Δυτική Αχαΐα – Κουνάβης: Νερό ούτε να πιούμε, ούτε να ποτιστούμε – Η λεκάνη με τα επικίνδυνα νιτρικά του κάμπου
Το νιτρικό άλας καταστρέφει τα νερά στην Δυτική Αχαΐα. Με αυτό το επιχείρημα διεκδικεί επέκταση της υδροδότησης από Πείρο-Παραπείρο, αλλά και άρδευση από τον Πηνειό.
Πανελλήνια διάσταση πήρε το θέμα της νιτρορρύπανσης σε περισσότερες από 30 αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και η λεκάνη απορροής ποταμού Λαρισσού στη Δυτική Αχαΐα.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, σε αυτές τις αγροτικές περιοχές, το νερό φτάνει στο σημείο να μην είναι πλέον πόσιμο λόγω της νιτρορρύπανσης, που προέρχεται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων με μεγάλη περιεικτικότητα σε νιτρικά ιόντα. Ως ανώτατο όριο νιτρικών έχει οριστεί η συγκέντρωση 50 mg/l, ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ακόμα και σε μικρότερες συγκεντρώσεις (μεγαλύτερες από 25 mg/l) δημιουργείται προβληματισμός για μακροχρόνια χρήση του νερού για πόση.
Τουλάχιστον 15 περιοχές της Ελλάδας έχουν συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων πάνω από 20 mg/l, αλλά ευτυχώς για την Αχαΐα η κοίτη του Λαρισσού δεν συγκαταλέγεται σε αυτές ακόμα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δυμαίων Τάκης Κουνάβης, ερωτηθέις από την «Π», έδειξε να γνωρίζει το θέμα αρκετά καλά, αφού έχει απασχολήσει τόσο τον ίδιο, όσο και τον δήμαρχο Σπύρο Μυλωνά. «Είναι γνωστό το πρόβλημα. Σε λίγο καιρό το νερό, γύρω από την περιοχή του Λαρισσού, δεν θα είναι πόσιμο. Για εμάς είναι μονόδρομος να πάρει νερό η Δυτική Αχαΐα από το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου. Αν επεκταθεί η υδροδότηση τότε θα έχουμε ελεγμένο και ποιοτικό νερό, με ασφάλεια για τους καταναλωτές. Αυτό, όπως και η άρδευση του κάμπου μέσω της επέκτασης της Διώρυγας Πηνειού, είναι θέματα ζωής για εμάς κι εργαζόμαστε πυρετωδώς σε όλα τα μέτωπα», ανέφερε κ. Κουνάβης.
Τα νιτρικά άλατα προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό αιματολογικά προβλήματα, ειδικά στα παιδιά ή στα νεογνά όπου μπορεί να προκληθεί ακόμα και θάνατος. Μελέτες καταλήγουν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως συνδέονται με καρκινογένεση, με τον καρκίνο στομάχου, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου και του θυρεοειδούς.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News