Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ – Στο μικροσκόπιο η «πυρόσφαιρα» των Τεμπών

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρενέβη άμεσα και ζητά να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ενσωματώθηκε στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ η αναφορά σε εύφλεκτο υγρό ως πιθανή αιτία της φονικής πυρόσφαιρας στα Τέμπη, μετά και τις αποστάσεις που πήραν τα Πανεπιστήμια Γάνδης και Πίζας.

Εισαγγελέας

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη σχετικά με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία των Τεμπών, εστιάζοντας στο αμφιλεγόμενο συμπέρασμα περί ύπαρξης άγνωστου πτητικού εύφλεκτου υγρού, τουλάχιστον 2,5 τόνων, ως αιτίου της πυρόσφαιρας που δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση των τρένων.

Στην παραγγελία που απέστειλε προς τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ζητείται να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εντάχθηκε στο πόρισμα το εν λόγω συμπέρασμα, ειδικά με δεδομένο ότι τα Πανεπιστήμια Γάνδης και Πίζας, στα οποία φέρεται να αποδίδεται η σχετική εκτίμηση, έχουν διαψεύσει τη συμμετοχή τους.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει: 

Αθήνα, 07 Απριλίου 2025

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την ακόλουθη παραγγελία:

Προς

Τον Διευθύνοντα την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

Παρακαλούμε να διενεργηθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιελήφθη στο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.) για την υπόθεση των Τεμπών, που ανακοινώθηκε στις 27-2-2025, συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο (με επίκληση της συμβολής των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας) θεωρήθηκε ως πιθανό αίτιο της πυρόσφαιρας, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων, που φέρεται ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και το οποίο δεν σχετιζόταν με τις μηχανές των τραίνων ή το δηλωμένο φορτίο αυτών.

Η ως άνω διερεύνηση κρίνεται αναγκαία προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως, ενδεικτικά, της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς (άρθρο 167Α ΠΚ), κατόπιν της διάψευσης εκ μέρους εκπροσώπων των ως άνω Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας του ως άνω συμπεράσματος που τους αποδίδεται στο πόρισμα.

Θα πρέπει, επίσης, να διερευνηθεί μεταξύ των άλλων ποιο ρόλο διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών Κώστας Λακαφώσης. Να μας ενημερώσετε σχετικά.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη

Διαβάστε επίσης

Οικονομικό σεισμό προκαλούν οι δασμοί Τραμπ: «Βουλιάζουν» τα χρηματιστήρια

Καιρός: Ανοιξιάτικος χιονιάς, πτώση 15 βαθμών, η πρόγνωση για την Πάτρα

Απριλιάτικος… χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα: Χιόνια στον Χορτιάτη, πού είναι κλειστά τα σχολεία ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

«Καλάθι του Πάσχα»: Σε ισχύ από σήμερα 7/4, πόσο θα διαρκέσει, ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή

Ένοπλη ληστεία στην Λυκοποριά Κορινθίας στα όρια με Αχαΐα, ανθρωποκυνηγητό της ΕΛ.ΑΣ

Αχαΐα: Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Πάτρα, πού ήταν το επίκεντρο, τι λέει ο Τσελέντης

Ο Patras Half Marathon έγραψε ιστορία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Σύλληψη στρατιωτικού για σεξουαλική παρενόχληση, τι συνέβη

Μεγάλο ενδιαφέρον των πατρινών για το φετινό  Πάσχα, στα ίδια επίπεδα με το 2024 οι τιμές