Γεραπετρίτης: Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Η Ελλάδα επιμένει στο διεθνές δίκαιο για την οριοθέτηση ΑΟΖ διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο αποτελεί μια συμφωνία που δεν έχει καμία νομική βάση, τόνισε από τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο ίδιος χαρακτήρισε το μνημόνιο άκυρο και ανυπόστατο, καθώς, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει καμία αντικειμενική βάση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αφού Τουρκία και Λιβύη δεν διαθέτουν αντικείμενες ακτές που να δικαιολογούν την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση, επισημαίνοντας πως το μνημόνιο, παρά το ότι υπογράφτηκε, δεν έχει επίδραση καθώς δεν έχει κυρωθεί από την αρμόδια βουλή της ανατολικής Λιβύης και προέρχεται από κυβέρνηση με ληγμένη εντολή. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της καλής γειτονίας με τη Λιβύη και επιδιώκει μια λύση οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που να βασίζεται αποκλειστικά στο διεθνές δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λιβύη, με στόχο την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου και την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες. Η ελληνική πλευρά επιμένει στην εφαρμογή της μέσης γραμμής, την οποία, όπως τόνισε, σέβεται και η λιβυκή πλευρά, γεγονός που αποτελεί ένδειξη αμοιβαίου σεβασμού στα κυριαρχικά δικαιώματα.
Αναφερόμενος στις διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ενισχύθηκε η παρουσία της Ελλάδας στη Λιβύη μέσω της στελέχωσης της πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στη Βεγγάζη, προκειμένου να διαμορφωθούν ισορροπημένες σχέσεις παρά τη δύσκολη πολιτική κατάσταση στη χώρα. Επισήμανε επίσης τη στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική θέση, καθώς το ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου περιλαμβάνεται ρητά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην προκήρυξη οικοπέδων εντός της ελληνικής ΑΟΖ, πλησίον της μέσης γραμμής, με τη συμμετοχή μεγάλων διεθνών εταιρειών, όπως η αμερικανική Chevron. Το γεγονός αυτό, τόνισε, αποδεικνύει ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική στηρίζεται σε συγκεκριμένες πράξεις και όχι σε λόγια.
Σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το πρόβλημα που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Εξήγησε ότι οι αυξημένες ροές μεταναστών συνδέονται με την πολιτική αστάθεια στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην Αίγυπτο ως στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τους διαχρονικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες. Εκφράζοντας αισιοδοξία για την επίλυση του ζητήματος που προέκυψε με την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, ανέφερε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση δείχνει διάθεση να διασφαλίσει τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα του μνημείου.
Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια και έλλειψη προετοιμασίας απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ζητώντας να πληροφορηθεί τις συγκεκριμένες ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να αποτραπεί η επικύρωσή του από τη Βουλή της ανατολικής Λιβύης. Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η ελληνική πολιτική στηρίζεται στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πεδίο και όχι σε αόριστες δηλώσεις, τονίζοντας πως οι ενέργειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν αυτή τη στρατηγική.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News