Δίκη Χέντερσον: Επεισοδιακή συνέχεια – «Η δολοφονία είχε ρατσιστικό κίνητρο»

Ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών η δίκη σε δεύτερο βαθμό του θανάτου του Αμερικανού φοιτητή στη Ζάκυνθο – Βίαιη προσαγωγή για πλήθος μαρτύρων διέταξε το δικαστήριο.

Δίκη

Σε τεταμένο κλίμα ξεκίνησε χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών, η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης του θανάτου του Αμερικανού φοιτητή Μπακάρι Χέντερσον, ο οποίος είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού στον Λαγανά της Ζακύνθου, τον Ιούλιο του 2017.

Η δίκη επαναλαμβάνεται μετά από έφεση που είχε ασκήσει κατά της πρωτόδικης απόφασης, ο τότε εισαγγελέας Εφετών και σήμερα προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργος Μπισμπίκης και χθες ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία με μπαράζ ενστάσεων, παρουσία και της οικογένειας του θύματος, που είχε έρθει πάλι από τις ΗΠΑ.

Σύσσωμη η υπεράσπιση των πέντε Σέρβων και ενός Σερβοβόσνιου κατηγορουμένων που αποτελείται από τους δικηγόρους Αλέξη Κούγια, Αθανάσιο Τάρτη και Αγαμέμνων Τάτση, ζήτησε να εξαιρεθεί από την δίκη η πολιτική αγωγή, με το επιχείρημα ότι δεν είχαν κατατεθεί νομιμοποιητικά έγγραφα που να αποδεικνύουν την συγγενική σχέση της οικογένειας των Αμερικανών με το θύμα.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Χέντερσον, Χρήστος Κακλαμάνης απάντησε: «Θέλετε πραγματικά να κάνουμε μια τέτοια δίκη; Αυτοί οι άνθρωποι έχουν έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου και εσείς αμφισβητείτε ότι είναι οι γονείς του θύματος;» διερωτήθηκε.

Η ΕΦΕΣΗ

Η ένσταση τελικά απορρίφθηκε από το δικαστήριο, αλλά στη συνέχεια, οι συνήγοροι των κατηγορούμενων ζήτησαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών την απόρριψη της εισαγγελικής έφεσης εξαιτίας της οποίας οδηγήθηκε σε δεύτερο βαθμό η εκδίκαση της υπόθεσης.

Η έδρα απέρριψε και αυτό το αίτημά τους, εκτός από εκείνο των συνηγόρων του Ελληνα μπάρμαν Γιώργου Σκιαδόπουλου. Οι δύο δικηγόροι του, Παναγιώτης Κοραντζόπουλος και Δημήτρης Γκαβέλας, τόνισαν ότι ο εισαγγελέας δεν είχε το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά του εντολέα τους, γιατί πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος για απλή σωματική βλάβη και απαλλάχθηκε επειδή δεν είχε υποβληθεί έγκληση για το συγκεκριμένο αδίκημα. Δηλαδή, η έφεση που ασκήθηκε δεν αφορούσε σε καμία από τις προβλέψεις της ποινικής δικονομίας και έτσι εξαιρέθηκε της δίκης.

Η συνέχεια ήταν πιο έντονη και σε κάποια σημεία επεισοδιακή. Η πλευρά της υπεράσπισης αρνήθηκε την κατηγορία περί ανθρωποκτόνου δόλου, ενώ η πολιτική αγωγή, επιχείρησε να αποδώσει τον θάνατο του Αμερικανού τουρίστα σε ρατσιστικά κίνητρα.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

Πρώτος μάρτυρας εξετάστηκε ο πατέρας του θύματος, Φιλ Χέντερσον. Επισήμανε επίσης ότι η δολοφονία του γιου του είχε ρατσιστικά κίνητρα και αναφέρθηκε κυρίως στη ζωή του γιου του και στην νύχτα που ενημερώθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, για τον θάνατό του. «Δεν πίστευα αυτό που άκουγα. Τη ρώτησα αν όντως ήταν ο Μπακάρι, αν αναγνωρίζει ένα τατουάζ που έχει στο χέρι του και μου απάντησε «ναι, αυτός είναι». Δίπλα μου ήταν η γυναίκα μου, η οποία μόλις το άκουσε, άρχισε να ουρλιάζει».

Η δίκη διακόπηκε για τις 11 Μαρτίου, με τη βίαιη προσαγωγή μαρτύρων, οι οποίοι χθες δεν παρουσιάστηκαν. Η οικογένεια δήλωσε απογοητευμένη από αυτή την καθυστέρηση. Οπως είπε ο πατέρας, θα γυρίσουν πίσω και θα συνεργαστούν με τους δικηγόρους τους, γιατί δεν είναι σίγουροι πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Γ. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΙΩΘΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ 

Ο ζακυνθινός μπάρμαν Γιώργος Σκιαδόπουλος που απαλλάχθηκε από το Εφετείο, λόγω απόρριψης της έφεσης, δήλωσε στην «Π» τα εξής: «Νιώθω επιτέλους δικαιωμένος, γιατί από την αρχή έλεγα ότι δεν έχω τελέσει κάποιο αδίκημα, το οποίο θα επέφερε ποινή σε βάρος μου. Ηξερα ότι είχα προφυλακιστεί άδικα για 18 μήνες. Πλέον μπορώ και εγώ να συνεχίσω τη ζωή μου, καθαρός και χωρίς καμία σκιά. Το βάζω πίσω μου. Φυσικά με έχει στιγματίσει όλη αυτή η περιπέτεια. Λυπάμαι πάρα πολύ γι΄αυτό που έγινε. Τα συλλυπητήριά μου είναι ειλικρινή για την οικογένεια του θύματος. Εύχομαι να μην είχε γίνει ποτέ και να μην ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο».

