Ειδικός στις στατικές μελέτες στην «Π»: Σε «πήλινα πόδια» τα κτίρια προ του 1985

Σήμα κινδύνου από τον πολιτικό μηχανικό Γιάννη Κιούρτη και την αρχιτεκτόνισσα Μπέκυ Φιλιπποπούλου για χιλιάδες κατασκευές της Πάτρας που πρέπει να ενισχυθούν

στατικές μελέτες

Έκκληση για την αντισεισμική θωράκιση όλων των κτιρίων της Πάτρας -δημόσιων και ιδιωτικών- που κατασκευάστηκαν προ του 1985, απευθύνει μέσω της «Πελοποννήσου» ο πολιτικός μηχανικός και ειδικός σε στατικές μελέτες κτιρίων, Γιάννης Κιούρτης, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας.

Ο κ. Κιούρτης τονίζει ότι το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας στρουθοκαμηλίζουν μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα και σε μια εν δυνάμει απειλή, σε μια χώρα που είναι από τις πιο σεισμογενείς όλου του κόσμου.

Στην Πάτρα, τα περισσότερα κτίρια έχουν κατασκευαστεί με τον αντισεισμικό κανονισμό που ίσχυε από το 1959 έως το 1985, άρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε σεισμό, ενώ όσα έχουν κατασκευαστεί πριν το 1959, δεν έχουν καμία αντισεισμική θωράκιση.

στατικές μελέτες

Γιάννης Κιούρτης

Ο κ. Κιούρτης, από το 1972 που πήρε το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ, έχει κάνει πλήθος στατικών μελετών κτιρίων για δικές του δουλειές και για λογαριασμό άλλων συναδέλφων του, είτε για ιδιωτικά είτε για δημόσια κτίρια, οπότε έχει σχηματίσει μια σφαιρική εικόνα της κατάστασης.

Απευθύνθηκε στην «Πελοπόννησο» μαζί με την κυρία Μπέκυ Φιλιπποπούλου η οποία ήταν επί πολλά χρόνια (1979 – 2013) υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεύθυνσης Έργων της Νομαρχίας Αχαΐας και αργότερα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και υπεύθυνη αρχιτεκτόνισσα της Σχολικής Στέγης, για να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους και να χτυπήσουν προειδοποιητικό καμπανάκι για όλα τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί προ του 1985.

Προσπαθώντας να κάνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, αναφέρθηκε στο 1985 που ήταν έτος καμπής και αλλαγής των αντισεισμικών κανονισμών για το επίπεδο ασφάλειας των κτιρίων. Οπως εξηγεί, ο κανονισμός του 1959 – 1985 ήταν πολύ πιο «χλιαρός» ως προς τις στατικές απαιτήσεις των κτιρίων και γι΄αυτό το 1985 μπήκαν πρόσθετα άρθρα τα οποία έκαναν σημαντικά πιο ασφαλή τα κτίρια, για να φτάσουμε στο 1995 όπου συντάχθηκε ο ολοκληρωμένος αντισεισμικός κανονισμός που ισχύει και σήμερα.

Ο κ. Κιούρτης τόνισε ότι το πρόβλημα αφορά νόμιμα κατασκευασμένα κτίρια και όχι κάποια αυθαίρετα κτίσματα που έγιναν εν κρυπτώ και χωρίς κανέναν έλεγχο ή επίβλεψη. Ο κανονισμός όμως που ίσχυε μέχρι το 1985, ήταν σημαντικά υποδεέστερος του σημερινού.

«Δεν μιλάω για «κακοτεχνίες» ή «αυθαιρεσίες» στις οικοδομές αυτές. Μιλάω για οικοδομές απόλυτα νόμιμες, απόλυτα συμμορφωμένες με το «γράμμα του Νόμου» που ίσχυε. Προσθέστε τώρα τις αναπόφευκτες, «αβλεψίες», «κακοτεχνίες», «οικονομίες υλικών» των κατασκευαστών αντιπαροχής, που οι περισσότεροι δεν είναι καν μηχανικοί αλλά έμποροι διαφόρων άσχετων αντικειμένων, «ποιότητα των υλικών» από τις εταιρίες σκυροδέματος κοκ», είπε ο κ. Κιούρτης.

Για να δώσει μια τάξη μεγέθους της αδυναμίας αυτών των κτιρίων, τόνισε ότι όσα χτίστηκαν μετά το 1985, είναι πέντε φορές πιο ανθεκτικά σε σεισμό και πρόσθεσε με έμφαση: «Αισθάνομαι λοιπόν την ηθική ανάγκη να ενημερώσω τους ιθύνοντες και γενικά την κοινωνία: Ολα τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί προ του 1985, (πολλά από τα οποία έχω εγώ ο ίδιος μελετήσει) είναι με έναν Αντισεισμικό Κανονισμό, πολύ υποδεέστερο από τον σημερινό. Τα κτίρια δε πριν από το 1959, δεν έχουν γίνει με κανέναν αντισεισμικό κανονισμό».

