Εντυπωσιακές τιμές πώλησης για ακίνητα στην Πάτρα – Στο μικροσκόπιο τα «χρυσά» πωλητήρια

Η ΑΑΔΕ αρχίζει «ξεσκόνισμα» των φακέλων ακινήτων μεγάλης αξίας που εμφανίζονται να πωλήθηκαν με μετρητά

ανατροπές

Περίπου 1.200 μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια στην Αχαΐα, πρόκειται να μπουν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ στο πλαίσιο ελέγχων που ξεκινά η φορολογική διοίκηση με διασταυρώσεις για να διαπιστωθεί το «πόθεν έσχες» των αγοραστών.

Από την ημέρα λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής myproperty και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων και επαγγελματικών ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, πολλές από τις οποίες έγιναν με μετρητά.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ ξεκινά σύνθετες διασταυρώσεις ανασύροντας τους φακέλους μεταβιβάσεων, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί από τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης «υψηλού κινδύνου», όχι μόνο για φοροδιαφυγή, αλλά και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Μάλιστα, εφόσον διαπιστωθούν περιπτώσεις ξεπλύματος, οι υποθέσεις θα αποσταλούν στην αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε αγοραστές αλλά και στους πωλητές ακινήτων. Αν και οι αγορές έγιναν εξ ολοκλήρου με μετρητά, θα ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, καθώς και οι δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών, αλλά και δαπάνες για ταξίδια κ.λπ.

Στην Αχαΐα, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταβιβάσεων που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια ήταν στην Πάτρα. Για την ακρίβεια, έγιναν 968 αγοραπωλησίες ακινήτων παντός είδους, εκ των οποίων οι 724 αφορούσαν σε διαμερίσματα και οι σε 78 μονοκατοικίες.

Η αρχή στους ελέγχους θα γίνει με τις αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας και θα ολοκληρωθεί με τον έλεγχο αυτών μικρότερης αξίας. Στην Πάτρα υπάρχουν κάποιες τέτοιες περιπτώσεις, με εντυπωσιακά ποσά που δηλώθηκαν στην Εφορία.

Η μεγαλύτερη σε αξία πώληση ακινήτου που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, αφορούσε σε επαγγελματική στέγη εμβαδού μόλις 121 τ.μ. που ανήλθε στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Η τιμή ζώνης 1.200 ευρώ/τ.μ. προφανώς δεν καλύπτει το εμπορικό τίμημα της αγοράς του ακινήτου που αντιστοιχεί σε ποσό 82.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (!!!) για κτίριο του 1930 και προφανώς σε αυτό περιλαμβάνεται ο λεγόμενος «αέρας» δηλαδή η εμπορική του υπεραξία.

Επίσης μια μονοκατοικία 422 τ.μ. πωλήθηκε έναντι τιμήματος 6 εκατ. ευρώ ή για 14.218 ευρώ/τ.μ. ενώ και η πώληση ενός διαμερίσματος εμβαδού 54 τ.μ. έναντι ποσού 1,6 εκατ. ευρώ ή 29.629 ευρώ/τ.μ. σε περιοχή της Πάτρας με τιμή ζώνης στα 1.200 ευρώ/τ.μ. αποτελούν τις μεγαλύτερες σε αξία πωλήσεις ακινήτων.

Στην υπόλοιπη Αχαΐα, έχουν γίνει λιγότερες από 200 αγοραπωλησίες ακινήτων, με το Αίγιο να έχει τις 137, την Κάτω Αχαΐα να ακολουθεί με 35, τα Καλάβρυτα με 17 και τον Ερύμανθο με μόλις 6.