Πάτρα: Εντολή ετοιμότητας σε τέσσερα Νοσοκομεία μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα!
Επείγουσα επιστολή Καρβέλη στους διοικητές, ώστε να ‘ναι διαρκώς σε επιφυλακή, ανεξαρτήτως εφημερίας!
Σε «κόκκινο συναγερμό» τα Νοσοκομεία της Αχαΐας, ενόψει Καρναβαλιού. Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, υπέγραψε χθες απόφαση, την οποία έστειλε άμεσα σε όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα του νομού, με την οποία τα Ιδρύματα καλούνται να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα από χθες μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα!
Και ο λόγος, όπως διευκρίνισε ο κ. Καρβέλης στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», που πήρε αυτή την απόφαση, δεν αφορά αποκλειστικά ανησυχία για εκτεταμένη διασπορά του κορονοϊού, λόγω των ιδιαίτερα ακραίων συνθηκών συνωστισμού που θα επικρατούν στην πόλη, ειδικά σήμερα και αύριο, αλλά υπαγορεύτηκε από την γενικότερη ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα όλα τα περιστατικά που ενδέχεται να προκύψουν στην κορύφωση του Καρναβαλιού.
Επί της ουσίας, ο κ. Καρβέλης ενημέρωσε τις διευθύνσεις των Νοσοκομείων να φροντίσουν, ώστε τα Ιδρύματα να είναι σε πλήρη επιφυλακή, ανεξάρτητα ποιο Νοσοκομείο εφημερεύει σήμερα, αύριο και την Δευτέρα.
Η εξήγηση του κ. Καρβέλη στην «Π»: «Εστειλα έγγραφο σήμερα (χθες) σε όλα τα Νοσοκομεία της Αχαϊας, να είναι σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα, λόγω των ειδικών καταστάσεων του Καρναβαλιού. Δηλαδή, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ο ”Αγιος Ανδρέας”, το Καραμανδάνειο και το Νοσοκομείο Αιγίου. Ανεξαρτήτως των εφημεριών, ποιο εφημερεύει και ποια μέρα, να είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Δεν αφορά τον κόβιντ η ετοιμότητα, αλλά τα πάσης φύσεως περιστατικά που μπορεί να προκύψουν. Το σκεπτικό είναι ότι λόγω της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών που, όπως πληροφορούμαστε, θα έρθουν στην Πάτρα, αλλά και γενικότερα της κοσμοσυρροής για το Καρναβάλι, πρέπει από υγειονομικής πλευράς να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».
Πόσο ανήσυχος είναι, όμως, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ για έξαρση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες στην Αχαϊα μετά απ’ το Καρναβάλι;
Να τι απάντησε: «Ναι, δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ. Αν ο κόσμος δεν προσέξει, ο καθένας ατομικά, και δεν τηρηθούν τα μέτρα στο βαθμό που πρέπει, πολύ πιθανό να υπάρξει πρόβλημα σε μεγαλύτερες διαστάσεις.
Καλό θα είναι, συνεπώς, να φροντίσει καθένας και καθεμιά να προσέξει όσο μπορεί. Δεν λέω να μη βγουν και να μην διασκεδάσουν, αλλά με προσοχή. Και επαναλαμβάνω, δεν αφορά η ετοιμότητα τα περιστατικά κόβιντ, αλλά καθετί που μπορεί να συμβεί και χρήζει προσέλευση σε Νοσοκομείο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά…».
Ιατρικές «καρναβαλικές» συμβουλές: «Εχετε προβλήματα υγείας; Καθίστε σπίτι σας…»!
Τα μηνύματα που έρχονται απ’ όλες τις πηγές και οι πρώτες εικόνες, χθες, στην πόλη συνηγορούν ότι θα γίνει πανζουρλισμός από κόσμο το διήμερο.
Με δεδομένο ότι ο κόβιντ έχει αρχίσει να ξεμακραίνει κάπως, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει απομακρυνθεί σε απόσταση ασφαλείας, η «Π» ζήτησε από δύο γιατρούς μια θεωρητική, για την ώρα, εκτίμηση της κατάστασης και μια συμβουλή για τον απλό κόσμο.
