Δυτική Αχαΐα: Κυκλώματα καλύπτουν κενά σε εργάτες γης – Παράνομες μεταφορές…. με 12.500 αιτήματα

Ξανά στη δημοσιότητα οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης μετά το θανατηφόρο τροχαίο στον Απιδεώνα  – Στην Δυτική Αχαΐα, την περασμένη Δευτέρα, ο προξενικός ακόλουθος του Μπαγκλαντές

Δυτική Στην περιοχή της Δυτικής Αχαϊας και της Ηλείας, απασχολούνται από 7.000 - 10.000 αλλοδαποί εργάτες γης

Το τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στον Απιδεώνα με την ανατροπή φορτηγού αυτοκινήτου και τον θάνατο δύο αλλοδαπών εργατών γης και τον τραυματισμό άλλων 12, φέρνει ξανά στο φως της δημοσιότητας το θέμα των συνθηκών απασχόλησης και διαβίωσής τους στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τροχαίο δυστύχημα είναι υπήκοοι Μπαγκλαντές. Πηγές του ρεπορτάζ αναφέρουν ότι οι εργάτες μόλις αντιλήφθηκαν ότι το κατάλυμα, στο οποίο διέμεναν, είχε τυλιχθεί στις φλόγες, έσπευσαν να σβήσουν τη φωτιά, γιατί στον χώρο φύλασσαν όλα τα υπάρχοντά τους, μαζί και τις οικονομίες τους, από τα μεροκάματα που έκαναν σε καλλιέργειες της περιοχής. Ο οδηγός του μοιραίου οχήματος, που φέρεται να είναι και αυτός υπήκοος Μπαγκλαντές, έχασε τον έλεγχο όταν έπεσε σε έναν αύλακα, με αποτέλεσμα το φορτηγό να ανατραπεί και να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και άλλα 12 να τραυματιστούν.

Η «Πελοπόννησος» πληροφορείται ότι, την περασμένη Δευτέρα, βρέθηκε σε Λακκόπετρα και Λάππα, ο προξενικός ακόλουθος του Μπαγκλαντές, προκειμένου να ενημερωθεί από τους ίδιους τους εργάτες για τις συνθήκες του ατυχήματος και προφανώς για να τους παράσχει όποια βοήθεια χρειάζονταν.

Γιάννης Δημητρακόπουλος

Γιάννης Δημητρακόπουλος

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα φέρνει ξανά στην επιφάνεια, το πρόβλημα με τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών γης, τρίτων χωρών. Η περιοχή απασχολεί κατά καιρούς την ειδησεογραφία, όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι, όταν επιτόπια έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, αποκάλυψε κύκλωμα παράνομης διακίνηση εργατών από το Νεπάλ, για τις καλλιέργειες φράουλας.

Η αστυνομική επιχείρηση, που είχε την κωδική ονομασία «Sherpa» (Σέρπα), λόγω της καταγωγής κάποιων εκ των δραστών όσο και σχεδόν του συνόλου των θυμάτων, έφτασε στη σύλληψη δύο υπηκόων Νεπάλ, όπως και εφτά ασύλληπτων κατηγορουμένων, ανάμεσά τους και δύο Ελληνες. Από την έρευνα προέκυψε ότι 29χρονη από το Νεπάλ, η οποία συνελήφθη, είχε μεταφέρει κοντά στο χωριό Λάππα της Δυτικής Αχαΐας εργάτες, τους οποίους παρέδωσε σε συνεργό της που εργαζόταν ως επιστάτης σε εποχικές καλλιέργειες φράουλας της περιοχής.

Η νεαρή παραλάμβανε χρηματικά ποσά τα οποία προέρχονταν από την εργασία των διακινούμενων μεταναστών, προβάλλοντας ως αιτιολογία την αποπληρωμή του χρέους που είχε δημιουργηθεί από τη μεταφορά τους από τη Ρουμανία στην Ελλάδα, μέσω Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας για την εξεύρεση εργασίας. Προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό της, χρησιμοποιούσε ως μέσο πίεσης την κατοχή των ταξιδιωτικών εγγράφων των εργατών.

