Ειδικοί μιλούν στην «Π» για τη συνάντηση ΗΠΑ-Κύπρου: Στο «οβάλ» με γεωπολιτικό μήνυμα

Ενίσχυση Ισραήλ, εκνευρισμός Τουρκίας –  Πιο σίγουρη η Αμερική στην ανατολική Μεσόγειο, κερδισμένος και ο Ελληνισμός

συνάντηση Νέα δεδομένα μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Χριστοδουλίδη

Δεν περνάει κάθε μέρα ένας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το κατώφλι του Λευκού Οίκου.
Στην περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίον υποδέχθηκε την περασμένη Τετάρτη μετά βαΐων και κλάδων ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, πρόκειται σαφώς για κάτι παραπάνω από μια απλή εθιμοτυπική επίσκεψη.

Για την ακρίβεια, η συνάντηση είχε ξεκάθαρο γεωπολιτικό χαρακτήρα σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη η κρίση στη Μέση Ανατολή και που το Ισραήλ -επομένως και οι ΗΠΑ- χρειάζονται να νιώθουν σίγουροι στην ανατολική Μεσόγειο. Για τον Ελληνισμό, βέβαια, το τετ-α-τετ μεταξύ Μπάιντεν και Χριστοδουλίδη είχε κι έναν ακόμη συμβολισμό, το ότι εστάλη ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η ανεξαρτησία και η γεωστρατηγική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία που οι Τούρκοι στηρίζουν τους «απέναντι» στο Ισραήλ.

Η δήλωση του Μπάιντεν ότι «δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να επιτύχουν τα έθνη μας όταν εργάζονται μαζί», αλλά και η απάντηση Χριστοδουλίδη ότι «οι χώρες μας έχουν χτίσει μια στρατηγική συμμαχία και οι σχέσεις μας είναι στρατηγικά και ιστορικά ισχυρές», είναι τοποθετήσεις που λένε πολλά. «Είμαι αισιόδοξος για τη δυνατότητα μιας επανενωμένης, διζωνικής και δικοινοτητικής ομοσπονδίας» σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «η Αμερική θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια». Και ο Νίκος Χριστοδουλίδης στάθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «σε περιφερειακό επίπεδο, η Κύπρος είναι προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας».

Η «Πελοπόννησος» απευθύνθηκε σε ειδικούς γεωπολιτικούς αναλυτές και ακολουθούν τα σχόλιά τους για τη συνάντηση Μπάιντεν-Χριστοδουλίδη. Συγκεκριμένα, μιλήσαμε με την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σία Αναγνωστοπούλου, αλλά και τον πατρινό αντιστράτηγο ε.α. Κωνσταντίνο Λουκόπουλο, τον δημοσιογράφο-εθνολόγο Ιωάννη Δούκα, τον διευθυντή του futurewarfare.gr Αγγελο Χωριανόπουλο και τον πατρινό δημοσιογράφο-διεθνολόγο Γιώργο Λυκοκάπη.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Προετοιμαζόταν μήνες»

Αγγελος Χωριανόπουλος

«Η σωστή θέση που έχει πάρει η Κύπρος όλο αυτό το διάστημα, στεκόμενη στο πλευρό του Ισραήλ, με τους αεροδιαδρόμους, την ανθρωπιστική βοήθεια, τη συνεργασία σε θέματα ενέργειας κ.λπ., είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση προετοιμαζόταν εδώ και καιρό, τους τελευταίους μήνες. Είναι μια ξεκάθαρη κίνηση εναντίον της Τουρκίας. Ακούγονται φήμες ότι στη συνάντηση συνέβαλε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το αν θα εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, γιατί είναι προς το συμφέρον της Αμερικής».

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΟΚΑΠΗΣ: «Αναβάθμιση σχέσεων»

Γιώργος Λυκοκάπης

«Η επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στον Λευκό Οίκο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί, για παράδειγμα στη λογική του ότι “ο Τζο Μπάιντεν είναι απερχόμενος”, όπως ακούστηκε. Η επίσκεψη είναι μία συνέχεια της αναβάθμισης των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ.

