πόροι (οικονομικοί, ανθρώπινοι, υλικοί) χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και με τρόπο που βελτιστοποιεί την απόδοση και την αξία». Και ο Χρ. Μπούρας πρόσθεσε ότι «με ιδίους πόρους και η κοινωνική μέριμνα θα λειτουργήσει, αλλά και θα αξιοποιήσουμε το προσωπικό του Πανεπιστημίου».
Πέντε στόχοι και ένας οιωνός: Από το φοιτητικό εστιατόριο έως το επετειακό WELCOME UP
Δεν ξέρουμε αν ο Χρήστος Μπούρας είναι προληπτικός, το σίγουρο είναι, πάντως, ότι ένα μεγάλο χαμόγελο φώτισε το πρόσωπό του όταν αμέσως μετά το πέρας της χθεσινής συνέντευξης Τύπου το φλουρί από τη βασιλόπιτα, που έκοψε μαζί με τους αντιπρυτάνεις, τους συνεργάτες του και τους εκπροσώπους του Τύπου, έπεσε στο Πανεπιστήμιο Πατρών!
«Εύχομαι η πορεία μας ως Πανεπιστήμιο το 2024, να μην έχει όρια» ήταν η ευχή του πρύτανη, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφερθεί σε πέντε μεγάλους στόχους.
Πρώτον, ο Χρ. Μπούρας ζήτησε «η Πολιτεία να σταθεί δίπλα στο Πανεπιστήμιο και να εξασφαλίσει το φοιτητικό εστιατόριο». Και αποκάλυψε ότι «οι συνάδελφοί μου από το τμήμα Αρχιτεκτονικής ολοκληρώνουν τη μελέτη, θα έχουμε τεύχη δημοπράτησης και θα αποκτήσουμε σύγχρονο εστιατόριο».
Δεύτερον, όπως ανέφερε ο κ. πρύτανης: «Το προηγούμενο διάστημα μοιράστηκαν 270 θέσεις του ΕΣΥ. Δεν μπορεί να πάρουμε μόνο 15 θέσεις. Θα επηρεάσει την ποιότητα εκπαίδευσης στο Ιατρικό τμήμα. Ζητάμε άλλες 15 θέσεις. Εχω ήδη ζητήσει συνάντηση με τον νέο υπουργό και καλώ τους φορείς της πόλης να στηρίξουν την προσπάθεια».
Τρίτον, το Πανεπιστήμιο θα γιορτάσει φέτος τα 60 χρόνια ζωής και, όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Μπούρας: «Το 3ο Welcome UP θα είναι κάτι διαφορετικό. Σκεφτόμαστε να διεξαχθεί κι ένα συνέδριο, το οποίο θα αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στην πόλη. Θέλουμε η εκδήλωση να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Οπως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο υπάρχει το Καρναβάλι, έτσι και το φθινόπωρο οι επισκέπτες θα λένε: ‘‘Τον Οκτώβριο πάμε Πάτρα’’».
Τέταρτον, στις 22 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αρχαία Ολυμπία το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΠΔΕ, Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Ολυμπιακής Ακαδημίας και Πανεπιστημίου Πατρών για την ίδρυση ελληνόφωνου και αγγλόφωνου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών τετραετούς φοίτησης. Ο Χρ. Μπούρας σκοπεύει να «ανεβάσει» ακόμη περισσότερο αυτή την εξέλιξη.
Και πέμπτον, στόχος του Πανεπιστημίου είναι να συνεχίσει να προσελκύει μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή μας. «Μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες έχουν εγκατασταθεί στα μέρη μας, μικρότερες εταιρείες ξεκίνησαν να κάνουν επενδύσεις, ενώ στην περιοχή δρουν ψηφιακοί νομάδες» σχολίασε ο Χρ. Μπούρας και πρόσθεσε: «Το Πανεπιστήμιό μας μετράει 33.000 ενεργούς φοιτητές, 700 μέλη ΔΕΠ, 40 εργαζόμενους και 3.000 συμβασιούχους. Δεν έχουμε, λοιπόν, μόνο ρόλο στην παιδεία και στην έρευνα, στρατηγικός μας στόχος είναι και η ανάπτυξη». Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, ο κ. πρύτανης στάθηκε και στη μεγάλη χορηγία του «Ηρακλή», που θα κατασκευάσει το πρώτο κτίσμα με την μέθοδο της 3D εκτύπωσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Εκεί θα στεγαστούν φοιτητές και φοιτήτριες που με το κατάλληλο coaching και monitoring θα αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες. «Είμαστε στη φάση των φάση αδειών. Ο χώρος, 120τ.μ., θα είναι έτοιμος πριν το καλοκαίρι» αποκάλυψε ο Χρ. Μπούρας.
