Γ. Ρώρος κατά Δημοτικής Αρχής Πατρών: Αλαλούμ πολιτικής για τα αδέσποτα…

«Προτείναμε στο Δήμο Πατρέων είτε να συνεργαστεί με τους Δήμους Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα Φιλόδημος», εξηγεί η παράταξη του Γιώργου Ρώρου.

αδέσποτα

Αμεση παρέμβαση από τη δημοτική παράταξη «Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος», για το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, ένα θέμα που επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τις καταγγελίες του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το κείμενο της παρέμβασης της «Ωρας Πατρών»:

Καθημερινά, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε επιθέσεις αδέσποτων ζώων σε όλη την επικράτεια του δήμου. Τελευταία στο πανεπιστήμιο, είχαμε παρόμοια φαινόμενα αποδεικνύοντας, ότι η πόλη είναι πολύ πίσω στη διαχείριση και στην πολιτική της αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων. Παράπονα εκφράζονται καθημερινά και στο χώρο του νοσοκομείου στο Ρίο.

Θα μπορούσε να έχει αντιμετωπισθεί το πρόβλημα; Βεβαίως. Όπως έχει γίνει σε δεκάδες. Έχουμε επανειλημμένως θέσει το θέμα στην δημοσιότητα αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την δημοτική αρχή του κ. Πελετίδη μετά από επτά χρόνια να είναι άβουλη στη δημιουργία Δημοτικού κτηνιατρείου και Δημοτικού καταφυγίου, αρκείται να ξιφουλκεί με αόρατους εχθρούς.  Ακόμα και για την 4η Οκτωβρίου που είναι Παγκόσμια Ημέρα για τα αδέσποτα ζώα καμία εκδήλωση ή δράση δεν διοργανώθηκε στην Πάτρα από την δημοτική αρχή ενώ εκδηλώσεις και δράσεις έγιναν και διοργανώθηκαν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Η παράταξή μας Ωρα Πατρών κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση με σχέδια κτηνιατρείου και καταφυγίου. Η δημιουργία Δημοτικού κτηνιατρείου και καταφυγίου επιδοτείται από το πρόγραμμα Φιλόδημος με 372.000€. Αν δε, υπάρξει διαδημοτική συνεργασία με άλλους δύο δήμους, η χρηματοδότηση φτάνει στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Προτείναμε στο Δήμο Πατρέων είτε να συνεργαστεί με τους Δήμους Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα, είτε να προχωρήσει σε δημιουργία δομής με την παραπάνω χρηματοδότηση. Ο δήμαρχος, στο δημοτικό συμβούλιο, μας απάντησε ότι δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση… Έπειτα από δύο μέρες ο γενικός γραμματέας του Δήμου ανασκεύασε δηλώνοντας  ότι μελετάται  η πρόταση για δημοτικό καταφύγιο και κτηνιατρείο. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα λήγει 31/12/21.

Αντιλαμβάνεται κάθε καλόπιστος ότι υπάρχει αλαλούμ πολιτικής για τα αδέσποτα. Αντί να αξιοποιήσει ο δήμος τα παραπάνω προγράμματα και να δημιουργήσει μία πρότυπη υποδομή υψηλών προδιαγραφών, ενοικιάζει (όχι με εντελώς διαφανείς διαδικασίες), έναν χώρο στο Δρέπανο πληρώνοντας σε ιδιώτη 21.000 ευρώ ΜΟΝΟ για δημοτικό κτηνιατρείο για τα επόμενα 12 έτη και έντεχνα προσπαθεί να το διαφημίσει και ως δημοτικό καταφύγιο….

Μια ολοκληρωμένη δομή όπως προτείνουμε θα μπορούσε να καλύψει στειρώσεις, εμβολιασμούς (δεσποζόμενων και αδέσποτων), φροντίδα ζώων, κτηνιατρείο όλο το 24ωρο, σημάνσεις, χειρουργικές επεμβάσεις, σεμινάρια από πιστοποιημένους εκπαιδευτές ζώων, επιμορφωτικές ημερίδες, υιοθεσίες ζώων, την ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος κ.α.

Προπάντων μία τέτοια δομή θα κινητοποιούσε ακόμα περισσότερο τους εκατοντάδες εθελοντές της πόλης, που όλα αυτά τα χρόνια σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Καταθέτουμε άλλη μία φορά την πρότασή μας για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.