Εργάτες γης: Κοντά σε συμφωνία με την Ινδία βρίσκεται η Ελλάδα – Ενδιαφέρον για 50.000 άτομα
Η ινδική πλευρά ενδιαφέρεται -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- να αποστέλλει περίπου 50.000 εργαζόμενους, ειδικευμένους και μη, κατ’ έτος, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί.

Ένα βήμα πριν από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας σχετικά με την αποστολή εργατικών χεριών από την Ινδία βρίσκεται η χώρα μας. Η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη προβαίνει στην τακτοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών για να προχωρήσει, ει δυνατόν μετά το τέλος του καλοκαιριού, η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Ελλάδα.
Η συμφωνία θα αποσκοπεί στο να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών που ταλανίζει πολλούς κλάδους στη χώρα μας, προβλέποντας μετακλήσεις εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης στις οποίες προσφεύγουν πολλοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας (όπως η εστίαση και ο τουρισμός) για την εξεύρεση προσωπικού, αλλά και στην ανεύρεση εργατών για τον αγροτικό τομέα, την οικοδομή κ.α. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ινδική πλευρά ενδιαφέρεται -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- να αποστέλλει περίπου 50.000 εργαζόμενους, ειδικευμένους και μη, κατ’ έτος, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί.
Ο ρόλος του Επιμελητηρίου
Οπως εξηγεί μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας Αγγελος Τσαβδάρης, το Επιμελητήριο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το ινδικό υπουργείο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Πιστοποίησης για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι μετακλήσεις των εργαζομένων. «Σίγουρα», λέει, «παρότι υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα. Θα πρέπει να έχουν φροντιστεί λεπτομέρειες, όπως η διαμονή, η έκδοση ΑΜΚΑ, η εκπαίδευση και η διαπίστωση της απόδοσης των εργαζομένων».
Γι’ αυτόν τον λόγο, το Επιμελητήριο έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα «Ευτοπία». Πρόκειται, όπως εξηγεί ο πρόεδρος, για μία καινοτόμα πρωτοβουλία με ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά, που θέτει ως στόχο τη μόνιμη επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά στην πρόσληψη μετακλητών εργατών. Το πρόγραμμα «Ευτοπία» σχεδιάστηκε ώστε να λειτουργήσει ως πρότυπο εφαρμογής και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και τα εργασιακά δικαιώματα.
«Η προσέλκυση Ινδών εργαζομένων έρχεται να καλύψει κρίσιμα κενά στην ελληνική αγορά εργασίας, κυρίως στους τομείς της γεωργίας, της μεταποίησης και των κατασκευών. Παράλληλα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, διατηρώντας την κοινωνική ισορροπία και την οικονομική πρόοδο», λέει ο κ. Τσαβδάρης και συνεχίζει: «Με την υποστήριξη κρατικών και διπλωματικών φορέων, το Επιμελητήριο έχει οικοδομήσει ένα αξιόπιστο δίκτυο συνεργασίας στην Ελλάδα και την Ινδία, εξασφαλίζοντας την πλήρη νομιμότητα, πιστοποίηση και κοινωνική ενσωμάτωση των μετακλητών εργαζομένων. Ωστόσο, προκειμένου η διαδικασία να καταστεί πιο αποτελεσματική και γρήγορη, απαιτούνται παρεμβάσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο συχνά παρουσιάζει καθυστερήσεις και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργοδοτών».
Ο κ. Τσαβδάρης λέει ότι «δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη συμβολή μας στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης και βιώσιμης πολιτικής για την εργασία, βασισμένη στον σεβασμό των ανθρωπίνων αξιών και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας», εξηγώντας ότι «το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο συνεχίζει να διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο στη διασύνδεση της Ελλάδας με την Ινδία στον τομέα της εργασίας, της κινητικότητας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Με πάνω από τρία χρόνια ενεργής εμπλοκής στην οργάνωση και ρύθμιση των διαδικασιών πρόσληψης μετακλητών εργατών από την Ινδία, συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθρώπινου πλαισίου εργασίας».
Το πρόγραμμα «Ευτοπία» του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας ετοιμάζεται εδώ και περίπου δύο χρόνια και βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής του, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού στους τομείς της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα. Είναι σχεδιασμένο με γνώμονα τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα και στοχεύει στην εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης για τους εργαζομένους, προωθώντας ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση της ζήτησης εργατικών χεριών με την παροχή άμεσων λύσεων στην αυξημένη ανάγκη για εργατικά χέρια στον αγροτικό και βιομηχανικό τομέα και στη δημιουργία δικτύου υποδοχής, με την ίδρύση γραφείων που θα συλλέγουν στοιχεία εργατών, θα διεξάγουν συνεντεύξεις και θα μεσολαβούν μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Στους στόχους του προαναφερόμενου προγράμματος συμπεριλαμβάνεται η διασφάλιση δικαιωμάτων με σκοπό την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπή αμοιβή και συνθήκες διαβίωσης.
