Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗ *
Μετά το τέλος της πανδημίας είναι πλέον σίγουρο ότι η νέα κανονικότητα δεν θα έχει καμιά σχέση με την παλιά κανονικότητα. Θα αλλάξουν ριζικά όλα, τόσο οι προτεραιότητες της νέας οικονομίας όσο και οι νέες εργασιακές σχέσεις.
Ο νέος όρος, που θα συνοδεύει τους περισσότερους εργαζόμενους από δω και πέρα λέγεται Εργασιοδιακοπές. Οι χρόνοι εργασίας, ξεκούρασης, ενημέρωσης, καλλιέργειας πνεύματος, ψηφιακής επικοινωνίας και ψηφιακής ψυχαγωγίας θα αναμειγνύονται καθημερινά δεόντως εποικοδομητικά και παραγωγικά μέσα στο οικείο και ψηφιακά λειτουργικό περιβάλλον του σπιτιού.
Η Τηλε-εργασία και η Τηλε-εκπαίδευση έχουν ήδη απλωθεί βεβιασμένα σε όλα τα επίπεδα εργασίας και εκπαίδευσης και είναι πλέον απαραίτητοι λειτουργικοί πυλώνες και προφανώς ο καθένας ετοιμάζεται να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα με τις υψηλές ταχύτητες μετάδοσης.
Η Πληροφορική από ένα απλό βοηθητικό υπολογιστικό εργαλείο έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον εργασίας και με την εντυπωσιακά εκτεταμένη διεπιστημονικότητά της καθορίζει την Ψηφιακή Οικονομία.
Η Πληροφορική εγκαταλείπει πλέον τη φάση της επεξεργασίας και εκμετάλλευσης της πληροφορίας σε βαθμό “χαμηλού επιπέδου” νοητικών διεργασιών (επεξεργασία μόνο αριθμών και ονομάτων) και εισέρχεται στη φάση που αντιστοιχεί σε “υψηλού επιπέδου” νοητικών διεργασιών (μηχανές με ανθρώπινη αντίληψη, κατανόηση κειμένoυ και λόγου, ψηφιακή υποκατάσταση των πέντε αισθήσεων, τσιπς που μιμούνται τις συνάψεις του εγκεφάλου) και έτσι επεξεργάζεται γρήγορα πολύπλοκους συνδυασμούς στοιχείων για Εξειδικευμένες Διεπιστημονικές Εφαρμογές (Σχεδιασμός Φαρμάκων και Εμβολίων, Συνθετική Βιολογία, Ιατρική Πληροφορική (Διάγνωση, Τηλεϊατρική, Νανορομποτική, Χειρουργική με Υπολογιστή), Ψυχοπληροφορική, Νομική Πληροφορική, Ευφυής Γεωργία, Ρομποτική, Εικονική Πραγματικότητα, Επαυξημένη Πραγματικότητα, 3D-Εκτυπωτική-Προσθετική, Βιολογικό Αποτύπωμα της Κατάθλιψης, Αποθήκευση Δεδομένων στο DNA και σε Ειδικούς Κρυστάλλους για 1000 χρόνια, Αυτοματοποίηση Παραγωγής-Προμηθειών-Παραγγελιών (4η Βιομηχανική Επανάσταση), Έλεγχος Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος).
Στο νέο περιβάλλον της Ψηφιακής Οικονομίας θα πρωταγωνιστήσουν μόνο τα κράτη που επένδυσαν στη φαιά ουσία των παιδιών τους και μπόρεσαν να τη μετουσιώσουν σε πρωτογενή εργαλεία Software και Hardware υλοποιώντας έτσι αφενός την επικοινωνιακή υποδομή και αφετέρου τις εξειδικευμένες εφαρμογές. Αυτοί θα είναι οι πραγματικοί κτίστες της τεχνολογίας σε αντίθεση με τους χρήστες, που θα ακολουθούν πάντα.
* Ο Θανάσης Τσακαλίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News