Επίλογος στο θρίλερ της Πάτρας – Σήμερα στον εισαγγελέα η Ρούλα Πισπιρίγκου για την δολοφονία της Τζωρτζίνας – Αμίλητη το βράδυ στη ΓΑΔΑ

Η μητέρα των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, Ρούλα Πισπιρίγκου, κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ρούλα

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η σύνταξη του πορίσματος του ιατροδικαστή Αθηνών, Σωτήρη Μπουζιάνη, με βάση τα στοιχεία που του έχουν δοθεί από τον καθηγητή και επικεφαλή του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Νίκο Ράικο. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μπουζιάνης στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», έχει βρεθεί συγκεκριμένη ουσία σε μεγάλη ποσότητα στα βιολογικά υγρά της Τζωρτζίνας και, πλέον, με βάση και κάποια άλλα ευρήματα που συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο, θα διαπιστωθεί αν αυτή ήταν τοξική ή όχι.

Η συγκεκριμένη ουσία είναι αναισθητική – κατασταλτική, φαρμακευτική και δεν μπορεί κάποιος να την προμηθευτεί εύκολα από φαρμακείο, αλλά από εξειδικευμένα καταστήματα.
Οι ερευνητές καλούνται τώρα να βρουν ποιος και γιατί προμηθεύτηκε τη συγκεκριμένη ουσία, εάν χορηγήθηκε από γιατρό, νοσηλευτικό προσωπικό ή κάποιον τρίτο.

Συνελήφθη η Ρούλα Πισπιρίγκου – Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Το χρονικό της σύλληψης

Οδός Μπιζανίου 27 ώρα 17.15. Δύο άνδρες κατεβαίνουν από ένα αυτοκίνητο. Χτυπούν το κουδούνι του σπιτιού της Ρούλας Πισπιρίγκου. Της συστήνονται ως αστυνομικοί και της λένε να τους ακολουθήσει. Η 33χρονη παίρνει έναν φάκελο και τους ακολουθεί. «Με μεγάλη μου χαρά να έρθω μαζί σας» τους λέει κυνικά και με ελαφρύ χαμόγελο!
Αυτό που λεγόταν από τις αρχές Φεβρουαρίου… εκτυλισσόταν μπροστά στα μάτια τους. Είχε ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία στην κόρη της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη.

Ωρες νωρίτερα είχε ανιχνευθεί κεταμίνη στην Τζωρτζίνα. Μία ουσία που σκοτώνει σε 15 με 20 λεπτά. Η κεταμίνη ανιχνεύθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας πριν από τρεις εβδομάδες. Οι επιστήμονες προσπαθούσαν με συνεχείς επαληθεύσεις να προσδιορίσουν την ποσότητα προκειμένου να ξεκλειδώσουν τον μηχανισμό θανάτου του μικρού κοριτσιού.

Σήμερα στον εισαγγελέα

Η Ρούλα Πισπιρίγκου παρέμεινε όλη τη νύχτα στην ΓΑΔΑ. Σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών που θα της απαγγείλει την κατηγορία και θα την παραπέμψει στον ανακριτή, από τον οποίον προφανώς θα ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί.

 

Τι θα γίνει με τα άλλα δύο παιδιά;

Υπό διερεύνηση είναι και οι θάνατοι των δύο άλλων παιδιών! Απομένει να υπάρξει συνδυασμός των ευρημάτων ή ομολογία. Και αυτό γιατί οι μέχρι και χθες αιτίες θανάτου της Μαλένας (3,5 ετών) και της Ιριδας (6 μηνών) είναι παθολογικές με βάση τις εκθέσεις των ιατροδικαστών. Ωστόσο έχουν εντοπιστεί ευρήματα (ιδιαίτερα στον θάνατο της Ιριδας από την ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα) τα οποία είναι βέβαιο πως θα οδηγήσουν… στο αυτονόητο!
Η δικαιοσύνη καλείται τώρα να ασχοληθεί και με τις περιπτώσεις των θανάτων των δύο άλλων παιδιών με τους ιατροδικαστές να κληθούν να εξηγήσουν τον μηχανισμό θανάτου. Και στις περιπτώσεις των δύο άλλων παιδιών αναμένεται να διενεργηθούν εκ νέου τοξικολογικές εξετάσεις.

 

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
«Από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής συνελήφθη πριν από λίγο δυνάμει εντάλματος, 33χρονη ημεδαπή για την υπόθεση ανθρωποκτονίας της 9χρονης κόρης της».

 

Η αντίδραση του Μάνου Δασκαλάκη
Σαστισμένος έδειχνε ο Μάνος Δασκαλάκης στο άκουσμα της είδησης ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος της συζύγου του για τον θάνατο της Τζωρτζίνας! Η πρώτη αντίδραση του τραγικού πατέρα των τριών παιδιών από την Πάτρα, ήταν:
– «Πριν από λίγο που μιλήσαμε, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν γνωρίζω, θα επικοινωνήσω και θα δω. Δεν γνωρίζω κάτι».
– Είχαν γίνει κάποιες ενοχλήσεις από την αστυνομία;
– Από κανέναν και είμαι στη δουλειά αυτή τη στιγμή.
– Εσάς πάντως δεν σας έχουν ενοχλήσει, δεν σας έχουν πει να μεταβείτε στην Αθήνα;
– Οχι.