Να βγούμε άφοβα; Να βγούμε μεν, αλλά αμυντικά; Τι να προσέξουμε, όσο είναι δυνατόν, μήπως και περισώσουμε την κατάσταση;
* Ο πνευμονολόγος και διευθυντής της κλινικής covid του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας», Λεωνίδας Στέλλας, επισήμανε:
«Για να ‘μαστε ειλικρινείς, τα νέα παιδιά δεν μαζεύονται, και ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν η πόλη είναι στο πόδι λόγω καρναβαλιού. Τι να σας πω; Ένα βασικό μέτρο προστασίας είναι η μάσκα, αλλά δεν το βλέπω και τόσο πιθανό να φοράει πολύς κόσμος μάσκα σε τέτοια περίσταση… Δεν γίνεται να προφυλαχτεί, λοιπόν, κάποιος υπό αυτές τις συνθήκες. Αν όμως είναι άτομο υψηλού κινδύνου, τότε να μην πάει πουθενά, αυτή είναι η συμβουλή μου. Μια βόλτα, ένα καφεδάκι σε εξωτερικό χώρο και σπίτι του. Αλλιώς, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος.
Ομως είμαστε πλέον σε καλό δρόμο, γενικά. Ο κίνδυνος υπάρχει για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτοί θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα αν νοσήσουν. Οπότε, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους που αυτές τις μέρες θα βγουν για διασκέδαση, ας μην τους πλησιάσουν για κάποιες μέρες. Ας τους προστατεύσουν. Οι νεότεροι που μπορεί και να έχουν ήδη νοσήσει στο παρελθόν, το πολύ-πολύ να νοσήσουν πάλι. Και οι τριπλά εμβολιασμένοι, αν κολλήσουν αυτές τις μέρες, λογικά θα το περάσουν πολύ ήπια. Αν, όμως, είσαι νέος αλλά ανεμβολίαστος, τότε παίζεται…
Ο κόβιντ θα μας γίνει συνήθεια, θα μάθουμε να ζούμε μαζί του. Μετά την 5η μετάλλαξη οι ιοί εξασθενούν. Με την Ομικρον είμαστε στην 5η μετάλλαξη, οπότε πάμε ολοταχώς, ώστε η πανδημία να γίνει ενδημία».
* Η παθολόγος – εντατικολόγος στην Παθολογική κλινική του ΠΓΝΠ, Αγγελική Τσιντώνη, τόνισε:
«Να προσέξουν τις…κακές συναναστροφές, αυτή είναι η βασική συμβουλή που θα ‘δινα σ’ όσους βγουν αυτές τις μέρες για διασκέδαση στο Καρναβάλι. Το πολύ στριμωξίδι, ειδικά σε κλειστούς χώρους, καλό θα ήταν να το αποφύγουμε όσο μπορούμε. Και κοντινές παρέες με αγνώστους, επίσης, ν’ αποφευχθούν… Αν είμασταν στο 2020 και στο 2021 θα είχα να σας πω πολύ περισσότερα, αλλά μετά από δύο χρόνια πανδημίας, κατανοώ πως ο κόσμος έχει κουραστεί να του λες να προσέχει… Οπότε, επαφίεται και στον καθένα να προσέχει για τον εαυτό του και να σκέφτεται και τους δικούς του ανθρώπους.
Από κει και πέρα, ένας μεγάλος σε ηλικία άνθρωπος και ένας που έχει υποκείμενα προβλήματα, ας μην πάει σε πάρτι. Ας κρατηθεί έστω και φέτος. Ανθρωποι επίνοσοι και άνθρωποι ανοσοκατασταλμένοι, καλό είναι να μην πάνε καθόλου σε κλειστούς χώρους. Οσο για τους ανεμβολίαστους, αυτοί είναι μια κατηγορία μόνοι τους. Δεν ξέρω τι να πω γι’ αυτούς. Να προσέχουν πολύ τον εαυτό τους.
Επειδή, πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που βγαίνουν πολύ έξω αυτές τις μέρες είναι νέοι σε ηλικία, και ένα μεγάλο κομμάτι είναι φοιτητές και φοιτήτριες, αυτοί ακόμα και να νοσήσουν, θα είναι ήπια η νόσηση. Ειδικά, αν είναι εμβολιασμένοι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ας προσέξουν όλοι».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News