Γιώργος Ντεντόπουλος

Γιώργος Ντεντόπουλος

Στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, απασχολούνται κατά μέσο όρο 3.000-4.000 ξένοι εργάτες γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, καθώς και περίπου 500 άτομα από το Νεπάλ δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μετοχίου-Λάππα-Βουπρασίου Γιάννης Δημητρακόπουλος.

Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για εποχιακές εργασίες, οι ανάγκες σε κάποιες περιόδους αυξάνονται και το εργατικό δυναμικό μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10.000 άτομα στην ευρύτερη περιοχή παραγωγής της φράουλας που περιλαμβάνει και τμήμα της Ηλείας. Αυτή την εποχή γίνονται οι προετοιμασίες για την παραγωγή της φράουλας θερμοκηπίου, που θα βγει στην αγορά στις αρχές της επόμενης χρονιάς είπε στην «Π» ο πρόεδρος της Λακκόπετρας Γιώργος Ντεντόπουλος και οι ανάγκες για εργατικά χέρια είναι αυξημένες.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αυτό που κάνει είναι να συλλέγει τα αιτήματα αγροτών και ομάδων παραγωγών και αγροτικών συλλόγων της περιοχής, για μετακλήσεις εργατών από τρίτες χώρες είπε στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας.

Ανδρέας Φίλιας

Ανδρέας Φίλιας

Τα αιτήματα συγκεντρώθηκαν το 2022 και συμπληρώθηκαν το 2023, φτάνοντας το αριθμό των 12.500 εργατών γης, τα οποία υποβλήθηκαν στο αρμόδιο υπουργείο για να εκδοθεί σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση. Από εκεί και πέρα, αρμόδια υπηρεσία για να διεκπεραιώσει το ζήτημα των αδειοδοτήσεων είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία όμως επικαλείται έλλειψη προσωπικού για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Τα υπόλοιπα, όπως είπε ο κ. Φίλιας, είναι θέματα αστυνομικής φύσεως.

Σύσκεψη Αποκεντρωμένων Διοικήσεων: 350 προσλήψεις για αδειοδοτήσεις

Σε σύσκεψη, που έγινε προ ημερών με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Παναγιωτόπουλο, συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Δημήτρης Κατσαρός, μαζί με τους ομολόγους του.

Εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στη διαδικασία μετάκλησης υπηκόων τρίτων χωρών για παροχή νόμιμης και εξαρτημένης εργασίας στην Ελλάδα. Συζητήθηκαν διαδικαστικά και εκτελεστικά ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τις μετακλήσεις και τη νόμιμη εργασία αλλοδαπών από τις αρμόδιες Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού και των κατασκευών.

Δεξιά ο Δ. Κατσαρός με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Παναγιωτόπουλο

Δεξιά ο Δ. Κατσαρός με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Παναγιωτόπουλο

Εγινε διεξοδική συζήτηση για δυσλειτουργίες και προβλήματα, που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους οι υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των ΑΔ, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων και προτάσεων για τη συνολική επίσπευση και διευκόλυνση της διαδικασίας μετάκλησης εργατικού δυναμικού σύμφωνα με τον Κώδικα Μετανάστευσης.

Στη σύσκεψη εργασίας με τον υπουργό διατυπώθηκε συνολικά η ανάγκη για την ενίσχυση των αρμόδιων οργανικών μονάδων σε προσωπικό, καθώς και για αναγκαίες και οριζόντιες μεταβολές στην εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους με σκοπό τη μείωση των εκκρεμοτήτων και την επιτάχυνση των διαδικασιών που διέπουν εργασία και νόμιμη μετανάστευση.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται με ταχύτατες διαδικασίες η πρόσληψη 350 ατόμων, εκτάκτου προσωπικού, που θα κληθεί να ενισχύσει τις κατά τόπους μονάδες αδειοδότησης αλλοδαπών εργαζομένων, από τρίτες χώρες, ώστε να ενισχυθούν κλάδοι της παραγωγής που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.