Φτάνει το νερό για το καλοκαίρι; – Τι απαντούν στην «Π» οι πρόεδροι τριών ΔΕΥΑ της Αχαΐας και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

Πρόωροι καύσωνες και μειωμένες βροχοπτώσεις ανησυχούν…

νερό

Του Χρήστου Βεργανελάκη και του Προκόπη Κόγκου

Η επιστημονική κοινότητα κρούει διαρκώς το καμπανάκι κινδύνου για τις συνθήκες λειψυδρίας και ξηρασίας σ’ όλη την Ελλάδα.

Με πιο απλά λόγια: το νερό ολοένα και λιγοστεύει. Κι αν δεν προσέξουμε, θα ‘ρθει σύντομα η ώρα που θα πούμε το νερό νεράκι!

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας και οι πρόωροι καύσωνες σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις αποτελούν τους βασικούς λόγους ανησυχίας για τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων.

Ειδικά οι περιοχές που στην τουριστική περίοδο δέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, με αποτέλεσμα η ζήτηση για νερό να αυξάνεται σημαντικά, αλλά και οι αγροτικές περιοχές, για προφανείς λόγους, είναι πρώτες στο κάδρο ανησυχίας!

Η «Πελοπόννησος» υπέβαλε το ίδιο ερώτημα στους προέδρους των τριών ΔΕΥΑ της Αχαΐας: του Δήμου Πατρέων, του Δήμου Αιγιάλειας και του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Είστε ήσυχος ή ανήσυχος με τα υπάρχοντα αποθέματα πόσιμου νερού; Υπάρχει περίπτωση να ξεμείνει κάποια περιοχή του δήμου σας;

Διονύσης Κλάδης – Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πάτρας: «Πολύ δύσκολη χρονιά»

νερό«Περιμένουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Ο χειμώνας ήταν ήπιος, με πολύ λίγες βροχές και ελάχιστες χιονοπτώσεις, κάτι που δυσκολεύει την κατάσταση για την επάρκεια νερού. Εχουμε φροντίσει να πάρουμε μέτρα, ενώ ρόλο στη βελτίωση της επαρκούς υδροδότησης του δήμου έχει παίξει και η λειτουργία του φράγματος Πείρου-Παραπείρου.

Ενισχύσαμε, επίσης, Κρήνη και Κεφαλόβρυσο, ώστε να παίρνουν νερό από το δίκτυο όταν χρειάζεται και να “ξεκουράζονται” οι γεωτρήσεις. Ομως, είμαι ανήσυχος για την επάρκεια νερού. Υπάρχει ζήτημα κι αυτό γιατί είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ποτέ δεν είχαν ξεκινήσει τόσο νωρίς οι καύσωνες. Και είναι απαραίτητο να δείξει κι ο κόσμος τη δέουσα προσοχή, για εξοικονόμηση νερού. Ειδικά στους πρώην καλλικρατικούς δήμους, πρέπει να δείξει υπευθυνότητα κάθε πολίτης. Δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες νερού, όπως δυστυχώς συμβαίνει, για πότισμα.

Γιώργος Ντίνος – Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας: «Μόνο με ευσυνειδησία»νερό

«Ησυχος, με τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες, δεν μπορεί να είσαι ποτέ. Παρότι τώρα είμαστε γενικά σε καλό επίπεδο, πάντα υπάρχει ανησυχία. Και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ευσυνειδησία κι απ’ τους καταναλωτές. Να μην κάνουν αλόγιστη χρήση νερού. Οι ταμιευτήρες νερού έχουν μειωθεί, άρα οι δύο επόμενοι μήνες, Ιούλιος και Αύγουστος, θα είναι πολύ κρίσιμοι. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σοβαρό πρόβλημα, αλλά από εμάς, τους πολίτες, εξαρτάται να βγει έτσι η θερινή περίοδος. Αν δείξουμε τη δέουσα ευσυνειδησία, όλα θα πάνε καλά.

Τα σημεία που έχουν το πιο εμφανές πρόβλημα είναι στην ορεινή Αιγείρα και σε χωριά του Ερινεού, που η επάρκεια νερού δεν είναι τόσο μεγάλη όσο σε άλλα σημεία».

