Φύλαξη των πανεπιστημίων και η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής

Του ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΚΑΝΔΑΜΗ*
Το Κίνημα Αλλαγής, ασκώντας πάντα υπεύθυνη αντιπολίτευση σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές του, απαντά σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με τεκμηριωμένες προτάσεις.
Το ίδιο κάναμε και αυτή τη φορά με το επικίνδυνο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, που επιχειρεί να «ρυθμίσει» τα θέματα ασφάλειας του Πανεπιστημίου, ενάντια στα όρια που θέτει το Σύνταγμά μας.
Και αυτό γιατί, στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, που προβλέπεται ρητά από το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, ανήκει κάθε διοικητική ακαδημαϊκή λειτουργία, δηλαδή προφανώς και η θωράκιση από έκνομες ενέργειες που προσβάλλουν ή απειλούν το διδακτικό προσωπικό, τους φοιτητές, τους υπαλλήλους, τους επισκέπτες και την πανεπιστημιακή περιουσία.
Επομένως, η δημιουργία αστυνομικών τμημάτων μέσα στα πανεπιστήμια που επιχειρεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο, αφαιρεί από τα ΑΕΙ σημαντικό τμήμα της αυτοδιοικητικής τους λειτουργίας, δημιουργώντας σοβαρά συνταγματικά ζητήματα. Ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχο ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, δεδομένου ότι σε κανένα σοβαρό πανεπιστήμιο της γηραιάς ηπείρου (λ.χ. Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία κ.λπ.) δεν υπάρχουν αστυνομικά τμήματα μέσα στα ΑΕΙ, αλλά οι δυνάμεις καταστολής παρεμβαίνουν αμελλητί μόνο όταν υπάρχει ζήτημα πρόληψης ή καταστολής εγκληματικών ενεργειών.
Απαντώντας έτσι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, το Κίνημα Αλλαγής, στις 28 Ιανουαρίου, κατέθεσε πρόταση νόμου που επεξεργάστηκε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους αρμόδιους βουλευτές, τομεάρχες και στελέχη της παράταξης, στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω.
Πάνω στην ανυπέρβλητη δεσμευτικότητα του συνταγματικού κανόνα, δομήσαμε την πρότασή μας, που υπακούει σε πέντε αρχές: α) Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, β) Σεβασμός του Αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ γ) Αποτελεσματικότητα, δ) Αναλογικότητα, ε) Ισορροπία των δικαιωμάτων της ελευθερίας και της ασφάλειας.
Η πρότασή μας συμπεριληπτικά αποτελείται από τις εξής κύριες παρεμβάσεις:
1) Δημιουργία αυτοτελούς Υπηρεσίας Φύλαξης και Προστασίας του Πανεπιστημίου, που υπάγεται χωρίς παρεκκλίσεις στις πρυτανικές αρχές.
2) Αξιοκρατική επιλογή και εκπαίδευση του προσωπικού της.
3) Συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές και λοιπές δημόσιες υπηρεσίες για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών πράξεων, βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου ενεργειών.
4) Είσοδος και έξοδος προσώπων με την επίδειξη της ακαδημαϊκής κάρτας ή κάρτας φοιτητή.
5) Ορισμός από τα ΑΕΙ χώρων ελεύθερης εισόδου και εξόδου για τους σκοπούς της αναψυχής, του αθλητισμού ή για άλλες χρήσεις.
6) Εφαρμογή των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για την προστασία των υπαλλήλων της υπηρεσίας φύλαξης από φαινόμενα άσκησης βίας ή απειλής βίας εναντίον τους.
7) Χρηματοδότηση της υπηρεσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ.
Η πρόταση αυτή μπορεί να επιλύσει με επάρκεια και συνταγματικό σεβασμό το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας των πανεπιστημιακών χώρων.
Χωρίς να υποτασσόμαστε στις υπουργικές εμμονικές ιδεοληψίες.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η κυβερνητική εμμονή για την δημιουργία αστυνομικών τμημάτων μέσα στα πανεπιστήμια, έχει καταγγελθεί από τη σύνοδο των πρυτάνεων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών υπαλλήλων, αλλά και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο πρώην υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος.
Η φύλαξη των ΑΕΙ ανήκει στα ίδια τα πανεπιστήμια και η πρότασή μας συμβάλλει στην ασφαλή φύλαξη και προστασία τους. Θα ήταν εθνικά χρήσιμο να παραχθούν κοινοβουλευτικές συγκλίσεις που θα επιχειρήσουν να καταστήσουν την πρότασή μας, νόμο της χώρας.

*Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο Κίνημα Αλλαγής.