Πάτρα – Δυσοίωνες προοπτικές στην τοπική αγορά: Αυξήσεις και ελλείψεις προϊόντων στις Λαϊκές – Οι πρώτες επιπτώσεις από τον Θεσσαλικό κάμπο
Ορατές, μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, οι επιπτώσεις της πλημμυρισμένης Κεντρικής Ελλάδας και στην αγορά της Πάτρας. Τι εκτιμούν οι ντόπιοι οπωροπώλες.
Θέμα ημερών είναι να δούμε τις πρώτες επιπτώσεις του πλημμυρισμένου κάμπου της Θεσσαλίας και στην αγορά της Πάτρας. Ηδη παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην τροφοδοσία κάποιων βασικών αγαθών με την Ελλάδα να παραμένει κομμένη στα δύο, ενώ όσα φρούτα και λαχανικά διασώθηκαν από την καταστροφή, ξεκίνησαν να πωλούνται με «καπέλο» 30 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, στις αγορές της Θεσσαλίας. «Δεν αποφεύγονται και εδώ οι ανατιμήσεις», επισημαίνουν πηγές της αγοράς στην Πάτρα.
Ο γραμματέας του συλλόγου Οπωροπωλών Λαϊκών Αγορών της Πάτρας Δημήτρης Παπαδάτος, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να φαίνονται και στην περιοχή μας, οι πρώτες ελλείψεις προϊόντων από τη Θεσσαλία.
«Ηδη η αγορά της Πάτρας αντιμετώπιζε ελλείψεις που προέκυψαν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού. Φανταστείτε τι θα γίνει τώρα με τη διακοπή της τροφοδοσίας από τον θεσσαλικό κάμπο», τόνισε ο κ. Παπαδάτος.
Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο, θα ξεκινούσε η συγκομιδή της φετινής σοδειάς των μήλων, μια καλλιέργεια στην οποία η Θεσσαλία κατέχει κυρίαρχη θέση πανελλαδικά. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλία καλλιεργείται περίπου το 1/3 των μηλοειδών, από τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, παράγονται οι 127.800 τόνοι από τους 395.000 τόνους πανελλαδικά.
Η συγκομιδή αχλαδιών έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος, αλλά υπάρχει όψιμη ποικιλία μικρών ποσοτήτων που βρίσκεται ακόμα επάνω στα δέντρα, ενώ το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα ακτινίδια, καθώς δεν είχε ξεκινήσει η συγκομιδή τους για να προωθηθούν στην αγορά.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα είναι μεγάλο το πλήγμα που έχει υποστεί η βιομηχανική ντομάτα, καθώς το 20%-25% της συνολικής παραγωγής δεν έχει συγκομισθεί. Πρόκειται για ποσότητα που αποτελούσε το 60%-65% της εγχώριας παραγωγής ντομάτας για βιομηχανική χρήση.
Το μέγεθος της καταστροφής για τον κλάδο της φυτικής παραγωγής είναι μεγάλο, δεδομένου ότι στην περιοχή της Θεσσαλίας παράγονται 359.000 τόνοι ή το 7% από τους συνολικά 5.495.000 τόνους στη χώρα μας.
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Εκτός από τις καταστροφές στην παραγωγή, αυτή τη στιγμή διεξάγεται μετ’ εμποδίων και η μεταφορά προϊόντων στη χώρα, καθώς η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης παρέμενε πλημμυρισμένη από τα νερά του Πηνειού στο ύψος των Τεμπών, με αποτέλεσμα τα φορτηγά να κάνουν 250 χλμ. παραπάνω για τη διαδρομή Αθήνας-Θεσσαλονίκης.
Οι μεταφορείς από τη βόρεια Ελλάδα, για να παρακάμψουν την κλειστή Εθνική Οδό, διέρχονται μέσω της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού για να κατευθυνθούν προς το Ρίο–Αντίρριο και την Πάτρα και από εκεί στην Αθήνα. Διανύουν, δηλαδή, μια διαδρομή που είναι μεγαλύτερη κατά περίπου 250 χιλιόμετρα σε σχέση με αυτήν προτού εκδηλωθεί η κακοκαιρία «Daniel».
Η παράκαμψη της Εθνικής Οδού Αθήνας–Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα αυξήσει το κόστος της διαμετακίνησης, όμως στελέχη των χερσαίων μεταφορών αναφέρουν ότι η επιβάρυνση αυτή είναι μικρή, αντιστοιχώντας σε ένα μικρό κλάσμα της συνολικής αξίας του μεταφορικού έργου.
Εκτός, όμως, από ενισχυμένο κόστος, το κλείσιμο της βασικής οδικής αρτηρίας της χώρας αυξάνει τον χρόνο παράδοσης των εμπορευμάτων και επηρεάζει –για την ώρα σε μικρό βαθμό– τον χρόνο παράδοσης εμπορευμάτων.
Η Κεντρική Λαχαναγορά της Πάτρας, είναι μέλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. Κατά συνέπεια, τα προϊόντα και οι τιμές που διακινούνται μέσω αυτής της αγοράς, επηρεάζονται από τη διαταραχή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη μεταφορά.
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ
Σε ό,τι αφορά τον μεγάλο γαλακτοκομικό κλάδο της Θεσσαλίας, εκτιμάται πως οι ζημιές σε αυτή τη φάση είναι σημαντικές, αλλά ελεγχόμενες. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο εργοστάσιο της Τυράς στo 5ο χλμ. Εθνικής Οδού Τρικάλων-Πύλης Τρίκαλα, το οποίο αναμένεται να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία σε περίπου δύο εβδομάδες. Από την άλλη πλευρά, στις μονάδες των άλλων εταιρειών του ομίλου (Ολυμπος, Κλιάφα) η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά.
Μετά από κάποια αρχικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν με διακοπές ρεύματος, η παραγωγή στη γαλακτοβιομηχανία της ΕΒΟΛ στο Βόλο συνεχίζεται κανονικά.
Τα εργοστάσια της Ομηρος παραμένουν εκτός λειτουργίας από τους υπόλοιπους κλάδους, οι ζημιές ήταν ελάχιστες στο εργοστάσιο της ΕΨΑ και στο κεντρικό εργοστάσιο της Βιολάντα.
Αναφορικά με τη Barilla Hellas, αποκαταστάθηκε το πρόβλημα τροφοδότησης νερού στη ΒΙΠΕ Βόλου, αλλά μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο της Χαλβαδοποιίας «Ολυμπος Παπαγιάννη».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News