Εκτεθειμένη σε ξηρασίες και πλημμύρες η Δυτική Ελλάδα – Τα χρήσιμα συμπεράσματα ημερίδας
Τα θερμά καλοκαίρια ευνοούν ξηρασία και μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Οι υγροί χειμώνες εμφανίζουν αστάθεια, που οδηγεί σε αιφνίδιες καταστάσεις. Κοινή δράση Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Περιφέρειας.

Το κλίμα αλλάζει λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης και διαφοροποιείται από τη φυσική κλιματική αλλαγή ως προς την ένταση και την συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Πολλοί δεν το ξέρουν, αλλά, το 2023, εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης του καλοκαιριού, αναπτύχθηκε ο μεσογειακός κυκλώνας Daniel, ο οποίος προκάλεσε τις μεγάλες καταστροφές στο Πήλιο και στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Αργυρίου, καθηγητή του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο κυκλώνας Daniel γεννήθηκε στις βόρειες ακτές της Αφρικής και πέρασε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο, στην περιοχή μας, επλήγησαν κυρίως τα Ιόνια νησιά.
«Η Παναγία έβαλε το χέρι της ή ας το ερμηνεύσει όπως θέλει κανείς, αλλά η Δυτική Ελλάδα γλύτωσε από τον Daniel γιατί βρέθηκε μέσα στο μάτι του κυκλώνα. Αν η τροχιά του κυκλώνα ήταν λίγο διαφορετική, πιθανόν το 2023 να είχαμε καταστροφές ανάλογες με αυτές που συνέβησαν στο Πήλιο και στη Θεσσαλία» είπε ο κ. Αργυρίου.
Η αναφορά αυτή έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα, στην Αγορά Αργύρη, για την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου.
Ο κ. Αργυρίου τόνισε πως η Δυτική Ελλάδα είναι ευάλωτη και τρωτή απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Τα θερμά και ξηρά καλοκαίρια ευνοούν την εμφάνιση ξηρασίας και εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές. Οι ήπιοι υγροί χειμώνες εμφανίζουν πλέον ασταθέστερη συμπεριφορά και μπορούν να οδηγήσουν στις αιφνίδιες πλημμύρες.
Στις δασικές πυρκαγιές, το 2021 στην Κεφαλονιά κάηκαν περίπου 600.000 εκτάρια, στην περιοχή Αρκαδίας-Ηλείας 18.261 εκτάρια περίπου, ενώ το 2003 είχαμε καύσωνες με θερμοκρασίες οι οποίες πλησίαζαν τους 38 βαθμούς παρατεταμένα.
Η στατιστική ανάλυση του Ιουλίου του 2023 έδειξε ότι 50% των τιμών της θερμοκρασίας ήταν μεγαλύτερο των 27,8 βαθμών Κελσίου, ενώ το 25% μεγαλύτερο των 31 βαθμών Κελσίου. Δηλαδή περίπου το ¼ των θερμοκρασιών του μήνα αυτού ήταν πάνω από τους 31 βαθμούς.
Η ξηρασία του 2024 ήταν ένας από τους διαρκέστερους καύσωνες πανευρωπαϊκά, καθώς είχαμε 16 συνεχόμενες ημέρες με μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία μεγαλύτερη των 39,1 βαθμών Κελσίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των υδάτινων αποθεμάτων και φυσικά σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. Οι αμπελουργοί της Αιγιάλειας είπαν ότι το καλοκαίρι που πέρασε, καταστράφηκε περίπου το 50% της παραγωγής και αυτό είχε συνέπειες στην οικονομία μιας περιοχής η οποία είναι κατά βάση γεωργική.
Γι’ αυτόν τον λόγο, το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υλοποιεί το πιλοτικό πρόγραμμα «Germe of Life» που έχει σαν στόχο την ανάπτυξη ενός ευφυούς συστήματος, το οποίο θα μπορεί να προγιγνώσκει και θα προλαμβάνει τις εμφανίσεις ξηρασίας.
Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στην περιοχή της Αιγιάλειας που με κατάλληλη διαχείριση των δεδομένων θα μπορεί να δώσει μια έγκαιρη πρόγνωση της ξηρασίας ώστε οι καλλιεργητές να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό η ζημιά στην παραγωγή, αν όχι να μηδενίζεται, τουλάχιστον να ελαχιστοποιείται.
