Δυτική Αχαΐα: Περσινά «ξινά» σταφύλια ζητούν αποζημίωση!
Οι αμπελουργοί της περιοχής κάθονται σ’ αναμμένα κάρβουνα, εξηγούν στην «Π» πού και γιατί έχουν δίκιο, ρίχνουν καρφιά για Υπουργούς, βουλευτές και εκπροσώπους της Κυβέρνησης και περιμένουν…
Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, του 2020, το πολεμάνε οι αμπελοκαλλιεργητές της Δυτικής Αχαϊας το θέμα της αποζημίωσης, για τη μεγάλη χασούρα που είχαν στη σοδειά του περασμένου έτους λόγω των όσων προκάλεσε η πανδημία, αλλά ακόμα ούτε φωνή ούτε ακρόαση… Επίσημα τουλάχιστον, και έμπρακτα.
Κουβέντες πολλές, υποσχέσεις ακόμα πιο πολλές, συναντήσεις πάρα πολλές, όμως λευκός καπνός δεν βγήκε ακόμα. Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα βγει, τελικά, και πότε θα βγει.
Και το κυριότερο: Μετά τις 15 Αυγούστου, σε λιγότερο από 20 μέρες δηλαδή, ξεκινάει η νέα σοδειά στ’ αμπέλια, χωρίς όμως να ‘χει καθαρίσει το τοπίο με την περσινή σοδειά.
Οι αμπελουργοί της περιοχής κάθονται σ’ αναμμένα κάρβουνα, εξηγούν στην «Π» αναλυτικά και με στοιχεία πού και γιατί έχουν το δίκιο με το μέρος τους, καταθέτουν τα παράπονά τους, ρίχνουν, πότε διακριτικά και πότε ευθέως, καρφιά για υπουργούς, βουλευτές και εκπροσώπους της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου και περιμένουν…
Το 2019 η μέση τιμή του ροδίτη, που είναι η κύρια καλλιεργητική δραστηριότητα, κυμάνθηκε από 0,25 έως 0, 27 λεπτά το κιλό, ενώ το 2020 η τιμή κατρακύλησε από 0,12 μέχρι 0, 15 λεπτά το κιλό. Υπήρξε δηλαδή πτώση της τιμής από 40% έως 52%! Σε ανάλογα ποσοστά πτώσης τιμών κινήθηκαν και οι λοιπές ποικιλίες όπως η μαυροδάφνη, το μοσχάτο.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Δυτικής Αχαΐας έχει προσκομίσει πάνω από 200 τιμολόγια πώλησης σταφυλιών εσοδείας 2019 και 2020 που πιστοποιούν την πτώση.
Το αίτημα των παραγωγών είναι για αποζημίωση της τάξης των 300 ευρώ ανά στρέμμα.
Η «Π» φιλοξενεί δύο παραγωγούς, που ταυτόχρονα έχουν και θεσμική ιδιότητα:
-Τον Γιώργο Βεσκούκη, αμπελοπαραγωγό, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας
-Και τον Γρηγόρη Ρηγόπουλο, παραγωγό στον Κρίνο Αχαΐας, και ειδικό συνεργάτη του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Σπύρου Μυλωνά επί αγροτικών θεμάτων.
Γρηγόρης Ρηγόπουλος: «Δεν είμαστε τσιφλικάδες, γι’ αυτό φωνάζουμε…»
«Παρότι είμαι προσκείμενος στην Κυβέρνηση της ΝΔ και δεν το κρύβω, έχω απογοητευθεί. Και το λέω ευθέως. Είμαι ενοχλημένος από τη στάση σχεδόν όλων: Βουλευτών Αχαϊας, Περιφέρειας, όλων. Ενα ραντεβού έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες από τον κ. Λιβανό και ακόμα δεν μας το έχει κλείσει κανείς. Λυπάμαι που το λέω, αλλά οι βουλευτές δίνουν την εντύπωση ώρες-ώρες πως κοιτάζουν την πάρτη τους και στα δύσκολα κρύβονται. Και ο κόσμος εδώ, οι παραγωγοί, είναι σε απόγνωση, τρέμει το φυλλοκάρδι μας για το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις.
