Φωτιά στην Εύβοια: Οι φλόγες μπαίνουν στις Γούβες -Δεύτερο μέτωπο πάει προς Αιδηψό
Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό.
Να μην υποχωρήσει το «οχυρό» στις Γούβες, ώστε να παραμείνουν εκτός κινδύνου χωριά προς την Ιστιαία και την Αιδηψό, προσπαθούν πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν στις μεγάλες φωτιές στην Εύβοια.
Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.
Ουκρανοί και Ρουμάνοι συνδράμουν στο νότιο τμήμα του μετώπου
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο της φωτιάς που έχει ζώσει τα εν λόγω χωριά παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό και διατηρεί ένα άνοιγμα τουλάχιστον 8 χιλιομέτρων. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι έχουν δημιουργήσει ένα τείχος που στοχεύει στο να μην περάσει η φωτιά προς την Ιστιαία.
Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το πρωί θα έχει λήξει ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια.
Αγώνας δρόμου για τους πυρόπληκτους
Οι κάτοικοι των χωριών απευθύνουν εκκλήσεις για ενίσχυση των δυνάμεων. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, όπως επισημαίνουν ειδικοί, η επιχείρηση εναέριων μέσων είναι αδύνατη όταν οι πιλότοι δεν μπορούν να δουν τη φωτιά. Την ίδια στιγμή, στα Καμένα Βούρλα, τον Ορχομενό, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, τη Λαμία αλλά και τη Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο και Αλόννησο αναζητούν ξενοδοχεία ή ακόμα και κλειστά γήπεδα, οι επιτελείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να φιλοξενηθούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
Τα πλάνα και ο προγραμματισμός ανατρέπεται κάθε ώρα. Οι εκκενώσεις περιοχών δημιουργούν πιεστικές συνθήκες και οι μεταφορές με πλοία νέες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν. Οι δυνατότητες της Εύβοιας και των γύρω περιοχών, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, εξαντλήθηκαν από το πρώτο βράδυ.
Υπενθυμίζεται πως οι μετακινήσεις επιβατών και οχημάτων από την Αιδηψό γίνεται δωρεάν, με απόφαση του υπ. Ναυτιλίας.
H εκκένωση στο χωριό Πευκί:
Κοσμοσυρροή στα ξενοδοχεία
«Είναι αδύνατον να περιγραφούν αυτές οι καταστάσεις με νούμερα. Τα νούμερα αλλάζουν πολλές φορές μέσα στη μέρα» σημειώνει ο Ηλίας Μπουρμάς, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα μαζί με μία ομάδα επιτελών του.
Την πρώτη μέρα όπως ο ίδιος είπε κλείστηκαν κάποια ξενοδοχεία για να τακτοποιηθούν περίπου 200 άτομα.
«Με την εκκένωση στα παραλιακά της Λίμνης την Τρίτη το βράδυ μεγάλωσαν οι ανάγκες, αλλά φιλοξενήσαμε συνολικά παραπάνω από 500 άτομα. Εκεί που όλα άλλαξαν είναι όταν οι Ροβιές εκκενώθηκαν. Δεχτήκαμε πίεση. Αμέσως χρειάστηκαν κρεβάτια για περισσότερα από 1.000 άτομα μέσα σε λίγες ώρες. Βρήκαμε στην Αιδηψό και την Χαλκίδα και φιλοξενήσαμε κάτι λιγότερο από 2.000 άτομα» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Μπουρμάς και εξηγεί ότι «φιλοξενήθηκαν και σε ξενοδοχεία στην Αιδηψό, σε 3 ξενοδοχεία στη Χαλκίδα με δυναμικότητα 500 άτομα και σε 4 ξενοδοχεία στη Νέα Αρτάκη και την Ερέτρια με δυναμικότητα άλλων 300 ατόμων».
Οι κάτοικοι ήθελαν να μείνουν όσο πιο κοντά γίνεται στα χωριά τους
Όταν αποφασίστηκε η εκκένωση της Αγίας Άννας ο κ. Μπουρμάς εξηγεί ότι υπήρχαν διαθέσιμα περίπου 600 κρεβάτια μαζί με εκείνα που από την προηγούμενη μέρα είχαν δηλώσει ότι θα αναχωρήσουν.
