Δουζδαμπάνης στην “Π”: Είμαι αντίθετος με την κατάργηση της μάσκας

Ο Π. Δουζδαμπάνης δεν κρύβει ότι «έχω και εγώ δυσανασχετήσει και ειδικά τώρα με τη ζέστη με τη χρησιμοποίηση της μάσκας και δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές και εγώ ο ίδιος ξεχνάω να τη φορέσω αλλά πιστεύω πως η χρήση της επιβάλλεται σε όλους τους χώρους»

μάσκα

«Ναι είναι αλήθεια, ότι κάποιοι επιστήμονες καλλιεργούν αυτό το κλίμα δυσπιστίας, αυτό όμως που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι το κίνητρο και ο απώτερος σκοπός αυτών των επιστημόνων».
Με αυτή την παραδοχή ο Περικλής Δουζδαμπάνης, νεφρολόγος, πρόεδρος της Ιατρικής Ετιαρείας Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου (ΙΕΔΕΠ), δρ. Πανεπιστημίου Πατρών και επιστημονικός υπεύθυνος ΜΧΑ Κυανούς Σταυρός Πατρών, μιλάει στην «ΠτΚ» για την εξέλιξη της πανδημίας, τη θέσπιση οικονομικών κριτηρίων για τον εμβολιασμό αλλά και για τον σχεδιασμό που υπήρξε στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Να ξεκινήσουμε από την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Συμφωνείτε με τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν στον υγειονομικό κόσμο προκειμένου να πείσει αλλά και να εμβολιάσει πολίτες; 
Καλό είναι να συστρατευτούν όλοι οι επαγγελματιες υγείας στην εμβολιαστική εκστρατεία. Θεωρώ ότι είναι μια κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους του υπουργού Υγειας, αλλά πολύ φοβάμαι ότι ίσως έχει αντίθετα αποτελέσματα δεδομένου ότι υπάρχει οικονομικό κίνητρο.

Ποια είναι η εκτίμησή σας σε σχέση με την εξέλιξη του πανδημικού κύματος;
Η Ιστορία έχει δείξει ότι όλες οι πανδημίες τελειώνουν μέσα σε 2 με 3 έτη. Όπως ανέφερε ο καθηγητής κ. Σύψας στην πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε η ΙΕΔΕΠ σε συνεργασία με την εφημερίδα «Πελοπόννησο», την Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική και την Περιφέρεια, η επικράτηση του υπερμεταδοτικού αλλά λιγότερο νοσογόνου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού στους νέους σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και των μεγαλύτερων ηλικιών, θα επιφέρει την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης και θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε την πανδημία σε μια ενδημική νόσο όπως για παράδειγμα η εποχιακή γρίπη.

Πιστεύετε ότι υπάρχει χαλάρωση σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας; Hταν λάθος η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους;
Φυσικά και υπάρχει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων και κυρίως μεταξύ των εφήβων αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο λόγω της κούρασης και της μακρόχρονης διάρκειας των εφαρμοσμένων μέτρων. Ναι είμαι αντίθετος με την κατάργηση της μάσκας. Εχω και εγώ δυσανασχετήσει και ειδικά τώρα με τη ζέστη με την χρησιμοποίηση της μάσκας και δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές και εγώ ο ίδιος ξεχνάω να τη φορέσω αλλά πιστεύω πως η χρήση της επιβάλλεται σε όλους τους χώρους και ότι θα πρέπει να συμφιλιωθούμε και να συμμορφωθούμε με την εφαρμογή της.