Από τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο project EastMed, την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων, τη διμερή Αμυντική Συνεργασία Ουάσιγκτον-Λευκωσίας (που περιλαμβάνει και την προμήθεια αμερικανικών εξοπλιστικών) για να μην παραλείψουμε το σχέδιο “Αμάλθεια” -τη συμμετοχή της Κύπρου στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα- και τη συμβολή της στην εκκένωση αμάχων από τον φλεγόμενο Λίβανο.

Είναι ενδεικτική η αντίδραση της τουρκικής αντιπολίτευσης που χαρακτήρισε την επίσκεψη ως “μεγάλη διπλωματική αποτυχία του Ερντογάν”. Η επίσκεψη έχει σημασία και για έναν άλλο λόγο: Είναι γνωστός ο πάγιος στόχος της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Βεβαίως, το Ουκρανικό υπήρξε καταλύτης για την περαιτέρω αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τουρκική κατοχή δεν επιτρέπει πολιτική ισορροπιών στη Λευκωσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μετατραπεί και σε μπροστάρη “νέου Ψυχρού Πολέμου”. Ομως, βεβαίως υπάρχει ο κρίσιμος παράγοντας των αμερικανικών εκλογών. Το καίριο ερώτημα είναι αν, ειδικά σε περίπτωση επικράτησης Τραμπ, το αμερικανικό κράτος αποδειχτεί ότι έχει μία “γεωπολιτική συνέχεια” -όπως έδειξε και η προηγούμενη θητεία του- ή αν ο μεγιστάνας ανακατέψει πλήρως την γεωπολιτική τράπουλα, επηρεάζοντας και τις σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου. Ιδωμεν…».

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Συνάντηση με όρια»

συνάντηση

«Προφανώς η γεωγραφική θέση της Κύπρου σε αυτήν τη Μεσανατολική κρίση που είναι σε εξέλιξη, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τους Αμερικανούς και η συνάντηση Μπάιντεν-Χριστοδουλίδη είχε περισσότερο αυτόν τον χαρακτήρα, δηλαδή της επιβεβαίωσης του ρόλου που παίζει η Κύπρος απέναντι στη σύγκρουση.

Πάντως, το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, δείχνει και τα όρια της συνάντησης».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Η Τουρκία αγνοήθηκε»

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

«Καταρχάς, οφείλουμε να πούμε ότι ο Τζο Μπάιντεν χωρίς το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, μάλλον δεν θα καλούσε τον κ. Χριστοδουλίδη. Πάντως, η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς -κι ας μην το ξεχνάει αυτό ο Ελληνισμός- φαίνεται ότι λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν σε αυτήν τη συγκυρία, προφανώς λόγω της γεωγραφικής της θέσης, σε οποιαδήποτε σχεδίαση αρχιτεκτονικής ασφαλείας.

Αποδεικνύεται ότι με βάση όσα έχουν συμβεί στη Γάζα και γενικότερα με το Ιράν, οι ΗΠΑ χρειάζονται κράτη πλατφόρμας ούτως ώστε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Από εδώ και πέρα είναι τι ανταλλάγματα θα πάρουμε και πώς θα εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία.

Ως Κύπρος θα δούμε αν θα προωθηθεί λύση μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Τουρκία έχει έντονη δυσαρέσκεια για το ότι αγνοήθηκε με αυτήν τη συνάντηση».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΚΑΣ: «Ζωτικός χώρος για Ισραήλ»

Ιωάννης Δούκας

«Είναι μια αρκετά καλή εξέλιξη, το θέμα, όμως, είναι να συνεχιστεί. Η συνάντηση προέκυψε από την επιρροή του Ισραήλ στις ΗΠΑ.

Οι Ισραηλινοί θεωρούν την Κύπρο ζωτικό χώρο για τα συμφέροντά τους. Αυτό ίσως ευνοήσει και την Ελλάδα. Αν χαθεί το στρατηγικό βάθος με τη σύμμαχο χώρα μας, αυτομάτως θα φέρει την Τουρκία σε απόσταση αναπνοής από το Ισραήλ.

Και η Τουρκία είναι εχθρική χώρα για τους Ισραηλινούς, κάτι που δεν νομίζω να αλλάξει σύντομα».