ΕΣΠΑ: Κεφάλαια για το λιανεμπόριο και διευκολύνσεις στο πρόγραμμα πάγιων δαπανών
Όσο η πανδημία επιβάλλει ειδικά μέτρα στη λειτουργία της αγοράς, η επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα δεν επιτυγχάνεται. Έτσι φτάνουμε στην αναζήτηση των κατάλληλων «εργαλείων», τα οποία από τη μια θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις -κυρίως στην εστίαση και το λιανεμπόριο- να ξεπεράσουν χωρίς νέες απώλειες αυτούς τους νέους σκοπέλους, αλλά από την άλλη δεν θα ανοίξουν «πληγές» στον Προϋπολογισμό του 2022.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ «τρέχει» με ρυθμούς κοντά ή πάνω από το 7%, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι δεν αρκεί ο Τουρισμός για να μείνει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.
Προφανές είναι, επίσης, ότι όσο η πανδημία επιβάλλει ειδικά μέτρα στη λειτουργία της αγοράς, η επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα δεν επιτυγχάνεται. Και κάπως έτσι φτάνουμε στην αναζήτηση των κατάλληλων «εργαλείων», τα οποία από τη μια θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις -κυρίως στην εστίαση και το λιανεμπόριο- να ξεπεράσουν χωρίς νέες απώλειες αυτούς τους νέους σκοπέλους, αλλά από την άλλη δεν θα ανοίξουν «πληγές» στον Προϋπολογισμό του 2022.
Ανοικτή επικοινωνία λιανεμπόρων – υπ. Ανάπτυξης για πρόγραμμα επιχορήγησης
Εδώ και μήνες, οι φορείς του λιανικού εμπορίου βρίσκονται σε ανοικτή και συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να βρεθούν τα κονδύλια για να «τρέξει» ένα πρόγραμμα επιχορήγησης για κεφάλαια κίνησης, ανάλογο με αυτό που καλύπτει αυτήν τη στιγμή περίπου 30.000 επιχειρήσεις στην εστίαση. Με δεδομένο ότι αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ, αφού τα κονδύλια της προηγούμενης περιόδου έχουν υπερκαλυφθεί, ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλός. Όχι όμως και ανυπέρβλητος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «εργαλείο» που αναζητείται θα καλύψει κλάδους που υπέστησαν μεγάλη πτώση τζίρου την περίοδο της πανδημίας, δηλαδή περίπου 20.000 επιχειρήσεις στην ένδυση, την υπόδηση και στο εμπόριο εποχικών ειδών. Υπολογίζεται ότι με πόρους 200- 250 εκατ. ευρώ μπορούν να καλυφθούν σημαντικές ανάγκες αυτών των επιχειρήσεων, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, όπου πέρα από το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και των μεταφορικών, οι περιορισμοί λόγω κρουσμάτων πίεσαν τον τζίρο των τελευταίων ημερών κατά περίπου 30%.
«Οχι» στο «πάγωμα» πληρωμών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές
Τα πράγματα ζορίζουν όταν έρχεται η κουβέντα στα αιτήματα για επαναφορά των μέτρων στήριξης, κυρίως από τις επιχειρήσεις στην εστίαση. Αυτό που ξεκαθαρίζουν από το οικονομικό επιτελείο κατ’ αρχάς, είναι ότι δεν τίθεται υπό συζήτηση το «πάγωμα» των πληρωμών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, ειδικά από τη στιγμή που το μέτρο κι εν συνεχεία το «κούρεμα» των αρχικών οφειλών, συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους. Αντιθέτως, φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η ολιγόμηνη παράταση του χρονικού διαστήματος, εντός του οποίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα πιστωτικά από το πρόγραμμα επιδότησης των πάγιων δαπανών.
Τα αναξιοποίητα πιστωτικά 80 εκ. ευρώ
Εξαρχής είχε επισημανθεί από παράγοντες της αγοράς, ότι η καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος, θα είχε ως αποτέλεσμα να μην προλάβουν οι επιχειρήσεις που μπήκαν στο πρόγραμμα, να συμψηφίσουν αυτά τα κουπόνια με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα μείνουν αναξιοποίητα πιστωτικά περίπου 80 εκ. ευρώ και όλα δείχνουν ότι θα δοθεί η δυνατότητα «εξαργύρωσης» ως το πρώτο 3μηνο – 4μηνο του 2022.
Στο πρόγραμμα των πάγιων δαπανών έχουν ενταχθεί περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις με τη μέση ενίσχυση να ανέρχεται σε 14.000 ευρώ. Στη λίστα περιλαμβάνονται 10.356 εταιρίες από τον κλάδο της εστίασης, 4.019 από το λιανεμπόριο, 3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων, 1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών, 1.272 από το χονδρεμπόριο και 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News