Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: «Persona non grata» οι υπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας και ο Επίτροπος της ΕΕ

Η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης ακύρωσε αιφνιδιαστικά επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων – Καταγγελία για παραβίαση κυριαρχίας και διπλωματικού πρωτοκόλλου

Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: «Persona non grata» οι υπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας και ο Επίτροπος της ΕΕ

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ξέσπασε σήμερα, Τρίτη, στη Λιβύη, καθώς η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης – υπό την επιρροή του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ – κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα («persona non grata») τέσσερις Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης Θάνο Πλεύρη, τους ομολόγους του από την Ιταλία και τη Μάλτα, καθώς και τον Επίτροπο Μετανάστευσης της Ε.Ε., Μάγκνους Μπρούνερ.

Η απόφαση συνοδεύτηκε από αιφνιδιαστική ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης των Ευρωπαίων αξιωματούχων στη Βεγγάζη, οι οποίοι είχαν προηγουμένως πραγματοποιήσει επαφές στην Τρίπολη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ανατολικής λιβυκής κυβέρνησης, η άφιξη των αντιπροσωπειών στο αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάζης παραβίασε τις θεσμικές διαδικασίες εισόδου και διπλωματικής διακίνησης, όπως έχουν κοινοποιηθεί μέσω επίσημης εγκυκλίου. Οι λιβυκές αρχές επικαλούνται τόσο την εσωτερική νομοθεσία της χώρας, όσο και διεθνείς συμβάσεις που διέπουν τις διπλωματικές επαφές, τονίζοντας πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν επιτόπου ότι πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τη λιβυκή επικράτεια.

«Η επίσκεψή τους συνιστά κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας μας και περιφρόνηση της διπλωματικής δεοντολογίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι «κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι χωρίς καθυστέρηση».

Ο πρωθυπουργός της Ανατολικής Λιβύης, Οσάμα Σαάντ Χαμάντ, κάλεσε εκ νέου όλα τα διπλωματικά πρόσωπα, οργανισμούς και ΜΚΟ να τηρούν αυστηρά τις λιβυκές διαδικασίες και το διεθνές διπλωματικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας την αρχή της αμοιβαιότητας στις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις.

Η επίσκεψη στην Τρίπολη και το φόντο της έντασης
Η αποστολή των Ευρωπαίων αξιωματούχων είχε προηγουμένως επισκεφθεί την Τρίπολη, όπου πραγματοποιήθηκαν επαφές με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης και ασφάλειας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η αυξημένη μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Κρήτη από την ανατολική ακτή της Λιβύης.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την Ε.Ε. και να προωθήσει τις επιστροφές πίσω στις χώρες καταγωγής», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης μετά τη συνάντηση στην Τρίπολη, τονίζοντας πως η γεωγραφική εγγύτητα της Κρήτης με τη Λιβύη καθιστά αναγκαία την ενίσχυση της συνεργασίας.

Το επεισόδιο με την ανατολική κυβέρνηση αντανακλά τις βαθιές διαιρέσεις στο εσωτερικό της Λιβύης, η οποία παραμένει διαιρεμένη σε δύο κέντρα εξουσίας – στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη – δημιουργώντας δυσκολίες στην ευρωπαϊκή διπλωματία, που επιδιώκει μια ενιαία συνεργασία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Αναμένεται αντίδραση της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τις κυβερνήσεις Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας, ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο το περιστατικό εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε έντονη διπλωματική κινητικότητα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να διαχειριστεί τις ισορροπίες σε μια κρίσιμη περιοχή για το μεταναστευτικό και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.