νερόΓιώργος Παναγιωτόπουλος – Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δυμαίων: «Κλοπές και δολιοφθορές»

«Οσον αφορά στην ποσότητα του νερού, πρόβλημα έχουμε μόνο στη δυτική πλευρά του δήμου μας. Για παράδειγμα, στον Αγιο Νικόλαο Σπάτα, στις Βελιτσές, στο Ματαράγκα. Προσπαθούμε με γεωτρήσεις να λύσουμε το θέμα.

Δυστυχώς, στην πρώτη φάση υδροδότησης της Δυτ. Αχαΐας από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου δεν μπορεί να πάρει νερό αυτή η περιοχή για ένα χρόνο. Αμεσα θα υδροδοτηθούν αρκετά χωριά ανατολικά της Ωλενίας, στη Δύμη και ο μισός Λαρίσος, μέχρι τον Αραξο. Και τα υπόλοιπα έως Οκτώβριο.

Ομως, εξακολουθεί να μας ταλανίζει το θέμα κλοπής και δολιοφθοράς. Κάποιοι συνδημότες μας κλέβουν πόσιμο νερό και ποτίζουν ελαιόδεντρα, αμπέλια, θερμοκήπια. Και κάποιοι άλλοι, σε κοινότητες που ήδη υδροδοτούνται από το Φράγμα, κάνουν πάσης φύσεως δολιοφθορές με το νερό. Αναγκάστηκα να ζητήσω από την Αστυνομία να περιπολεί διαρκώς τα αντλιοστάσια του δήμου μας…».

νερόΟ Ανδρέας Φίλιας μιλά στον Προκόπη Κόγκο στο Συνέδριο της «Π»

Στο ζήτημα της επάρκειας νερού στη Δυτική Ελλάδα για τον αγροτικό κόσμο, αλλά και τις πρώτες κινήσεις που γίνονται για να αντιμετωπιστεί αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που διοργάνωσε πριν από λίγες μέρες η «Πελοπόννησος» μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας.

Μετά το τέλος της συνεδρίας, με θέμα τη βιωσιμότητα του νερού, έδωσε συνέντευξη στο στούντιο του Peloponnisos FM 104,1 και τον Προκόπη Κόγκο.

-Σε τι βαθμό έχουμε θέμα με την επάρκεια νερού στη Δυτική Ελλάδα;

Το ζήτημα των υδάτων σε σχέση με την επάρκεια του νερού είναι πολύ σοβαρό στη Δυτική Ελλάδα και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα υπάρχει, είναι ακριβώς μπροστά μας και δεν αφορά το μέλλον. Πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα για να βρούμε τη λύση σύντομα. Φέτος είναι πολύ κρίσιμο καλοκαίρι και ο λόγος είναι ότι ο χειμώνας που πέρασε ήταν χωρίς πολλές βροχές και καθόλου χιονοπτώσεις. Η επάρκεια του νερού είναι οριακή. Δεν θα περιμένουνε να περάσει το καλοκαίρι και κάνουμε ενέργειες από τώρα για να αντιμετωπίσουμε το θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.

-Πόσο ευνοϊκό είναι το περιβάλλον για να κάνουν βήματα ανάπτυξης οι αγρότες;

Η δουλειά του παραγωγού και του αγρότη δεν είναι η πιο εύκολη δουλειά στον κόσμο, όμως σήμερα κυρίως οι νέοι έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, να χτίσουν σε νέες συνθήκες, με τις νέες τεχνολογίες, με προγράμματα που τρέχουν, αλλά και προγράμματα που έρχονται για να αποκτήσουν υποδομές. Στόχος μας είναι ο νέος αγρότης να μπορεί να γίνει ένας μικρός παραγωγός, να παράγει, να πιστοποιεί προϊόντα και να τα πουλά ο ίδιος, ώστε να φύγουμε από το σημερινό μοντέλο, όπου ο παραγωγός πουλά φτηνά και ο καταναλωτής αγοράζει ακριβά λόγω των μεσαζόντων.

Διαβάστε επίσης:

 

Καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς από χωριά της Τριταίας, στάχτη 40.000 στρ. και αγροτικές υποδομές

Λύτρας: Τις επόμενες ημέρες το αίτημα αποφυλάκισής του, το δεύτερο βράδυ στον Κορυδαλλό

Σαν σήμερα 22 Ιουνίου 1941 Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τι άλλο συνέβη

myAADEapp: Άμεση πρόσβαση σε δηλώσεις εισοδήματος και εκκαθαριστικά