Είστε ικανοποιημένος από τον σχεδιασμό που εφαρμόστηκε στην περιοχή μας για την αντιμετώπισης της πανδημίας;
Πιστεύω ότι στην Αχαΐα τόσο οι Αρχές όσο και ο κόσμος επέδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα στην τήρηση των μέτρων. Ας μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στην περιοχή μας και τα αντανακλαστικά της Πολιτείας αλλά και των πολιτών ήταν άμεσα και ταχύτατα. Επίσης οι τακτικοί έλεγχοι των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας βοήθησαν στην συμμόρφωση των πολιτών. Ενας άλλος καταλυτικός παράγοντας ήταν η διαρκής ενημέρωση μέσω ημερίδων τόσο των επαγγελματιών υγείας αλλά και του κόσμου, η οποία συνέβαλε στην κατανόηση αυτής της Υγειονομικής κρίσης και κατ’ επέκταση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αξίζει να τονιστεί και η επιτυχία της 6η ΥΠΕ όσον αφορά στην ιχνηλάτηση των επαφών, την επιτυχή εμβολιαστική εκστρατεία αλλά και την επάρκεια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει κάτι ώστε να μην μένουν ακάλυπτοι οι άλλες κατηγορίες ασθενών, πέραν του κορονοϊού;
Ναι φυσικά, έχει παρατηρηθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών κυρίως με χρόνια νοσήματα έχει επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του λόγω έλλειψης ιατρικής παρακολούθησης αυτό συνεπάγεται με περαιτέρω επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ισως θα έπρεπε οι ασθενείς με νόσο Covid να νοσηλεύονται σε ειδικά κέντρα αναφοράς έτσι ώστε τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα να αποφορτίζονται και να λειτουργούν ανεξάρτητα καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των υπολοίπων ασθενών. Επίσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και οι ιδιώτες ιατροί αφού μπορούν να παρακολουθούν στα ιατρεία τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Πιστεύετε ότι οι πολλές διαφορετικές φωνές που ακούγονται από την επιστημονική κοινότητα υπονόμευσαν την προσπάθεια που γίνεται και χάλασαν το κλίμα εμπιστοσύνης που είχε καλλιεργηθεί κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας;
Δυστυχώς, υπήρχε και υπάρχει μεγάλη πολυφωνία και πολύ συχνά υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις επιστημόνων και αρκετοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν την πανδημία με απώτερο στόχο την προσωπική επιστημονική τους αναγνώριση και επικράτηση έναντι άλλων συναδέλφων. Η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια είναι ακρογωνιαίος λίθος στην ιατρική επιστήμη αλλά θα πρέπει να γίνεται στα ειδικά συμβούλια των εξειδικευμένων επιστημόνων και όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα στον βωμό της «εξαργυρωμένης τηλεθέασης» από επιστήμονες που δεν είναι ή είναι επαΐοντες.
Eπίσης, κατά το πρώτο κύμα υπήρχε ανεπαρκής ενημέρωση αφού ήταν πρωτόγνωρη η υγειονομική κρίση που βίωνε όλη η ανθρωπότητα και σε συνδυασμό με τα ελλιπή στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που αφορούσαν γενικότερα την πανδημία και την αποδοτικότητα των μέτρων προστασίας όπως για παράδειγμα για την προστασία που παρέχει η μάσκα ή για αν είναι ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων προκάλεσαν γενικευμένη σύγχυση και δυσπιστία. Τολμώ όμως να πω ότι η πανδημία ανέδειξε και άλλες παθογένειες στον χώρο της επιστήμης τις οποίες όμως δεν θα ήθελα να αναφέρω.
Σίγουρα η πολυφωνία, ο «επιστημονικός εγωισμός» και η έλλειψη απαιτούμενης επάρκειας κάποιων πρωταγωνιστών στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε συνδυασμό με τα μη επαρκή επιστημονικά δεδομένα και την αστοχία κάποιων μέτρων προστασίας δικαιολογημένα κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και προκάλεσε αίσθημα ανασφάλειας και αμφισβήτησης.
Βέβαια αξίζει να τονιστεί ότι υπήρχαν και οι επιστήμονες με το ανάλογο επιστημονικό κύρος και εκτόπισμα και μάλιστα κάποιοι είναι και μέλη της ΙΕΔΕΠ, οι οποίοι στάθηκαν επάξια στο ύψος των περιστάσεων που βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν στην ορθή αντιμετώπιση της υγειονομικής αυτής κρίσης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το κλίμα άρνησης και δυσπιστίας καλλιεργήθηκε από συναδέλφους σας. Μην ξεχνάμε ότι επικεφαλής στο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κίνημα της χώρας μας είναι γιατρός. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Τη διαπίστωση αυτή με απορία έκανε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος -ο οποίος παρεμπιπτόντως υπέδειξε υπεύθυνη στάση και περίσσεια σύνεση και θάρρος στην καταπολέμηση της πανδημίας- σε μια φιλική μας συζήτηση. Ναι είναι αλήθεια, ότι κάποιοι επιστήμονες καλλιεργούν αυτό το κλίμα δυσπιστίας, αυτό όμως που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι το κίνητρο και ο απώτερος σκοπός αυτών των επιστημόνων.

Ως πρόεδρος της ΙΕΔΕΠ ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους συναδέλφους σας; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να πείσουν ασθενείς τους να εμβολιαστούν;
Γενικά όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι που εντάσσονται στην ΙΕΔΕΠ υπερασπίστηκαν την εμβολιαστική εκστρατεία και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην καταπολέμηση της πανδημίας. Επίσης φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια και συμπόρευση των περισσοτέρων συναδέλφων όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων αλλά και την εφαρμογή του εμβολιασμού. Ας μην ξεχνάμε το μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των ιατρών της περιοχής μας. Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των συναδέλφων υπερασπίζεται την εμβολιαστική εκστρατεία και καταφέρνει να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Οι περισσότεροι πολίτες εκφράζουν φόβο για τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες των εμβολίων αλλά η παλαιότερη εμπειρία με τα προηγούμενα εμβόλια όπως για παράδειγμα της γρίπης δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης και δυσπιστίας.

Εσείς τι θα λέγατε σε κάποιον δύσπιστο για να τον πείσετε να εμβολιαστεί;
Οτι εγώ, η σύζυγος μου (επίσης ιατρός), οι ηλικιωμένοι μου γονείς και η οικογένεια του αδερφού μου που είναι εκπαιδευτικοί εμβολιάστηκαν, από εκεί και πέρα ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί.

Αρκετοί επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί για την επόμενη μέρα της πανδημίας τονίζοντας ότι θα πρέπει να μας απασχολήσει από τώρα ώστε να είμαστε έτοιμοι για την αντιμετώπιση των παρενεργειών που θα προκαλέσει. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
Θα πρέπει να υπάρχει καταγραφή και παρακολούθηση όλων των ασθενών με νόσο Covid 19 αλλά και των ασυμπτωματικών ασθενών έτσι ώστε να υπάρχει πρόληψη όλων των μακροπρόθεσμων επιπλοκών της νόσου. Για παράδειγμα, έχουν αναφερθεί μακροπρόθεσμα νεφρικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές της νόσου, οι οποίες χρίζουν παρακολούθησης και αντιμετώπισης έτσι ώστε να μην εξελιχθούν και να επιβαρύνουν περισσότερο την υγεία αυτών των ασθενών. Σίγουρα η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους γιατί η κοινωνία δεν αντέχει μια δεύτερη υγειονομική δοκιμασία.