«Οι άνθρωποι που μπήκαν στα πλοία δεν ήθελαν να πάνε στη Χαλκίδα. Αλλά ήθελαν αν πάνε στην Αιδηψό και να εκτιμήσουν στη συνέχεια τι θα κάνουν. Έτσι επειδή δεν υπήρχαν δωμάτια, πολλοί μεταφέρθηκαν στη Χαλκίδα στα ξενοδοχεία και ανοίξαμε και το Δημαρχείο Μαντουδίου» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Μπουρμάς.
Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι ο προγραμματισμός ξεπεράστηκε, καθώς υπήρχε μια μεγάλη ομάδα που δήλωσαν ότι θα φύγουν για Αθήνα, αλλά έκλεισε η Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης και έπρεπε να φιλοξενηθούν και αυτοί που δεν μπόρεσαν να φύγουν αλλά και εκείνοι που ήταν από άλλες περιοχές και εγκλωβίστηκαν στην Εθνική Οδό μαζί με περίπου 200 άτομα ξένες αποστολές που είχαν φτάσει για να βοηθήσουν στην πυρόσβεση από τους οποίους οι 115 ήταν Ουκρανοί.
Ποιες περιοχές «επιστρατεύτηκαν» για φιλοξενία
«Κρεβάτια διαθέσιμα σε ξενοδοχεία δεν υπήρχαν. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά το Δημαρχείο στο Μαντούδι βρήκαμε κρεβάτια σε Θήβα και Λειβαδιά, αλλά δεν ήθελαν να πάνε εκεί. Μιλάμε και για κατοίκους της περιοχής που δεν ήθελαν να φύγουν μακριά από τις περιουσίες τους. Έτσι εξοπλίστηκε πολύ γρήγορα το κλειστό γήπεδο της Χαλκίδας με κρεβάτια και κλινοσκεπάσματα που ήρθαν από την πολιτική προστασία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Μπουρμάς
Για της επόμενη μέρα βρέθηκαν ξενοδοχεία σε Θήβα – Λιβαδειά αλλά και στη Φθιώτιδα. «Ειδικά για την Φθιώτιδα βρέθηκαν στα Καμένα Βούρλα 650 κρεβάτια, ενώ 300 κρεβάτια μας έδωσε ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κκ Συμεών. Με την εκκένωση της Λίμνης συνεννοηθήκαμε να πάνε με το ίδιο καράβι στα Καμένα Βούρλα και να μετακινηθούν από εκεί έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 1.000 κρεβάτια» σημειώνει ο κ. Μπουρμάς.
Στη συνέχεια εξηγεί ότι για όσους δεν ήθελαν να κατευθυνθούν προς τα Καμένα Βούρλα βρέθηκε η λύση να εξοπλιστεί με κρεβάτια το κλειστό γήπεδο της Αιδηψού, αλλά και σε όποιους άλλους χώρους μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους πυρόπληκτους.
Από το Ψαροπούλι στη Σκιάθο
Στο μεταξύ περίπου 85 άνθρωποι που έφυγαν με πλοίο από το Ψαροπούλι χθες βράδυ βρήκαν καταλύματα στη Σκιάθο. «Έχουμε βεβαίως τις πάνω από χίλιες θέσεις στα Καμένα Βούρλα, τη Λαμία αλλά και την προσφορά της Μητρόπολης Φθιώτιδας. Συγχρόνως παραμένουν και τα ξενοδοχεία που έχουμε κρατήσει σε Καμένα Βούρλα και Λαμία, όπως επίσης σε Θήβα και Λιβαδειά, έχει διαμορφωθεί και ένας χώρος από την συνάδελφό μου την κ. Παπαθωμά σε κοιτώνες φιλοξενίας της εκκλησίας στον Ορχομενό….» τονίζει ο Ηλίας Μπουρμάς.
Με τις νέες εκκενώσεις όμως προκύπτουν συνεχώς και μεγαλύτερες ανάγκες για στέγαση των πυρόπληκτων της Εύβοιας. «Πλέον τα πάντα ξεκινούν από την αρχή….» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουρμάς.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News