 

Δίκη

Παναγιώτης Κοραντζόπουλος

Ο δικηγόρος του Παναγιώτης Κοραντζόπουλος δήλωσε: «Υποβάλλαμε ένσταση περί απαραδέκτου ασκήσεως της εισαγγελικής έφεσης όσον αφορά τον εντολέα μας. Την υποστηρίξαμε με ισχυρή νομική επιχειρηματολογία εντός του «προνομιακού» και «αποκλειστικού» πεδίου ασκήσεως των καθηκόντων μας, δηλαδή την δικαστική αίθουσα. Το Δικαστήριο δέχθηκε την ένσταση και έκρινε την έφεση απαράδεκτη ως κινούμενη εκτός των ορίων του εκκλητού. Η ποιοτική κρίση των δικαιοδοτικών παραγόντων προσδίδει στην συγκεκριμένη απόφαση όχι μόνο εγκυρότητα, αλλά και επιδραστική νομολογιακή δυναμική. Θεωρώ ευτελές να μιλάω για «επαγγελματικό επίτευγμα» και αρκούμαι στον χαρακτηρισμό ως επιτυχούς κατάληξης μια κοπιώδους προετοιμασίας που είχε την τύχη ασφαλούς και ανεπηρέαστης κρισιολόγησης με προϋποθέσεις και όρους της νομικής επιστήμης αμιγώς».

 

Δίκη

Δημήτρης Γκαβέλας

Ο έτερος συνήγορος Δημήτρης Γκαβέλας, πρόσθεσε: «Αυτή η δίκη δεν ήταν για τον Έλληνα μπάρμαν. Ο εντολέας μας δεν συμμετείχε στο θανατηφόρο αποτέλεσμα για τον άτυχο 23χρονο. Ασκήθηκε έφεση ατυχώς από τον Εισαγγελέα Εφετών και έγινε δεκτή η ένστασή μας ως απαράδεκτη από το Δικαστήριο και ο εντολέας μας αφέθηκε να συνεχίσει τη ζωή του».

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ «ΩΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» 

Οπως αναμενόταν, στη διάρκεια της δίκης έγιναν αναφορές και στις διαρροές που εμφάνιζαν την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, να ζητά από τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξηγήσεις γιατί καθυστερεί η δίκη.

Η πρόεδρος του ΜΟΕ προσπάθησε να τις προσπεράσει, τονίζοντας ότι το δικαστήριο δεν τις ακούει, ωστόσο όλες οι πλευρές επέμειναν να κάνουν αιχμηρές επισημάνσεις.

 

Δίκη

Αγαμέμνων Τάτσης

Ο Αγαμέμνων Τάτσης, τόνισε ότι απαγορεύεται με απειλή ποινής σε δημόσια πρόσωπα, να προσφεύγουν σε δημόσιες δηλώσεις σε βάρος κατηγορουμένων ή και να σχολιάζουν εκκρεμείς δίκες. Το ίδιο ισχύει και για τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, είπε και συμπλήρωσε: «Προκαλεί την οργή του νομικού κόσμου. Η συγκεκριμένη δήλωση είναι άστοχη, προβληματίζει και αφαιρεί αντί να προσθέτει κύρος, από την ελληνική δικαιοσύνη. Εμείς, παρά τις συγκεκριμένες δηλώσεις εμπιστευόμαστε απόλυτα τους έλληνες δικαστές».

 

Δίκη

Αλέξης Κούγιας

Ο Αλέξης Κούγιας συμπλήρωσε: «Είναι ακραία παρέμβαση στη δικαιοσύνη, παρότι έχω μια απεριόριστη εκτίμηση στο πρόσωπό του» είπε για τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι θα περίμενε μια αντίδραση από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και από την Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων. «Μου έκανε εντύπωση ότι δεν αντέδρασαν ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν έχει μείνει κάτι όρθιο στην Ελλάδα, αυτό είναι η δικαιοσύνη. Αν και αυτή την πλήξουμε, δεν θα μείνει τίποτα», πρόσθεσε ο κ. Κούγιας.

 

Δίκη

Θανάσης Τάρτης

Θεσμική εκτροπή χαρακτήρισε τις αναφορές αυτές ο δικηγόρος Θανάσης Τάρτης. «Ενας πρωθυπουργός δεν πρέπει να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις και παρεμβάσεις. Βέβαια, εμείς εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη και τους συγκεκριμένους δικαστές. Είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε ώτα μη ακουόντων, όμως αυτό ήταν θεσμικό ολίσθημα και εκτροπή».

 

Δίκη

Χρήστος Κακλαμάνης

Ακόμα και ο δικηγόρος της οικογένειας Χέντερσον Χρήστος Κακλαμάνης τόνισε πως «είμαι βέβαιος ότι αυτές οι αναφορές πέφτουν σε ώτα μη ακουώντων» και διερωτήθηκε δημοσίως, γιατί έγιναν σε μια στιγμή, όπου υπάρχει ένα κλίμα ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν λειτουργεί σωστά. Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι η οικογένεια ενδιαφέρεται να αποδοθεί δικαιοσύνη, όλα τα άλλα, είναι μόνο για κατανάλωση. «Οι Ελληνες δικαστές δεν ακούνε τίποτα, παρά μόνο όσα γίνονται μέσα στο δικαστήριο και είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδώσουν δικαιοσύνη».