Η ξηρασία όμως, δεν πλήττει μόνο την αγροτική παραγωγή και τους υδάτινους πόρους. Δημιουργεί και επικίνδυνες συνθήκες για πυρκαγιές. Στο πλαίσιο αυτό, στην εκδήλωση έγινε μια πλήρης αποτύπωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, στη βάση των εμπειριών που άφησαν πίσω τους οι μεγάλες πυρκαγιές στον Κάλφα Ερυμάνθου και στο Γηροκομείο της Πάτρας πέρυσι το καλοκαίρι.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης τόνισε την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης εγρήγορσης και κινητοποίησης, ώστε με την συμβολή επιστημονικών εργαλείων και καινοτόμων μεθόδων, κυρίως στον τομέα της πρόληψης, να απαντήσουμε στον μέγιστο βαθμό στις προκλήσεις που αναδύονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Ζαΐμης τόνισε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχυθεί με οχήματα drone και άλλα μέσα, ενώ και οι αρμόδιοι φορείς, από την θέση τους καλούνται να συνδράμουν όταν παραστεί ανάγκη, με έγκαιρο συντονισμό και ομαδική παρέμβαση.
Η διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Μαρία Σωτηροπούλου, πρόσθεσε από την πλευρά της ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων δράσης, καθώς αποτελεί απειλή για το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον.
Στην εκδήλωση μίλησαν, εκ μέρους των κομμάτων, η Μαρία Ελένη Σουκούλη, βουλευτής Κορίνθου της ΝΔ, η Χαρά Καφαντάρη υπεύθυνη τομέα Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Δημοκρατίας και ο Διαμαντής Κανελλόπουλος αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Κλιματικής Κρίσης και Ανθεκτικότητας του ΠΑΣΟΚ.
Στο βήμα βρέθηκαν και επιχειρησιακά στελέχη του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Ο αντιπύραρχος Αναστάσιος Καναβός, που είναι προϊστάμενος του Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, επικεντρώθηκε σε βασικούς παράγοντες που επιβαρύνουν πλέον την επικινδυνότητα των δασικών πυρκαγιών. Η παρατεταμένη ξηρασία οδηγεί σε αυξημένη καύσιμη ύλη, επιμηκύνει την αντιπυρική περίοδο και αυξάνει τον αριθμό των συμβάντων όσο και τη σφοδρότητά τους. Επιπλέον, τόνισε ότι οι προκλήσεις δεν είναι μόνο περιβαλλοντικές ή τεχνικές, αλλά και θεσμικές και οργανωτικές στο πεδίο της πρόληψης και της λήψης επιχειρησιακών αποφάσεων.
Ο αστυνομικός διευθυντής Παντελής Τσίρκας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά. Οπως είπε, πολλές φορές οι πολίτες υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους, βάζοντας στην άκρη το υπέρτατο αγαθό που είναι η ζωή τους. Για τον λόγο αυτό τόνισε ότι, πάντα, όταν οι πολίτες καλούνται να εκκενώσουν μια περιοχή που απειλείται από πυρκαγιά, θα πρέπει να το πράττουν χωρίς δεύτερη σκέψη.
Τέλος, ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, τόνισε ότι για τις δασικές πυρκαγιές, ήδη έχουν συνεδριάσει τα Συντονιστικά Οργανα σε περιφερειακό επίπεδο, έχει γίνει ενημέρωση του κοινού, έχουν συνταχθεί μητρώα με ιδιωτικούς φορείς και μνημόνια συνεργασίας, ενώ επικαιροποιήθηκαν τα σχέδια πολιτικής προστασίας και προγραμματίζονται ασκήσεις εντός των επόμενων ημερών.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γυφτάκης, στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, ώστε να συνδράμει στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την παροχή νερού με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα, καθώς και στην οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, όποτε χρειαστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δυτική Ελλάδα: Η δημογραφική κατάρρευση φαίνεται στα σχολεία – Λιγότερα κατά 40% τα πρωτάκια
Κρέστενα: Συνελήφθη άνδρας για τη φωτιά, μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Πάτρα – Υπόθεση Κρεμλίδου: Στα δικαστήρια για διαρροή φωτογραφιών από Αστυνομικό
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News