 

Η ουσία κεταμίνη

Στο Εργαστήριο Αθηνών ανιχνεύτηκε η ουσία και στο Εργαστήριο Τοξικολογίας της Θεσσαλονίκης έγινε η ποσοτική εκτίμηση. Μια σειρά από επαληθεύσεις οι οποίες έδωσαν ένα αποτέλεσμα με απόλυτη βεβαιότητα. Στην ποσοτική κλίμακα των εργαστηρίων σε ότι έχει να κάνει με τη χορήγηση που έχει τρία στάδια. Υπάρχει η θεραπευτική δόση, η τοξική και η θανατηφόρα. Σε αυτή την περίπτωση, η δόση που δέχθηκε το κοριτσάκι υπάγεται στην κλίμακα θανατηφόρα καθώς οφείλεται 100% για τον θάνατό της.

Πώς όμως η κατηγορούμενη μάνα χορήγησε την θανατηφόρο ουσία; Τρία είναι μέχρι στιγμής τα ενδεχόμενα: Είτε ενδοφλέβια, είτε μέσω της ρινικής οδού -δηλαδή εισπνεόμενα – είτε ενδομυϊκά. Η κεταμίνη είναι τόσο δραστική που χορηγείται στα άλογα ως αναισθητικό.
Τρία είναι και τα βήματα του μηχανισμού θανάτου: Σε πρώτη φάση σταματά η αναπνοή, σε δεύτερη προκαλείται ανακοπή και τέλος επέρχεται ο θάνατος.

Η θανατηφόρα δόση ήταν 6 μικρογραμμάρια ανά μιλιγκράμ στο αίμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη δόση είναι θανατηφόρα, ιδιαίτερα σε ένα παιδί που ήταν τετραπληγικό και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή.
Οπως δείχνουν τα πράγματα η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε το πρωί όταν η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος έλαβε την πολυσέλιδη δικογραφία από το Ανθρωποκτονιών και αφού τη μελέτησε, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, τις καταθέσεις των ιατρών οι οποίοι απέκλειαν την χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου, ενώ η Τζωρτζίνα ήταν νοσηλευόμενη, άσκησε την ποινική δίωξη κατά της «επόπτριας» των παιδιών Ρούλας Πισπιρίγκου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Της ίδιας της μητέρας δηλαδή. Αλλά μόνο για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.

 

Από Pet shop και Φαρμακείο κατόπιν συνταγής…

Την κεταμίνη μπορεί κάποιος να την αγοράσει από pet shop και φαρμακείο κατόπιν συνταγής, και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει θάνατο, λόγω αναπνευστικής καταστολής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν χορηγηθεί σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να επιφέρει απώλεια ζωής μέσα σε 15 με 20 λεπτά. Επιπλέον, έχει την ιδιότητα να προκαλεί ασφυκτικό θάνατο, πάντα εφόσον χορηγηθεί σε μεγάλη ποσότητα. Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό – καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις, όμως, έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.
Το 2010-13 έγιναν και κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της, ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης. Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή της κεταμίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δήλωσαν ότι δίνει άμεσα και «θεαματικά» αποτελέσματα και κρίνεται ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, μια ομάδα στο Ιδρυμα για την Υγεία στην Οξφόρδη, το οποίο υπάγεται στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS), χορήγησε σε ασθενείς δόσεις κεταμίνης πάνω από 40 λεπτά μέχρι και έξι φορές.
Οι οκτώ έδειξαν βελτίωση στα δηλωθέντα επίπεδα κατάθλιψης, ενώ οι τέσσερις από αυτούς έδειξαν τόσο σημαντική βελτίωση, ώστε δεν χαρακτηρίζονταν πλέον ως καταθλιπτικοί.
Οπως δείχνουν τα πράγματα, οι επιστήμονες συμπληρώνουν το ένα από τα κομμάτια του παζλ των θανάτων των τριών κοριτσιών της Πάτρας, που πέθαναν σε διάστημα 30 μηνών. Από τις έως σήμερα αναλύσεις που έχουν γίνει, μόνο η συγκεκριμένη ουσία φαρμάκου κρίνεται «ύποπτη» και για το λόγο αυτό μετρήθηκε αλλεπάλληλα, προκειμένου να εντοπιστεί η ακριβής ποσότητα της!

Οσον αφορά τώρα το δεύτερο ερώτημα, το κοριτσάκι όπως έχει γίνει γνωστό, λάμβανε μεταξύ άλλων αντιεπιληπτικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Ετσι, σε περίπτωση που η ύποπτη ουσία έχει εντοπιστεί εντός των παραπάνω σκευασμάτων, θα αναλυθεί το ύψος των ποσοτήτων που είχαν χορηγηθεί στο κοριτσάκι. Δηλαδή, εάν ήταν στα όρια της επιτρεπτής δοσολογίας ή εάν δίνονταν σε μεγαλύτερες ποσότητες, οι οποίες όχι μόνο δεν θα βοηθούσαν στη θεραπεία της, αλλά θα προκαλούσαν τοξικότητα στον οργανισμό της. Σε πολλά παιδιά που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με αυτά της Τζωρτζίνας χορηγούνται φάρμακα, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων. Εάν δοθούν, όμως, για αρκετό χρονικό διάστημα σε μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά όρια δόσεις, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα και να προκαλέσουν ακόμα και αιφνίδιο θάνατο.