«Φρένο» στις προσδοκίες για τις συντάξεις των δικαστών
Δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων
Η κυβέρνηση έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά μόνο του τρεις συνταξιούχους πρώην ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.
«Φρένο» στις προσδοκίες των δικαστών μετά την απόφαση – πιλότο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους δικαστές επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση.
Μία απόφαση που δικαιώνει τρεις συνταξιούχους δικαστές, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης δια του υπουργού Εργασίας αλλά και την ΑΔΕΔΥ.
Αρχικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων», για να τονίσει στην συνέχεια ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης πώς «τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική».
Υπενθυμίζεται ότι μετά από προσφυγή τριών πρώην ανώτατων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι έχουν απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας με διάφορες υποθέσεις, οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν με ισχυρή πλειοψηφία την επαναφορά των συντάξιμων αποδοχών δικαστών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στα επίπεδα πριν από το έτος 2012.
Πληροφορίες, πάντως αναφέρουν ότι σχετικές προσφυγές έχουν κατατεθεί και από άλλους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς.
Δεν υπάρχουν λεφτά
Δεν θα εφαρμοστεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αυξήσεις στις συντάξεις σε όλους τους δικαστές ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ. «Θέλω να είμαι ειλικρινής πως δεν θα εφαρμοστεί η απόφαση σε όλους τους δικαστές. Δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά είναι πολύ απλό.
«Η απόφαση αυτή θα οδηγούσε σε πλήρη εκτροχιασμό της χώρας. Δεν πιστεύω οι δικαστές να θέλουν να χρεωκοπήσει η χώρα. Αυτό είναι αδιανόητο. Εάν δώσω αναδρομικά στους δικαστές, δεν υποχρεούμαι να δώσω αναδρομικά και στους βουλευτές και να επανέλθει η βουλευτική σύνταξη εκεί που ήταν προ των περικοπών;» διερωτήθηκε και ανέφερε τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση.
«Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν; » είπε.
Σε άλλο σημείο, ο υπουργός Εργασίας τόνισε «όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δεν θέλω να κατηγορήσω την απόφαση».
Επίσης κ. Γεωργιάδης είπε πως «οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Στο τέλος το κράτος πληρώνει αυτά που έχει».
Στο τέλος το κράτος πληρώνει αυτά που έχει, υπογράμμισε. «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικα εκατομμύρια… Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…».
Επιπλεον πρόσθεσε ότι «στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω, πραγματικά θα το προτείνω, ότι αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Έμα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει[…]Όταν βγαίνει μια απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, λόγω αυτής της δικαστικής απόφασης που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κανουμε δημοσιονομική πολιτική».
Eξετάζουμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε δικαιότερα, την εισφορά αλληλεγγύης ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ενώ τόνισε ότι σκοπός μας είναι να μηδενιστούν οι εκκρεμείς συντάξεις.
Δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων
«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά δύο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς.
Σημείωσε, ότι «δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα επέκτασης ή ευρύτερης δημοσιονομικής ανησυχίας. Όσον αφορά τους βουλευτές έχει ψηφιστεί να μη γίνει η σχετική διεκδίκηση».
Ξεκάθαρες απαντήσεις
«Οφείλεται μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν ο ίδιος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέβονται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.
«Αποτελεί, πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας μας των οποίων οι προσφυγές στα δικαστήρια για τις περικοπές των μνημονίων, την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και το πετσόκομμα των συντάξεων, σωρηδόν απορρίπτονται», λέει σε ανακοίνωσή της ΑΔΕΔΥ.
Η απόφαση
Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν με ισχυρή πλειοψηφία ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της Πολιτείας να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του Μισθοδικείου.
«Η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, επιβάλλει να προβεί (…) σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη».
Οι συντάξεις των δικαστών, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να προσδιοριστούν με βάση το παλιότερο καθεστώς καθώς η σχετική ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου που μείωνε δραματικά τις συντάξιμες αποδοχές τους έχει κριθεί αντισυνταγματική τόσο από το Μισθοδικείο όσο κάτι Ελεγκτικό Συνέδριο.
Να σημειωθεί, ακόμη, ότι η επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλαμβάνει μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Για τους λοιπούς συνταξιούχους είναι θέμα της Κυβέρνησης τι θα πράξει, καθώς η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς έχει δημοσιονομικό κόστος.
Όπως επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο σε ανάρτησή του «σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».
Ακόμα, αναφέρει ότι «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News