Γερμανία – Ακτιβίστρια Τούνμπεργκ: Η πρώτη της ανάρτηση – «Η προστασία του κλίματος δεν είναι έγκλημα»
Η ανάρτηση της 20χρονης ακτιβίστριας που συνελήφθη στη Γερμανία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για το ανθρακωρυχείο στο χωριό Λίτσερατ.
Ελεύθερη αφέθηκε έπειτα από αρκετές ώρες κράτησης η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή συμμετείχε με αρκετές εκατοντάδες κόσμου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη επέκταση του λιγνιτωρυχείου Γκαρτσβάιλερ 2, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 9 χιλιομέτρων από το Λούτσερατ της δυτικής Γερμανίας.
Η 20χρονη μετά την περιπέτεια που είχε έκανε την πρώτη της ανάρτηση στο Twitter και έστειλε το δικό της μήνυμα, υπογραμμίζοντας πως «η προστασία του κλίματος δεν είναι έγκλημα».
«Χθες συμμετείχα σε μια ομάδα που διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά για την επέκταση ενός ανθρακωρυχείου στη Γερμανία. Μας συνέλαβε η αστυνομία και μας κράτησαν, αλλά μας άφησαν να φύγουme αργότερα το ίδιο βράδυ. Η προστασία του κλίματος δεν είναι έγκλημα», έγραψε χαρακτηριστικά.
To tweet της
Yesterday I was part of a group that peacefully protested the expansion of a coal mine in Germany. We were kettled by police and then detained but were let go later that evening.
Climate protection is not a crime.#LuetziBleibt #LuetziLebt #KeepItInTheGround #ClimateJustice
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) January 18, 2023
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται στο πλευρό των διαδηλωτών από την Παρασκευή, εθεάθη μετά την προσαγωγή της να κάθεται απομονωμένη σε αστυνομική κλούβα, σύμφωνα με μαρτυρία που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters. H ίδια παρομοίασε το τοπίο γύρω από το χωριό με το άγριο βασίλειο του Τόλκιν, «Μόρντορ», όπου εντοπιζόταν το «απόλυτο κακό».
Οι ειδικές δυνάμεις της γερμανικής αστυνομίας χρησιμοποίησαν μπουλντόζα προκειμένου να απομακρύνουν τους ακτιβιστές από τα κτίρια του χωριού, με λιγοστούς να παραμένουν σε δέντρα και σε μια υπόγεια σήραγγα και να πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και σήμερα με καταλήψεις σιδηροδρομικών γραμμών και αποκλεισμούς δρόμων.
Το λιγνιτωρυχείο, που ανήκει στον ενεργειακό κολοσσό RWE, βρίσκεται μεταξύ της Κολωνίας και του Ντίσελντορφ. Η παράταση της λειτουργίας του κρίθηκε απαραίτητη για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, προκειμένου να αντισταθμιστεί η διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
https://twitter.com/LuetziBleibt/status/1615377808750170112?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1615377808750170112%7Ctwgr%5E2cfc2acfc3e1d21842a3d78daa9ca1af454065fe%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2023%2F01%2F18%2Fworld%2Fgkreta-tounmpergk-proti-tis-anartisi-meta-ti-syllipsi-prostasia-tou-klimatos-den-einai-egklima%2F
Lasst den Scheiß @Polizei_NRW_AC! #LütziBleibt #Lützerath pic.twitter.com/AKmOtlDlRI
— Timon Dzienus (@Dzienus) January 14, 2023
Today in #Lützerath hundreds of people came to oppose the coal mining industry.
The crowd managed to get a bagger to stop.
Thousands more people will join in the coming days ✊pic.twitter.com/jH5z1H1DLy
— ᴊᴏᴀɴɪᴇ ʟᴇᴍᴇʀᴄɪᴇʀ ⏚ (@JoanieLemercier) January 8, 2023
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News