Δον Κιχώτες επί Covid-19

Ο συντάκτης της «Π» Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος γράφει για τον κορονοϊό

«Ο άνεμος δεν μπορεί να αποφευχθεί, γι΄ αυτό θα πρέπει να ξέρετε πώς να φτιάχνετε ανεμόμυλους…». Εικάζεται ότι ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες πρέπει να ήταν αιχμάλωτος σε κάποια σκοτεινή φυλακή στο Αλγέρι όταν του ήρθε η επιφοίτηση για να δημιουργήσει έναν καινούργιο φανταστικό ήρωα. Ναι, αυτός ήταν ο Δον Κιχώτης, ένας από τους αγαπημένους συνοδοιπόρους μικρών και μεγάλων φίλων της λογοτεχνίας, ο οποίος έκανε μια μέρα σαν σήμερα, το 1605, την πρώτη του εμφάνιση στην Ιστορία.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Αλόνσο Κιχάδα κι ήταν ένας από εμάς, ένας απλός αγρότης, ο οποίος, έχοντας διαβάσει τόσα και τόσα βιβλία για τον ιπποτισμό, πίστεψε στο τέλος ότι και ο ίδιος μπορούσε να γίνει ιππότης! Σύντροφοι στις περιπέτειές του το κοκαλιάρικο άλογό του, ο Ροσινάντε και ο ιπποκόμος του, Σάντσο Πάντσα, ένας γείτονάς του στην πραγματικότητα, ο οποίος πείστηκε να ακολουθήσει τον Δον Κιχώτη με αντάλλαγμα… ένα νησί! Και κάπου εκεί τριγύρω βρίσκεται και η Δουλτσινέα, ο μεγάλος έρωτας του ήρωά μας, την οποία προσπαθεί να την σώσει από τις κακές μάγισσες και τους γίγαντες… ανεμόμυλους!

Για εμάς που μεγαλώσαμε τη 10ετία του ΄80 με την ομώνυμη σειρά των κινουμένων σχεδίων με την πρωτότυπη μουσική, ο Δον Κιχώτης στην ουσία δεν ήταν ένα πρόσωπο. Ηταν και παραμένει ένας… προορισμός. Ενας φαντασιακός κόσμος που, ομολογουμένως, μας βοήθησε αρκετά και στην περίοδο της καραντίνας. Και όσοι σπεύσουν να ταυτίσουν τις ιστορίες του Θερβάντες με τις σημερινές θεωρίες συνομωσίας περί… νανοτσίπ, μείωσης του πληθυσμού και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας, τότε μάλλον θα πρέπει να πατήσουν λίγο το φρένο.

Το μεγαλείο του Δον Κιχώτη είναι η ανθρώπινη αδυναμία του, αλλά και ο τρόπος που την αντιμετωπίζει…

Οπως ακριβώς η ανθρωπότητα αποδεικνύεται τόσο αδύναμη και τόσο εύθραυστη απέναντι σε έναν τόσα δα μικροσκοπικό ιό που αναστάτωσε ολόκληρη την οικουμένη, ισορροπώντας μοιραία ανάμεσα στον ρομαντισμό και στον ρεαλισμό και προσπαθώντας γενναία να ξεπεράσει τα τεράστια παλιρροιακά κύματα που υψώθηκαν στον πλανήτη…

Ναι, το αγωνιστικό πνεύμα του Δον Κιχώτη θα παραμένει πάντα άσβεστο.

Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε, από την στιγμή που ο «πνευματικός πατήρ» του, Θερβάντες ήταν ένας μαχητής. Ο οποίος πέρασε, μάλιστα, κάποτε και από τα μέρη μας, λαμβάνοντας μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ως υπαξιωματικός του πολεμικού πλοίου Μαρκέσα. Τι κι αν ήταν προσβεβλημένος από πυρετό; Ο ίδιος αρνήθηκε να περιοριστεί στα μετόπισθεν και μπήκε στην πρώτη γραμμή εναντίον των Οθωμανών σε μια ναυμαχία που θα άλλαζε εν πολλοίς τον ρου της Ιστορίας. Τραυματίστηκε δύο φορές στο στέρνο, ενώ ένας τρίτος τραυματισμός αχρήστευσε μόνιμα το αριστερό του χέρι, με τον Θερβάντες να αναφέρει με χιούμορ στα πονήματά του ότι «απλά όλα έγιναν προς δόξαν του δεξιού…».

Ετσι εξηγείται ίσως και εκείνο το: «Εκτός από τον θάνατο, για όλα υπάρχει μια θεραπεία…» που εκστόμισε ο Δον Κιχώτης στις μετέπειτα περιπέτειές του, αλλά και η προτροπή του προς τον ιπποκόμο του: «Αλλάξτε τον κόσμο, φίλε Σάντσο, δεν είναι ούτε ουτοπία, ούτε τρέλα, είναι δικαιοσύνη».
Καταλάβατε, μάλλον, τώρα πόσο καλή παρέα ήταν στις μέρες της καραντίνας ο ονεροπαρμένος Ιδαλγός από τη Μάντσα που κυνηγούσε ανεμόμυλους στις ερημιές…