Δημοτικές εκλογές 2023: «Ξαφνικός θάνατος» υποψηφίων με απλά μαθηματικά!
Απαγορευτικός ο αριθμός των δημοτικών και τοπικών συμβούλων που θα πρέπει να συμπεριλάβει ο κάθε Συνδυασμός και να καταθέσει στο Πρωτοδικείο, λίγο πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου.
Τελικά, στην τοπική πολιτική σκηνή, δεν αρκεί κανείς να θέλει να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος, αλλά πρέπει και να μπορεί, με βάση τα δεδομένα που βάζει – κάθε φορά – ο νομοθέτης.
Στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, σε όλους ανεξαιρέτως τους Δήμους της Αχαΐας, ο αριθμός των συμβούλων που πρέπει να συμπεριλάβει ο κάθε Συνδυασμός και να καταθέσει στο Πρωτοδικείο, λίγο πριν την κάλπη, προκαλεί όχι μόνο «πονοκέφαλο» στους επίδοξους διεκδικητές των δημαρχιακών θώκων, αλλά ακόμα και «ξαφνικό θάνατο», αφού κινδυνεύουν να τεθούν εκτός εκλογικής μάχης.
Στον Δήμο Πατρέων, τον μεγαλύτερο του νομού με 150.000 περίπου πολίτες, υπολογίζεται πως κάθε υποψήφια παράταξη θα πρέπει να διαθέτει περί του 280 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών σε όλες τις Κοινότητες.
Μεγάλο αναμένεται το ζόρι στο κεντρικό ψηφοδέλτιο, το οποίο θα πρέπει να καταρτιστεί με 100 σχεδόν δημότες, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μια θέση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, από τους πρώην Δήμους Πατρών, Ρίου, Παραλίας, Βραχνεΐκων και Μεσσάτιδας.
Μεγαλύτερη δυσκολία θα έχουν οι επικεφαλής στα χωριά του δήμου, από Ροδινή μέχρι Ρίο, από Πιτίτσα μέχρι Αργυρά, από Οβρυά μέχρι Θέα, από Παραλία μέχρι Μονοδέντρι κι από Θεριανό μέχρι Καμίνια.
Υπολογίζεται πως, τα απαιτούμενα αριθμητικά στοιχεία, επιτρέπουν σε 5 το πολύ υποψηφίους δημάρχους Πατρέων να ελπίζουν να πιάσουν το όριο.
Αυτοί, εκτιμάται ότι – με σχετική άνεση ή έστω και στο «νήμα» – θα είναι: ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ο Βασίλης Αϊβαλής εφόσον συσπειρώσει γύρω του την Ομάδα του Γιώργου Ρώρου και του ΣΥΡΙΖΑ, του Γρηγόρη Αλεξόπουλου και του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σβόλης της ΝΔ, όπως και ο Πέτρος Ψωμάς, ο οποίος διαθέτει μια καλή βάση υποψηφίων από το 2019 και ίσως ένας ακόμα υποψήφιος…άγνωστο ποιος.
Η εκλογική δυναμική της προηγούμενης κάλπης και η 3ετή από τότε κινητικότητα, δεν φαίνεται ν’ αφήνει περιθώρια επανακαθόδου στις δημοτικές παρατάξεις: Νικολόπουλου, Τζανάκου, Πατούχα, Χρυσανθακόπουλου και Ντρίνια.
Αιγιάλεια: Στους δύο…τρίτος ίσα που χωρεί
Στον Δήμο Αιγιάλειας, με πληθυσμό λίγο κάτω από 50.000 κατοίκους, πολλοί λιγότεροι θα είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, ασχέτως του πόσοι θα ήθελαν να κατέβουν στις επόμενες εκλογές.
Ο αριθμός των συμβούλων για το δημοτικό συμβούλιο, από τους πρώην Δήμους Αιγίου, Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, Συμπολιτείας και Ερινεού, θα πρέπει να είναι λίγο πάνω από 70 – γυναίκες υποχρεωτικά περί τις 30 εξ αυτών – κάτι που θέτει εκτός «κούρσας» ακόμα και «μεγάλα» ονόματα, πέραν των μικρών σε ποσοστά ήδη σχημάτων στο σημερινό ΔΣ.
Αν στα παραπάνω προστεθούν οι σύμβουλοι στις δεκάδες Τοπικές Κοινότητες, με μαθηματική ακρίβεια αυτοί που θα περάσουν την πόρτα του Πρωτοδικείου δεν μπορεί πάνω από 3 κι αυτοί ίσως να’ ναι πολλοί!
Δεν είναι τυχαίο πως, από το Περιθώρι μέχρι την Πορροβίτσα και την Ζαρούχλα, από την Τράπεζα μέχρι τα Νικολέϊκα, από τον Σελινούντα μέχρι τα Βαλιμίτικα, από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τις Νερατζιές και από τον Νέο Ερινεό μέχρι το Δαμακίνι, ακόμα και οι βασικοί υποψηφίου δήμαρχοι…δεν θα έχουν παντού ψηφοδέλτιο!
