Αχαΐα: Εχουν ελεγχθεί 15.000 ζώα για την ευλογιά, τι φοβούνται οι αρχές

Στο πλαίσιο αυτό, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας μέχρι και την Παρασκευή είχαν πραγματοποιήσει πάνω από 90 ελέγχους σε μονάδες της Αχαΐας, που σημαίνει ότι ελέγχθηκαν πάνω από 15.000 ζώα.

Αιγοπρόβατα

Πάνω από 15.000 ζώα έχουν ελεγχθεί μέχρι την Παρασκευή από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ευλογιά και έως τώρα δεν έχει βρεθεί κανένα κρούσμα, κάτι που είναι θετικό για τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι με απόφαση του υπουργείου τα σφαγεία, σε όλη την Ελλάδα, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και παρότι η Αχαΐα δεν έχει κανένα κρούσμα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας μέχρι και την Παρασκευή είχαν πραγματοποιήσει πάνω από 90 ελέγχους σε μονάδες της Αχαΐας, που σημαίνει ότι ελέγχθηκαν πάνω από 15.000 ζώα.

Επίσης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχουν γίνει πάνω από 50 έλεγχοι σε μονάδες και έχουν τσεκαριστεί πάνω από 9.000 ζώα, οπότε φτάνουμε συνολικά στις 24.000 ζώα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί και μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι όλες οι μονάδες της Αχαΐας -αλλά και της Ηλείας- δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Λόγω του κρούσματος σε μονάδα της Κορινθίας που βρίσκεται κοντά στην Αχαΐα, είναι λογικό να έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις μονάδες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της Κορινθίας.

Αυτό άλλωστε θα παίξει ρόλο στην επομένη σύσκεψη με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθεί την επομένη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραταθεί ή όχι το μέτρο του λοκντάουν των σφαγείων.

«Στόχος λήψης των αυστηρών μέτρων κατά της ευλογιάς είναι να συντηρήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και να συνεχίσουμε να έχουμε παραγωγή φέτας, που είναι βασικό εξαγωγικό προϊόν» τόνισε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, επισημαίνοντας ότι απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα αποζημίωσης, ο κ. Τσιάρας τα χαρακτήρισε γενναία, θυμίζοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου πριν από τον Daniel, προβλεπόταν αποζημίωση 85 ευρώ για την απώλεια κάθε ζώου. Με τον Daniel ανήλθε στα 150 ευρώ και με την πανώλη στα 250 ευρώ, σημείωσε. Παράλληλα είπε ότι με ειδικό πρόγραμμα του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, όπως και στην περίπτωση του Daniel με το Μέτρο 5.2, θα υπάρξει αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε.