Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για κοινές περιοχές έρευνας και διάσωσης – Τι σημαίνει
Με την συμφωνία αυτή, που υπογράφηκε παρουσία του Νίκου Δένδια από τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μωχάμεντ Ζάκι, παρόντος και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι δύο χώρες θα πραγματοποιούν μεταξύ άλλων από κοινού επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην περιοχή.
Με κάθε επισημότητα υπεγράφη, η νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου στο Κάιρο, η οποία θεωρείται υψίστης σημασίας καθώς ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Η συμφωνία έρχεται μετά την οριοθέτηση ΑΟΖ από την Αθήνα και το Κάιρο.
Με την συμφωνία αυτή, που υπογράφηκε παρουσία του Νίκου Δένδια από τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μωχάμεντ Ζάκι, παρόντος και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι δύο χώρες θα πραγματοποιούν μεταξύ άλλων από κοινού επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην περιοχή.
«Η Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων και για Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης, δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Βασικός άξονας είναι πάντοτε η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και οι Αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.
«Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα «Μνημόνια Συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και συνέχισε: «Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταδικάζουμε κάθε μορφή αναθεωρητισμού και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα».
Η Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων 🇬🇷 & 🇪🇬 για Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας & Διάσωσης, δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. pic.twitter.com/GCf2SZlVLZ
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 22, 2022
Για ένα ακόμα βήμα στη στενή συνεργασία των δύο χωρών μίλησε ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου και τόνισε ότι «οι σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου θα πρέπει να είναι μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών».
Το περιεχόμενο της συμφωνίας
Με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, η οποία ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.
Η συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας σε μια περιοχή που η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο.
Επί της ουσίας προβλέπεται: Καθορισμός ορίων Έρευνας και Διάσωσης (SAR), ταύτιση FIR δηλαδή το χώρο που οι δύο χώρες ελέγχουν τις πτήσεις και SAR αλλά και κοινές επιχειρήσεις SAR κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News