Ενεργειακά, μεταναστευτικό, παιδεία στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι

Σήμερα Τετάρτη 7/05/2025, στην Αθήνα θα βρεθεί ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι. Επαφές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αλ Σίσι

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη, 7/05/2025, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών θα διεξαχθεί σήμερα με την ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία να έχει αποκτήσει πλέον στέρεα θεμέλια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί η περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας – Καΐρου με τα θέματα που θα κυριαρχήσουν να είναι αυτά της οικονομίας, της ενέργειας, της μετανάστευσης, της παιδείας και του πολιτισμού.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου με το GREGY, το έργο που προωθείται από τον Όμιλο Κοπελούζου, την υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Το έργο αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό και για την ΕΕ καθώς η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου- Ελλάδας, στην ομιλία της στη Σύνοδο για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο.

Μάλιστα υπογράμμισε τη σημασία της για την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ευρώπης όσο και της Αφρικής.

Η διασύνδεση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάπτυξης υποδομών που στοχεύει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στη σύνδεση των ενεργειακών αγορών μέσω διακρατικών έργων.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη το έργο GREGY ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης της Ευρώπης για την εισαγωγή καθαρής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική.

Το GREGY θα προσφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από τα 9,5GW έργων ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν το καλώδιο με φθηνή πράσινη ενέργεια, που θα προέρχεται κατά 75% από αιολικά πάρκα και κατά 25% από φωτοβολταϊκά, προκειμένου να δοθούν λύσεις στο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας με καθαρή ενέργεια.

Σημαντική συγκυρία

Η περίοδος στην οποία λαμβάνει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη και Ελλάδα και Αίγυπτος λειτουργούν κατά γενική ομολογία ως πυλώνες σταθερότητας στην. Ανατολική Μεσόγειο και έχουν κοινή γραμμή πλεύσης σε θέματα που άπτονται του Διεθνούς Δικαίου.

Η κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας ειδικά όσον αφορά στο Κυπριακό με το πρόσφατο κρεσέντο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθιστά ακόμα πιο σημαντική την ύπαρξη ενός κοινού μετώπου Αθήνας και Καΐρου. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε στο Κάϊρο τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ορόσημο για τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις αποτελεί η Συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) , η οποία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου 2020 στο Κάιρο. Για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί μια ιστορική διπλωματική επιτυχία καθώς θεωρήθηκε σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και δημοσιεύθηκε στην Υπηρεσία Ωκεανικών Υποθέσεων του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2020.

Σημειώνεται μάλιστα με έμφαση ότι η συμφωνία αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της Ελλάδας, ο οποίος υπεβλήθη στην ΕΕ τον Απρίλιο του 2025 και προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας.

Στο περιθώριο του ΑΣΣ, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο, και αμέσως μετά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της ολομέλειας του ΑΣΣ, η τελετή υπογραφής Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και Μνημονίων Κατανόησης και ολοκληρώνοντας οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις.

Πηγή: newsbeast.gr