«Ανάσα»
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι, σε ορισμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, παρατηρείται αδυναμία προσέλκυσης εργατικού δυναμικού από τους ανέργους, ανεξαρτήτως του προσφερόμενου μισθού. Σε περιπτώσεις όπου εντοπίζονται τέτοια κενά προβλέπεται η μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες για συγκεκριμένες ειδικότητες. Ενδεικτικότερο παράδειγμα αποτελεί ο αγροτικός τομέας, ενώ αντίστοιχες ελλείψεις εμφανίζονται και σε άλλες επιλεγμένες ειδικότητες. Σε αυτούς τους τομείς αναμένεται να δοθεί ανάσα στη μάστιγα έλλειψης εργατικών χεριών.
Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί να προχωρήσει μέσω διακρατικών συμφωνιών, με ορισμένες να έχουν ήδη συναφθεί και άλλες να βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με πρόσθετες χώρες, με στόχο τη διαμόρφωση ενός οργανωμένου πλαισίου εισαγωγής εργατικού δυναμικού, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.
Το θέμα είχε τεθεί και κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, όταν έγινε μια πρώτη συζήτηση γύρω από συμφωνία για την αποστολή Ινδών εργατών γης στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα έλλειψης εργατών στον πρωτογενή τομέα. Η ελληνο-ινδική συμφωνία, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο για μελλοντικές συνεργασίες με άλλες χώρες, στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη βιώσιμη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της ελληνικής οικονομίας.
Οι μετακλήσεις
Η μετάκληση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης ακολουθεί ειδική διαδικασία. Οι εργοδότες υποβάλλουν αιτήματα στις αρμόδιες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τις συγκεκριμένες ειδικότητες και ακολουθεί έλεγχος από τη ΔΥΠΑ για τη διαπίστωση διαθεσιμότητας εγχώριου εργατικού δυναμικού.
Επιπλέον, για τους εργαζομένους αυτής της κατηγορίας προβλέπεται ότι η αμοιβή τους δεν μπορεί να υπολείπεται του 1,5πλάσιου του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού, όπως αυτός υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σχετική υπουργική απόφαση του Απριλίου 2023 για την περίοδο 2023–2024 ενέκρινε 147.925 μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, με τη συντριπτική πλειονότητα να αφορά θέσεις στον πρωτογενή τομέα.
Στην περίπτωση της Ινδίας, όπως αναφέρει ο κ. Τσαβδάρης, το Επιμελητήριο έχει προχωρήσει στην επίτευξη συμφωνίας με τα κρατικά γραφεία εργατικού δυναμικού της Ινδίας για την προώθηση εργαζομένων. Αυτοί θα είναι πιστοποιημένοι και θα καταφτάνουν στη χώρα μας καταγραφόμενοι σε ένα εξειδικευμένο κέντρο εισόδου εκτός Σένγκεν.
Από εκεί η καθοδήγηση των εργατών μέχρι τον εργοδότη θα γίνεται από το Επιμελητήριο, ενώ θα υπάρχει συντονισμός σχετικά με την έκδοση ΑΜΚΑ και την έκδοση τραπεζικού λογαριασμού όπου θα καταβάλλονται οι μισθοί του εργαζόμενου.
«Υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες που πρέπει να δούμε, όπως τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχεται η συμπεριφορά του εργαζομένου, αλλά και του εργοδότη ώστε να τηρείται η συμφωνία. Αλλά και το ζήτημα της στέγασης των εργαζομένων που θα μένουν για τουλάχιστον έναν χρόνο στη χώρα μας. Γι’ αυτό υπάρχει μια σκέψη, για την ανέγερση κέντρων στέγασης εργαζομένων σε εκτάσεις που θα ενοικιάζονται από τον Ελληνικό Στρατό».
Στο μεταξύ, μέχρι σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες τρίτων χωρών να υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση ή ανανέωση άδειας διαμονής.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
– Εγγραφή στην Πλατφόρμα: οι αιτούντες πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα, παρέχοντας τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης. Δυνατότητα εγγραφής έχουν ενήλικες πολίτες τρίτων χωρών, κάτοχοι άδειας διαμονής, εφόσον δεν έχει παρέλθει ένα έτος από τη λήξη της κατά την ημερομηνία εγγραφής .
– Υποβολή αίτησης: μετά την εγγραφή, οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για:
αρχική χορήγηση άδειας διαμονής.
Ανανέωση υπάρχουσας άδειας διαμονής.
Αλλες αιτήσεις και δηλώσεις που σχετίζονται με τη διαμονή τους.
– Υποβολή δικαιολογητικών: κατά την υποβολή της αίτησης οι αιτούντες πρέπει να επισυνάψουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε μορφή PDF, σύμφωνα με τις οδηγίες της πλατφόρμας.
– Παρακολούθηση πορείας αίτησης: οι αιτούντες μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησής τους μέσω της πλατφόρμας, λαμβάνοντας ειδοποιήσεις για την εξέλιξη της διαδικασίας.
– Ραντεβού για βιομετρικά δεδομένα: σε περίπτωση που απαιτείται, η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για τη λήψη βιομετρικών δεδομένων.
– Η χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καθιστά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων πιο αποτελεσματική και διαφανή, διευκολύνοντας τους πολίτες τρίτων χωρών στην απόκτηση ή ανανέωση της άδειας διαμονής τους στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News