Αναμφίβολα, στις κάλπες – αν και με πολλά κενά – θα φτάσουν, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο κύριος αντίπαλός του Χρήστος Γούτος, ενισχυμένος κατά πολύ στα χωριά μετά τη συμμαχία του με την Βασιλική Ψυχράμη.
Θα «παιχτεί» το ποιος θα είναι ο τρίτος, που θα μπορέσει έστω και οριακά να μπει «σφήνα», με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να διίστανται μεταξύ του Κώστα Σπηλιόπουλου (που πολλοί αμφισβητούν) και τον Γιώργο Κουβαρά της νυν ελάσσονος αντιπολίτευσης. Τυπικά, ίσως μπορέσει (με μετρημένα κουκιά) να χωρέσει η Αγγελική Κουρή του ΚΚΕ.
Σχεδόν απίθανη θεωρείται μια νέα αυτόνομη κάθοδο του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου (παρότι την έχει εξαγγείλει) ή του Άρη Τηλιγάδη που δεν έχει εγκαταλείψει την σκέψη.
Δυτική Αχαΐα: Το ισχυρό δίπολο και η «σφήνα»
Στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, τα μαθηματικά των 25.000 και πλέον εκλογέων, εξαντλούνται σε 2- 3 υποψηφίους δημάρχους.
Αυτοί μετά βεβαιότητας και μάλιστα ισχυροί θα είναι, ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς και ο νέος αντίπαλός του Γρηγόρης Αλεξόπουλος (ανακοινώνει εντός Ιανουαρίου).
Ο τρίτος επικεφαλής, Φίλιππας Λιάκος, εφόσον δεν απολέσει της στήριξης του πρ. δημάρχου Χρ. Νικολάου, θα μπορέσει κι αυτός να μπει «σφήνα»…στο «παιχνίδι».
Σκούρα τα πράγματα, για αυτόνομη κάθοδο των, Δημήτρη Γεωργογιάννη, Τάκη Κουνάβη (αν αυτονομηθεί και δεν κατέβει με τον δήμαρχο) και Αλέκου Θανόπουλου του ΚΚΕ.
«Μαρτύριο» αποτελεί η σύνθεση των ψηφοδελτίων στα χωριά και όχι τόσο τι κεντρικό για το δημοτικό συμβούλιο, ενιαία, από τους πρώην Δήμους Δύμης, Ωλενίας, Μόβρης και Λαρίσου.
Στις Τοπικές Κοινότητες, όμως, οι δυσκολίες είναι έως και ανυπέρβλητες, από Αλισσούς μέχρι Πόρτες, από Πετροχώρι μέχρι Νιφορέικα, από Πουρνάρι μέχρι Σαγέικα κι από Άραξο μέχρι Βελιτσές.
Καλάβρυτα: 1+1 και ίσως το ΚΚΕ
Στον Δήμο Καλαβρύτων, των 10.000 και…κατοίκων, δύο χωράνε και αυτοί θα είναι, ο δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος, με το αντίπαλο δέος – που τώρα σχηματοποιείται – από πολλά αυτοδιοικητικά πρόσωπα και πιθανά ο Σταμάτης Ανδριόπουλος (ΚΚΕ)
Διαφορετικά, είναι αδύνατον να κατέβουν αυτόνομα υποψήφιοι όπως οι κκ Θεοχάρης, Τσενές, Μαγκαφάς, ή άλλοι.
Ερύμανθος: Δύο και πολλοί
Στο Δήμο Ερυμάνθου επίσης των 10.000 και…κατοίκων, δύο και πολλοί θα είναι οι υποψήφιοι . Πέραν του δημάρχου Θεόδωρου Μπαρή και του βασικού αντιπάλου του (από το 2019) Διαμαντή Κανελλόπουλου, απαγορευτικό καθίσταται το υποχρεωτικό αριθμητικό σύστημα, για τους επίδοξους υποψήφιους δημάρχους Δημήτρη Δριβίλα και Δημήτρη Σουβαλιώτη… ίσως ακόμα και για τον Τάκη Σκιαδά του ΚΚΕ.
Πολύ δύσκολα θα καλυφθούν, ακόμα και τα κεντρικά ψηφοδέλτια, από τους πρώην Δήμους Φαρρών και Τριταίας, όπως και από τις Κοινότητες Λεοντίου και Καλεντζίου.
Μέγα ζητούμενα είναι τα ψηφοδέλτια στα δεκάδες χωριά, από Κομπηγάδι μέχρι Λακκώματα, από Βασιλικό μέχρι Σταυροδρόμι και από Σκιαδά μέχρι Κάλφα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News