Ημερίδα για τις διεθνείς κατατάξεις: Θέμα οι εξελίξεις σε Ελλάδα-εξωτερικό
Οι δράσεις δεν σταματούν ποτέ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κάτι που ειπώθηκε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Σειρά, λοιπόν, παίρνει σήμερα η ημερίδα με θέμα «Συζητώντας για τις διεθνείς κατατάξεις-Θέσεις και προβληματισμοί για τις εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» στο κτίριο διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 11π.μ. μέχρι τις 4μ.μ. Αναμφίβολα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των καθηγητών Περικλή Μήτκα (πρόεδρος ΕΘΑΕΕ), Γεωργίου Κυριακού (πρόεδρος Επιτροπής Διεθνών Κατατάξεων του Πανεπιστημίου Πατρών), Νικόλαου Καραμάνου (τέως αντιπρύτανης), Παντελή Κυπριανού (πρώην αντιπρύτανης), κ.ά.
«Κεφαλαιοποιούμε το απόθεμα ερευνητικής μας γνώσης κι επενδύουμε στην παραγωγή νέας, όχι μόνο σε τομείς τεχνολογικής αιχμής, αλλά και σε ζητήματα κοινωνικής προτεραιότητας» ήταν η επισήμανση του Χρήστου Μπούρα στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου με αφορμή δράσεις σαν τη σημερινή από πλευράς Πανεπιστημίου. «Ταυτόχρονα, καλλιεργούμε κι αποδίδουμε αξία στη βασική έρευνα και στους δημιουργικούς τρόπους ακαδημαϊκής έκφρασης. Διευκολύνουμε τους φοιτητές και το προσωπικό μας να συνδέσουν τις ερευνητικές τους προσπάθειες με τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες. Προάγουμε τη διεπιστημονική έρευνα και προχωρούμε σε αναγνώριση της προσπάθειας και της αριστείας των συναδέλφων μέσα από δράσεις που επιβραβεύουν τη διδασκαλία και την έρευνα και πρόνοιες για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας» πρόσθεσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών. «Η σύνδεση με την κοινωνία είναι συνεχής. Το Πανεπιστήμιο, ως φάρος παιδείας και πολιτισμού, δημιουργεί συνθήκες πολυεπίπεδων αλληλεπιδράσεων, από τις οποίες δεν μπορεί να απουσιάζει η κοινωνία. Το φεστιβάλ υποδοχής πρωτοετών είναι η απόδειξη του τι μπορεί να καταφέρει το Πανεπιστήμιο ενώνοντας τις δυνάμεις του με τους φορείς, τις επιχειρήσεις και το έμψυχο δυναμικό της περιφέρειας. Ακόμη κι όταν διαφωνούμε, οφείλουμε να ξέρουμε πού διαφωνούμε και να κάνουμε σταθερά βήματα μπροστά».
Για ιδιωτικά Πανεπιστήμια και δημογραφικό: «Τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα»
Δεν είναι μόνο το θέμα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τα επόμενα χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Σύμφωνα με τον Χρήστο Μπούρα υπάρχει ένα ακόμη εξίσου σοβαρό, ίσως και σοβαρότερο ζήτημα. «Τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα. Πέρα από τη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που ήδη ανοίγει, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το δημογραφικό. Μικραίνει ο πληθυσμός, επομένως μικραίνει και ο αριθμός των φοιτητών, κάτι για το οποίο πρέπει να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις» δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος, πάντως, δηλώνει σίγουρος για το μέλλον του Ιδρύματος: «Το Πανεπιστήμιό μας είναι ψηλά στην ανταγωνιστική χρηματοδότηση και όχι στη χαριστική. Να είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί. Εμείς πήγαμε πρώτοι στην Κίνα, εμείς ανοιγόμαστε στην Αλεξάνδρεια. Περάσαμε κρίσεις, και δεν επιζούμε μόνο, αλλά είμαστε σταθερά μέσα στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Εχουμε πολλούς αποφοίτους μας στη Βουλή των Ελλήνων και διευθυντικά στελέχη σε μεγάλες εταιρείες. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα αναζητήσει πόρους πέραν της χρηματοδότησης της Πολιτείας. Εχουμε κρατική στήριξη, αλλά για να κάνουμε τα άλματα που θέλουμε κοιτάμε και τον έξω κόσμο. Ευχαριστούμε για τις εμβληματικές δωρεές και τη στήριξη τις οικογένειες Μεντζελόπουλου και Σφήκα, την κυρία Λόη, την αείμνηστη Ελένη Ζαφειροπούλου-Διγενοπούλου, κ.ά.».
Ο Χρ. Μπούρας ευχαρίστησε και όλους τους συνεργάτες του για τις συνεχείς προσπάθειές τους, ενώ δεν δίστασε να δώσει και μίνι συνεντεύξεις στους σπουδαστές του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 που βρέθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Διαβάστε επίσης:
Ηλεία: Χάθηκαν στα λασπόνερα, 80 μέτρα από το σπίτι τους – Αγωνία για 45χρονο
Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα «τρομάζουν» την παγκόσμια οικονομία
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News