Γάζα: Τι προβλέπει η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, οι τρεις φάσεις, συνεδριάζει η κυβέρνηση του Ισραήλ

Κατά την πρώτη φάση, θα γίνουν διαπραγματεύσεις για «το οριστικό τέλος του πολέμου», στη Γάζα.

Γάζα

Το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης μετά την οριστικοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών της συμφωνίας για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων, αναμένεται να συνεδριάσει εντός της ημέρας, ανήγγειλαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε ως είναι «σίγουρη» ότι η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή μεθαύριο, Κυριακή.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε προχθές Τετάρτη από το Κατάρ και τις ΗΠΑ, δυο από τις χώρες που μεσολάβησαν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, θα τεθεί σε εφαρμογή αν εγκριθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση. Προβλέπει σε πρώτη φάση την απελευθέρωση 33 ομήρων που παραμένουν σε αιχμαλωσία στον παλαιστινιακό θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση περίπου χιλίων Παλαιστινίων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Το οριστικό τέλος του πολέμου θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης.

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενημερώθηκε από την ομάδα των διαπραγματευτών ότι κλείστηκαν συμφωνίες για την απελευθέρωση των ομήρων», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

«Ο πρωθυπουργός διέταξε συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικής και ασφαλείας σήμερα» και «η κυβέρνηση θα συνεδριάσει κατόπιν για να ψηφίσει και να εγκρίνει τη συμφωνία», συμπλήρωσε το γραφείο του.

Πρόσθεσε ότι οι οικογένειες των ομήρων έχουν ενημερωθεί και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για την υποδοχή των ομήρων.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει εξασφαλισμένη την πλειοψηφία παρά την εναντίωση των ακροδεξιών υπουργών του. Ένας από αυτός, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (Εθνικής Ασφαλείας), απείλησε χθες Πέμπτη πως θα παραιτηθεί αν η κυβέρνηση υιοθετήσει την «ανεύθυνη» συμφωνία με τη Χαμάς, χωρίς όμως να εγκαταλείψει τον συνασπισμό του κ. Νετανιάχου.

Χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς πως υπαναχώρησε από «ορισμένα σημεία» της συμφωνίας, για να «εκβιάσει παραχωρήσεις της τελευταίες στιγμής».

Ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, απέρριψε την ισραηλινή κατηγορία.

Η Χαμάς υπενθύμισε ακόμη πως «κάθε επίθεση, κάθε βομβαρδισμός» των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας θέτει ομήρους σε κίνδυνο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε παρ’ όλ’ αυτά «σίγουρος» ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

«Αναμένω ότι η εφαρμογή της θα αρχίσει, όπως έχουμε πει, την Κυριακή», τόνισε κατά την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον.

Η Αίγυπτος, η τρίτη χώρα που μεσολάβησε στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, κάλεσε να εφαρμοστεί η συμφωνία «χωρίς καθυστέρηση».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με τον αμερικανό απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η πρώτη φάση της προβλέπει «απόλυτη κατάπαυση του πυρός», την απελευθέρωση 33 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, απόσυρση μονάδων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακο.

Από την πλευρά του το Ισραήλ «θα απελευθερώσει εκατοντάδες παλαιστίνιους φυλακισμένους», είπε ο κ. Μπάιντεν.

Κατά τη δεύτερη φάση θα απελευθερωθούν οι τελευταίοι όμηροι και θα υπάρξει πλήρης ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε.

Η τρίτη και τελευταία φάση θα είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας και θα επιτρέψει την παράδοση των πτωμάτων ομήρων που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν στην αιχμαλωσία.

Κατά την πρώτη φάση, θα γίνουν διαπραγματεύσεις για «το οριστικό τέλος του πολέμου», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι.

Ήδη υφιστάμενη ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007, με τη φτώχεια και την ανεργία στα ύψη, η Λωρίδα της Γάζας υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές από τον πόλεμο και η μεγάλη πλειονότητα των 2,4 εκατ. κατοίκων της εξαναγκάστηκαν να εκτοπιστούν και ζουν υπό εξαιρετικά σκληρές συνθήκες.

Ακόμη κι αν πράγματι σιγήσουν τα όπλα, η συμφωνία αφήνει σε εκκρεμότητα το πολιτικό μέλλον του θυλάκου, όπου η Χαμάς, που θεωρείται αποδυναμωμένη το τρέχον διάστημα, πήρε την εξουσία το 2007.

Παρότι σφυροκοπείται για 15 μήνες από τον ισραηλινό στρατό, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, παρότι παρουσιάζεται ως αποδυναμωμένο, απέχει παρασάγγας από το να έχει εξαλειφθεί, κάτι που αποτελούσε στόχο του πολέμου σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Πηγή: ΑΠΕ

 

.