στατικές μελέτες

Υπάρχουν λύσεις για θωράκιση των κτιρίων

«Πως είναι δυνατόν η κοινωνία να αδιαφορεί για αυτά τα κτίρια, τα οποία είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των πόλεων;» διερωτήθηκε ο κ. Κιούρτης. Τόνισε ότι η κοινωνία στρουθοκαμηλίζει μπροστά σε έναν υπαρκτό κίνδυνο, αν δούμε τι συνέβη πρόσφατα στην Τουρκία.

Η κυρία Φιλιπποπούλου πρόσθεσε από την πλευρά της ότι οι δύο επιστήμονες με την πρωτοβουλία τους αυτή, θέλουν να αναδειχθεί το πρόβλημα, να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, να ανησυχήσει και να λάβει τα μέτρα της, για να μην φτάσουμε σε καταστάσεις, όπως π.χ. στα Τέμπη, όπου είχαμε μια καταστροφή την οποία θα μπορούσαμε να έχουμε προλάβει.

Και πρέπει αυτή η παρέμβαση να ξεκινήσει από τα κάτω, είπε η κυρία Φιλιπποπούλου, δηλαδή από τους πολίτες, για να ανησυχήσουν, να ευαισθητοποιηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Ο κ. Κιούρτης πιστεύει ότι ο κόσμος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος και δεν αντιλαμβάνεται τον πραγματικό κίνδυνο που υπάρχει. Τόνισε ότι από αυτή την πρωτοβουλία δεν προσβλέπουν σε κάποιο όφελος με την κυρία Φιλιπποπούλου, δεν εργάζονται σε κάποια τεχνική εταιρεία και πολύ περισσότερο, δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα για να κάνουν πολιτική.

Παρουσίασαν μέσω της «Π» μια από τις πολλές μεθόδους που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για την ενίσχυση κτιρίων, που είναι οικονομική και δεν απαιτεί εκκένωση της πολυκατοικίας για να γίνουν εργασίες.

Πρόκειται για την εγκατάσταση ενός εξωτερικού σκελετού με μεταλλικά στοιχεία στην περίμετρο του κτιρίου. Αυτή η μέθοδος έχει ήδη εφαρμοστεί στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο 11ο Λύκειο Πατρών μετά τον σεισμό του 2008. Το σχολείο δεν είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό, αλλά επειδή ήταν κατασκευής προ του 1985 επελέγη για να ενισχυθεί με αυτό τον τρόπο, τόνισε η κυρία Φιλιπποπούλου. Το ίδιο μπορεί να γίνει σε κάθε δημόσιο κτίριο συνάθροισης κοινού, όπως και σε κάθε ιδιωτική κατασκευή.

στατικές μελέτες

Κοντόφθαλμη λογική

Ο κ. Κιούρτης, τόνισε ότι δεν λανσάρει αυτή την μέθοδο ως μοναδική λύση. Η Ελλάδα έχει κανονισμό επέμβασης των υφιστάμενων κτιρίων που προβλέπει πολλές ακόμα μεθόδους, που όμως δεν εφαρμόζονται από κανέναν.

Αυτή όμως είναι η πιο ανώδυνη και φθηνή, καθώς φτάνει τα 100 ευρώ ανά τ.μ. ανά κάτοψη οικοδομής. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι μεταξύ κατασκευαστών και ιδιοκτητών επικρατεί ακόμα κοντόφθαλμη λογική.

Ανέφερε ως παράδειγμα μια περίπτωση από τον σεισμό του 2008 στην Πάτρα. Ο κατασκευαστής και οι ιδιοκτήτες μιας μεγάλης πολυκατοικίας που υπέστη ζημιές στην τοιχοποιία, ζήτησαν την άποψή του και μόλις ο κ. Κιούρτης τους πρότεινε αυτή την μέθοδο ενίσχυσης, πήρε την απάντηση κατασκευαστή και ιδιοκτητών, ότι με αυτό τον τρόπο, θα υποβαθμιζόταν η αξία της πολυκατοικίας, γιατί ο κόσμος που θα έβλεπε έναν μεταλλικό σκελετό στο κτίριο, θα θεωρούσε ότι έχει «δεκανίκια».

«Πολλοί θα πουν ότι “ενσπείρω ανησυχία στους πολίτες”. Πράγματι, αυτό ακριβώς κάνω, γιατί δεν θέλω να θρηνήσουμε κάποτε, όχι 57 νεκρούς στα Τέμπη, αλλά ίσως χιλιάδες νεκρούς όπως στην Τουρκία πρόσφατα. Δεν μου το επιτρέπει η ηθική μου συνείδησή, γιατί εγώ ξέρω. Τώρα ξέρετε και εσείς!!!» είπε ο κ. Κιούρτης.