Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, οι αλλαγές

Συνολικά, περίπου ένα εκατομμύριο εκατομμύριο νοικοκυριά θα λάβουν οικονομική ενίσχυση που θα φτάσει τα 260 εκατομμύρια ευρώ, με την καταβολή να πραγματοποιείται σε δύο δόσεις.

Επίδομα θέρμανσης

Θέμα χρόνου αποτελεί έκδοση της απόφασης για το επίδομα θέρμανσης και το άνοιγμα της πλατφόρμας, που θα επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους να υποβάλουν αιτήσεις για οικονομική στήριξη στην αγορά καυσίμων θέρμανσης.

Η βασική αλλαγή  φέτος είναι ότι μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης θα λάβουν όσοι επιλέξουν για θέρμανση το ηλεκτρικό ρεύμα ενώ  θα  αναπροσαρμοστούν και οι  συντελεστές αυξομείωσης του επιδόματος (βαθμοημέρες) με βάση το κλίμα κάθε περιοχής. 

Ειδικότερα αυξάνεται κατά 20% το επίδομα θέρμανσης  για τους δικαιούχους που θα επιλέξουν να ζεσταθούν με ηλεκτρικό ρεύμα, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η χρήση πιο φιλικών στο περιβάλλον πηγών ενέργειας.

Στις αλλαγές περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι η επιδότηση θέρμανσης στο ρεύμα  θα καλύψει τις ανάγκες για έξι μήνες, καθώς πέρυσι, η επιδότηση στο ρεύμα δόθηκε μόνο για τρεις μήνες.

Παράλληλα το ανώτατο ύψος του επιδόματος για τη φετινή περίοδο αυξάνεται στα 1.200 ευρώ, έναντι 1.000 ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Το επίδομα θα είναι αυξημένο και για τις περιοχές με πολύ κρύο,χωρίς όμως να ξεπερνά τα 1200 ευρώ.

Συνολικά, περίπου ένα εκατομμύριο εκατομμύριο νοικοκυριά θα λάβουν οικονομική ενίσχυση που θα φτάσει τα 260 εκατομμύρια ευρώ, με την καταβολή να πραγματοποιείται σε δύο δόσεις.

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης θα καθοριστεί σε 300 ευρώ από 350 ευρώ πέρυσι και θα αυξομειώνεται ανάλογα με την περιοχή. Για πέλετ θα είναι 360 ευρώ από 350 ευρώ πέρυσι, ενώ στις ορεινές περιοχές που δίνεται επίδομα για καυσόξυλα θα παραμείνει στα 350 ευρώ.

Το επίδομα βάσης για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 380 ευρώ και θα αυξομειώνεται ανάλογα με  την θερμοκρασία ανά περιοχή ενώ πέρυσι το επίδομα βάσης ήταν 350 ευρώ και με τους ειδικούς συντελεστές κυμαινόταν από 45 ευρώ ως 480 ευρώ για τις ορεινές περιοχές.

Βάσει αυτής της μεγάλης αλλαγής, όποιοι παραμείνουν στο πετρέλαιο θα είναι ουσιαστικά  οι χαμένοι της φετινής χρονιάς καθώς θα πάρουν μικρότερο επίδομα σε σχέση με πέρυσι ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι χρησιμοποιήσουν το ρεύμα καθώς το επίδομα τους θα είναι υψηλότερο.

Τα εισοδηματική κριτήρια 

Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αλλάζουν.

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο και 24.000 ευρώ για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Έτσι με 1 παιδί το όριο διαμορφώνεται σε 29.000 ευρώ, με 2 παιδιά σε 34.000 ευρώ, με τρία παιδιά σε 39.000 ευρώ

Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για άγαμο, για έγγαμο τα 240.000 ευρώ  και προσαυξάνεται κατά 40.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτό σημαίνει ότι για οικογένεια με ένα παιδί το όριο διαμορφώνεται στα 280.000 ευρώ  για δύο παιδιά στα 320.000 και για τρία παιδιά στα 360.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς η  συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας για άγαμο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.Η πρώτη δόση που θα περιλαμβάνει το 60% του επιδόματος θα δοθεί τον Δεκέμβριο ενώ το υπόλοιπο 40% θα δοθεί στα τέλη Απριλίου αφού σταθμιστούν  τα καιρικά δεδομένα από τα  12.000 σημεία που έχει χωριστεί η χώρα.

Η διαδικασία Υποβολής Αίτησης

Η διαδικασία για την αίτηση είναι απλή και γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά:

  • Είσοδος στην Πλατφόρμα myΘέρμανση: Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να συνδεθεί στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet.
  • Συμπλήρωση Στοιχείων: Στην αίτηση ζητούνται στοιχεία όπως ο τύπος θέρμανσης που χρησιμοποιείται, η διεύθυνση κατοικίας και οι πληροφορίες του τραπεζικού λογαριασμού για την καταβολή του επιδόματος.
  • Υποβολή Αίτησης και Έλεγχος Δικαιολογητικών: Μετά τη συμπλήρωση, η αίτηση υποβάλλεται, και το σύστημα επεξεργάζεται τα στοιχεία για να επιβεβαιώσει την επιλεξιμότητα του αιτούντος.

Οι αιτήσεις  

Στην πλατφόρμα «myΘέρμανση», η οποία θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες όλοι  οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωση,
  • το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο για να  πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

 

Διαβάστε επίσης

 

Σεισμός στα Καλάβρυτα, αισθητός και στην Αττική

Αμερικανικές εκλογές 2024: Ωρα μηδέν για Χάρις – Τραμπ, τα πιθανά σενάρια και το ενδεχόμενο ισοπαλίας

Αμερικανικές εκλογές: Τα πρώτα αποτελέσματα στο Ντίξβιλ Νοτς

Πάτρα: Ταμπουρώθηκε στο σπίτι του, κατέληξε στη Ψυχιατρική του Ρίου

Τραυματίστηκε ναυτικός στο λιμάνι της Βενετίας, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πάτρας!

Φλώρινα: Πήρε εξιτήριο ο Πατρινός που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ

Καλάβρυτα: Στέγνωσε το Σπήλαιο των Λιμνών, επιπτώσεις της ανομβρίας και στον τουρισμό

Η Πατρινή εταιρεία που μπήκε στο «κλάμπ» των 100 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ελλάδας