Ακούστε τα νούμερα για τον ροδίτη, που είναι και η μεγάλη παραγωγή. Το 2018 η τιμή πώλησης ήταν 32 λεπτά το κιλό. Το 2019 ήταν 27 λεπτά το κιλό. Και το 2020 κατρακύλησε στα 15 λεπτά. Ηταν καταστροφή για εμάς, αλλά ακόμα δεν έχουμε πάρει καμία επίσημη και σαφή απάντηση. Ζήλεψα κι εγώ και πολλοί συνάδελφοί μου όταν διάβασα ανακοίνωση βουλευτή της Λάρισας με την οποία ευχαριστούσε δημόσια τον πρωθυπουργό για την αποζημίωση των 30 εκατομμυρίων ευρώ που πήραν από την ΕΛΓΑ οι παραγωγοί της Θεσσαλίας για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω κορονοϊού. Και μπράβο τους που τα πήραν. Τα δικαιούνταν. Κι εμείς ακόμα περιμένουμε. Εδώ και 10 μήνες δεν μπορεί κανείς να μας πει τίποτα, να μας δώσει μια απάντηση. Κάθε παραγωγός έχει πάθει ζημιά 300-400 ευρώ για κάθε στρέμμα καλλιέργειας. Ακούστε, δεν είμαστε τσιφλικάδες, όπως ίσως νομίζουν κάποιοι. Γι’ αυτό φωνάζουμε και αγωνιούμε. Δεν βγάζουμε εκατομμύρια από τα αμπέλια. Βγάζουμε ένα ποσό για να ζούμε αξιοπρεπώς. Ενα καλό μεροκάματο. Αντί να δουλεύουμε σ’ ένα εργοστάσιο, καλλιεργούμε. Ιδια λεφτά πάνω-κάτω. Και τώρα, έρχεται η Πολιτεία και μας αφήνει στο έλεος. Πώς θα βάλουμε μπροστά για τη νέα σοδειά που ξεκινάει σε 20 μέρες; Πώς θα βάλουμε πετρέλαιο στα τρακτέρ; Πώς θα πληρώσουμε τους εργάτες που θα πάρουμε για τη νέα σοδειά;
Μας είπε πριν λίγες μέρες η κ. Αλεξοπούλου ότι το θέμα βρίσκεται στον κ. Σκυλακάκη, που προσπαθεί να βρει λεφτά για τις αποζημιώσεις μας. Περιμένουμε να δούμε… Αλλά ό,τι γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Και κάτι τελευταίο. Μη μας μπερδεύουν εμάς με την κορονο-ενίσχυση που θα δοθεί στην ΠΕΣ για τις σταφίδες. Εκείνη η ενίσχυση θα δοθεί στην Ενωση, όχι στους παραγωγούς. Εδώ μιλάμε για ενίσχυση κατευθείαν στους παραγωγούς, που έπαθαν και τη μεγάλη ζημιά».
Γιώργος Βεσκούκης: «Χωρίς αποζημίωση, δε μας σώζει τίποτα»
«Είμαστε στην αναμονή και περιμένουμε… Για την ακρίβεια, καθόμαστε σ’ αναμμένα κάρβουνα. Εχουμε, έστω και έμμεσα, διαβεβαίωση από τον κ. Λιβανό ότι κάτι θα γίνει. Μας λένε πως ο Υπουργός έχει θετική άποψη και ότι ψάχνει απλώς για τα χρήματα της αποζημίωσης. Μένει να το δούμε και στην πράξη. Αλλά έτσι μας είπαν, ότι η εύρεση του ποσού για την αποζημίωση είναι το πρόβλημα. Εκεί κολλάει ως τώρα η υπόθεση.
-Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Πιο ξεκάθαρη δεν γίνεται. Εχουμε στείλει αναλυτικά τιμολόγια των τελευταίων χρόνων για όλες τις ποικιλίες. Και από τα τιμολόγια προκύπτει εμφανέστατα η διαφορά. Ο ροδίτης είναι κυρίως το θέμα, γιατί αποτελεί το 80% της παραγωγής στην Αχαΐα. Και ακολουθούν το μοσχάτο Πάτρας και η Μαυροδάφνη Πάτρας. Υπάρχει και ένα ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνει διαχωρισμός των ποικιλιών για να βγει η αποζημίωση. Μας έγινε κι αυτή η πρόταση, μήπως είναι καλύτερα να βγει ανά ποικιλία η αποζημίωση και όχι για όλο το πακέτο μαζί. Πρώτα για το ροδίτη, δηλαδή, και μετά για τις άλλες δύο ποικιλίες.
-Μ’ αυτά που μας έχουν πει και μ’ αυτά που έχουν ανακοινώσει και οι ίδιοι οι βουλευτές ναι, αισιοδοξώ ότι θα βρεθεί λύση. Γιατί διαφορετικά, θα ‘χαμε λάβει άλλα μέτρα… Αν δεν μας δοθεί η αποζημίωση, δε μας σώζει τίποτα. Η ζημιά που έχουμε πάθει οι αμπελουργοί είναι πολύ μεγάλη.
-Ξέρετε ποιο είναι το μεγάλο μας παράπονο; Οτι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε ενημερωθεί για το θέμα πλήρως, τον κ. Βορίδη τότε, και ποτέ δεν πήραμε επίσημη απάντηση. Ούτε θετική ούτε αρνητική. Ηρθε ο νέος Υπουργός και οι νέοι υπηρεσιακοί παράγοντες και ξανά απ’ την αρχή να ενημερώνουμε… Αλλά λύση ακόμα να μας δώσουν. Αν δεν υπάρξει λύση, χαθήκαμε. Δεν μας σώζει τίποτα…
-Δείτε και μόνοι σας: το 2019 ο ροδίτης πουλήθηκε 0,26 το κιλό και το 2020 στο 0,13. Το μοσχάτο από 42 λεπτά έπεσε στα 30 και η μαυροδάφνη από 65 πήγε στο 50. Η ζημιά είναι μεγάλη. Μετά το δεκαπενταύγουστο αρχίζει η νέα σοδειά, αλλά πώς θα πληρώσουμε τους εργάτες αν δεν έχουμε πάρει ακόμα τίποτα απ’ την αποζημίωση;
-Πρέπει να έχει λυθεί το θέμα ως τις 15 Αυγούστου. Το αργότερο… Είμαστε σε απόγνωση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα με την αποζημίωση, ειδάλλως κινδυνεύει και η νέα σοδειά».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News