Ένοχος αλλά ελεύθερος ο Πέτρος Φιλιππίδης – Στον Άρειο Πάγο το επόμενο βήμα της πολύκροτης υπόθεσης

Οι καταγγέλλουσες γυναίκες, ηθοποιοί και εκείνες, κατέρρευσαν συναισθηματικά στο άκουσμα της καταδίκης, ενώ ο Φιλιππίδης εμφανίστηκε ψύχραιμος.

Ένοχος αλλά ελεύθερος ο Πέτρος Φιλιππίδης – Στον Άρειο Πάγο το επόμενο βήμα της πολύκροτης υπόθεσης

Σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή καταδικάστηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, κρίνοντας τον ομόφωνα ένοχο για δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014. Παρά την ενοχή του, ο γνωστός ηθοποιός δεν επιστρέφει στη φυλακή, αλλά παραμένει ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο του χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ήρθε έπειτα από πολύμηνη και έντονη αποδεικτική διαδικασία, κατά την οποία καταγράφηκαν συγκρούσεις μεταξύ υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής. Οι καταγγέλλουσες γυναίκες, ηθοποιοί και εκείνες, κατέρρευσαν συναισθηματικά στο άκουσμα της καταδίκης, ενώ ο Φιλιππίδης εμφανίστηκε ψύχραιμος.

Απόφαση με διαφορές σε ποινή – Χωρίς ελαφρυντικά
Η ετυμηγορία του Εφετείου κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση με εκείνη του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, που τον είχε καταδικάσει σε κάθειρξη 8 ετών. Η διαφορά έγκειται στη νέα ποινή, που περιορίστηκε στα 3 έτη φυλάκισης με αναστολή. Οι δικαστές δεν αναγνώρισαν στον κατηγορούμενο κανένα από τα ελαφρυντικά που ζήτησε (σύννομος βίος, καλή μεταγενέστερη συμπεριφορά), παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι ο εισαγγελέας Ανδρέας Καραφλός είχε ζητήσει μέχρι και απαλλαγή του κατηγορουμένου λόγω αμφιβολιών, κάνοντας λόγο για αντιφατικές μαρτυρίες και έλλειψη υλικών αποδεικτικών στοιχείων (όπως DNA ή ιατροδικαστική έκθεση).

Στο πλευρό των θυμάτων σημαντικά πρόσωπα του θεάτρου
Η απόφαση του Εφετείου χαιρετίστηκε από τους δικηγόρους των θυμάτων ως μια σημαντική στιγμή για την ελληνική Δικαιοσύνη και ως μήνυμα κατά της έμφυλης βίας. Στο πλευρό των καταγγελλουσών βρέθηκαν στο δικαστήριο, όπως και στο παρελθόν, γνωστές ηθοποιοί όπως η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και η Λένα Δροσάκη, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Τι λέει η υπεράσπιση – Προσφυγή στον Άρειο Πάγο
Η πλευρά του Πέτρου Φιλιππίδη δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση, αλλά θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο για αναίρεση. Ο συνήγορός του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, έκανε λόγο για «ποινή αμφιβολιών», υποστηρίζοντας ότι οι δικαστές δεν ήταν πραγματικά πεπεισμένοι για την ενοχή του ηθοποιού.

Κατά την υπεράσπιση, η υπόθεση δεν θα έφτανε καν στο ακροατήριο εάν δεν αφορούσε τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Επανέλαβαν ότι δεν υπήρξε καμία αντικειμενική απόδειξη για τις καταγγελλόμενες πράξεις, εκτός από καταθέσεις φιλικών προσώπων των καταγγελλουσών.

Ένα κεφάλαιο κλείνει – Ένα νέο ανοίγει
Η υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη, που σημάδεψε το ελληνικό #MeToo, οδηγείται τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αναίρεσης. Το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως τόνισε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Ανδρέας Βαγγόπουλος:
«Η Δικαιοσύνη αναγνώρισε ότι καμία μορφή κατάχρησης εξουσίας και έμφυλης βίας δεν είναι ανεκτή. Δεν ήρθαν για εκδίκηση τα θύματα – ήρθαν για δικαίωση».