Εμπορικές συμμαχίες αναζητά η Βρετανία
Στην CPTPP, η Βρετανία υπέβαλε αίτηση για ένταξή της τον Φεβρουάριο.
Την πιο αποφασιστική στροφή της εμπορικής της πολιτικής μετά το Brexit φαίνεται να επιχειρεί η Βρετανία, καθώς εγκαινιάζει γύρο διαπραγματεύσεων με τις χώρες Ασίας και Ειρηνικού και στόχο την ένταξή της στη δεύτερη στον κόσμο μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου, την Προοδευτική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης των χωρών του Ειρηνικού, που είναι ευρύτερα γνωστή με το ακρωνύμιο CPTPP.
Όπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις και ενταχθεί στη συμφωνία, η Βρετανία θα συσφίξει τις εμπορικές σχέσεις της με τις 11 χώρες της CPTPP και θα αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά 500 εκατ. ανθρώπων. Μέχρι στιγμής οι χώρες-μέλη της CPTPP είναι οι Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ και Μπρουνέι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης, αν η Βρετανία αποτελέσει το δωδέκατο μέλος της συμφωνίας, οι εξαγωγές της στις 11 χώρες θα αυξηθούν κατά 65%, φτάνοντας το 2030 στα 43 δισ. ευρώ. Μιλώντας επί του θέματος στον Guardian, η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου, Λιζ Τρας, τόνισε πως η περιοχή Ασίας και Ειρηνικού «είναι το μέρος στο οποίο υπάρχουν οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για τη Βρετανία». Υπενθύμισε μάλιστα πως η χώρα εγκατέλειψε την Ε.Ε. «με την υπόσχεση να εμβαθύνει τους δεσμούς της με παλαιότερους συμμάχους και ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές πέραν της Ευρώπης».
Συμπλήρωσε μάλιστα πως η ενδεχόμενη προσχώρηση της Βρετανίας στη CPTPP «είναι το λαμπερό έπαθλο του Brexit και θέλουμε να το κερδίσουμε». Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την κατάργηση των περισσότερων φραγμών στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των δασμών και των ποσοστώσεων, που δια-τηρούνται μόνο σε ελάχιστους, αλλά πολύ ευαίσθητους τομείς. Προστατεύεται, για παράδειγμα, η βιομηχανία γαλακτοκομικών του Καναδά, ενώ η Ιαπωνία διατηρεί κατ’ εξαίρεση το δικαίωμά της να επιβάλλει δασμούς στο ρύζι. Σε αντίθεση, άλλωστε, με την Ε.Ε., η συμμαχία των χωρών Ασίας και Ειρηνικού δεν στοχεύει σε ευρύτερους πολιτικούς σκοπούς, όπως, για παράδειγμα, στην ενσωμάτωση των χωρών-μελών ή στη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ή μιας τελωνειακής ένωσης. Η Βρετανία έχει ήδη συνάψει εμπορική συμφωνία με μία από τις χώρες-μέλη της CPTPP, την Αυστραλία. Ηταν μάλιστα η πρώτη εμπορική συμφωνία που συνήψε με χώρα εκτός Ε.Ε. μετά το Brexit. Εχει, ωστόσο, προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, με προεξάρχουσα εκείνη των Βρετανών αγροτών που εκφράζουν φόβους ότι αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει την είσοδο στη χώρα μεγάλου όγκου φθηνότερου αλλά και κατώτερης ποιότητας κρέατος από τα τεράστια αγροκτήματα της Αυστραλίας.
Σε ό,τι αφορά τη CPTPP, η Βρετανία υπέβαλε αίτηση για ένταξή της τον Φεβρουάριο. Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, δεν είναι σαφές κατά πόσον θα έχει τη διαπραγματευτική ισχύ να πείσει τις 11 χώρες-μέλη της να τροποποιήσουν τις υφιστάμενες προβλέψεις ώστε να είναι συμβατές με τα συμφέροντα των Βρετανών αγροτών. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη συμφωνία που συνήψαν οι 11 χώρες το 2018, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την υπερδύναμη από την προηγούμενη εκδοχή της εν λόγω συμφωνίας του Ειρηνικού πριν από την επικύρωσή της.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News