Γι’ αυτό πλημμύρισε η Δυτική Αχαΐα…
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Αχαΐας της Περφέρειας Παναγιώτης Γουναρόπουλος καταθέτει στην «Π», για πρώτη φορά, τα συμπεράσματα της επόμενης μέρας.
Mερικά μόνο εισοσιτετράωρα από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αχαΐα και είναι πολλά αυτά που καταγγέλλονται, γράφονται, σχολιάζονται μεγαλοφώνως ή ψιθυριστά, από πληγέντες, γνώστες των «παραμέσα» ή έχοντες άγνοια των πραγμάτων, αρμόδιους ή αναρμόδιους.
Τι αλήθεια, απ’ όλα αυτά ισχύουν όμως; Ποιές οι αιτίες και που καταλογίζονται – να καταλογίζονται οι όποιες ευθύνες; Η εφημερίδα «Πελοπόννησος», απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, απ΄όπου οι πολιτικοί προϊστάμενοι κινήθηκαν τους τελευταίους μήνες προληπτικά, αλλά και κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας επενέβησαν, από την πρώτη στιγμή, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Αχαΐας Παναγιώτης Γουναρόπουλος καταθέτει στην «Π», για πρώτη φορά, τα συμπεράσματα της επόμενης μέρας:
1) «Από την ανάλυση των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της Δυτικής Αχαΐας, που αποτυπώνονται στα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας λεκανών απορροής ποταμοχειμμάρων, προκύπτει με αδιάσειστο τρόπο, ότι η αιτία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην ασυνήθιστα έντονη με διάρκεια βροχόπτωση, που είχε σαν αποτέλεσμα στην πεδινή κοίτη τον κορεσμό του εδάφους και την ανύψωση του υδροφόρου ορίζοντα, με αποτέλεσμα την συσσώρευση των υδάτων σε μεγάλη έκταση της πεδιάδος».
2) «Τα υφιστάμενα δίκτυα απορροής (αποστραγγιστικοί τάφροι, υδραύλακες , γράνες κ.λπ.) είχαν αποδομηθεί σε μεγάλο εύρος, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η πλήρης παροχετευτική ικανότητα προς τους φυσικούς αποδέκτες. Επισημαίνουμε ότι μεγάλη επιφάνεια της περιοχής είναι καλυμμένη με πλαστικά θερμοκηπίου χωρίς καμία πρόβλεψη για την παροχεύτεση των όμβριων υδάτων».
3) «Σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης τα υδατικά συστήματα στην συγκεκριμένη περιοχή Λαρισσού, εντός της ζώνης πλημμύρας που έχει υπολογιστεί με περίοδο επαναφοράς 50 και 100 χρόνων, υφίστανται καλλιέργειες για τις οποίες πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να απομακρυνθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη η περιφέρεια έχει προχωρήσει στην σύνταξη τευχών δημοπράτησης για την οριοθέτηση του ποταμού Λαρισσού στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς και σε άλλα υδατορεύματα της Δυτικής Αχαΐας. Με την μελέτη αυτή προβλέπονται και τα αντίστοιχα αντιπλημμυρικά έργα (συρματοκιβώτια, λεκάνες ηρεμίας, ανά βαθμούς, αναχώματα κλπ ).
4) «Τα τεχνικά έργα της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής είναι ανεπαρκή δεν έχουν συντηρηθεί από καιρό με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως φράγματα στη ροή των υδάτων».
5) «Στα ανάντι του ποταμού Λαρισσού έχουν δημιουργηθεί επιχώματα της Ολυμπίας Οδού για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου τα οποία προκαλούν την αύξηση της πλημμυρικής παροχής».
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΡΕΜΑΤΩΝ
Σύμφωνα με την ΠΔΕ, οι προβλεπόμενοι ετήσιοι καθαρισμοί υδατορεμάτων σε όλη την περιοχή είχαν γίνει σύμφωνα με σχέδιο διαχείρισης και ανταποκρίθηκαν στην αντιμετώπιση της πλημμύρας.
Συγκεκριμένα στον ποταμό Λαρισσό πραγματοποιήθηκαν εργασίες εκβάθυνσης και ενίσχυση αναχωμάτων και κοιτοστρώσεις την κατάλληλη χρονική στιγμή σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας που έχει εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.
Ο ποταμός Λαρισσός εκβάλει σε λιμνοθάλασσα και το κάτω μέρος αυτού προστατεύεται από την συνθήκη Ramsaz και Natura 2000 σε τρεις ζώνες. Στην περιοχή αυτή δεν επιτρέπεται η καταστροφή της βλάστησης και οποιαδήποτε παρέμβαση που θα προκαλούσε την διατάραξη του οικοσυστήματος. Επομένως η Περιφέρεια προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του θέματος και φυσικά με την προγραμματισμένη οριοθέτηση που θα δημοπρατηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα θα προσδιοριστούν και τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα.
ΜΠΟΝΑΝΟ: «ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΚΟΙΤΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ MASTER PLAN»
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας – αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Χαράλαμπος Μπονάνος, ερωτηθείς από την «Π», για τη γενική απολογιστική εικόνα που έχει, μετά τις πλημμύρες, ανέφερε:
«Η κλιματική αλλαγή δοκίμασε σκληρά την Αχαΐα και η περιφερειακή αρχή θα σταθεί δίπλα στους πολίτες. Η μανία της φύσης, για μια ακόμη φορά, έδειξε το σκληρό πρόσωπο της. Η Περιφέρεια έχει τη μελέτη. Απαιτούμε, άμεσα, να δοθούν τα χρήματα από την Κυβέρνηση, για την αποκατάσταση.
Είναι πλέον σαφές, ότι η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπίζεται με συνταγές παλαιού τύπου. Δεν αρκούν οι καθαρισμοί και η διευθέτηση της κοίτης των ποταμών. Χρειάζεται πια ένα νέο master plan, που θα περιλαμβάνει σύγχρονες λεκάνες απορροής, καινούργιες υποδομές σε προβλήματα, όπως γεφύρια με μικρές διατομές ή εγκιβωτισμούς στην πορεία των χειμάρρων, αυθαίρετη δόμηση, θερμοκήπια σε πλημμυρικές ζώνες που εμποδίζουν την απορροή των υδάτων.
Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυστηρή οριοθέτηση των ποταμών, κάτι που πρέπει να αποδεχτούν οι τοπικές κοινωνίες, με ότι αυτό σημαίνει σε αυθαίρετες κατασκευές.
Φυσικά, αυτονόητη προϋπόθεση είναι να μην πετάμε σκουπίδια στα ποτάμια, με αλλαγή συμπεριφοράς.. Ηδη προχωράει η μελέτη οριοθέτησης άμεσα και φυσικά επιταχύνουμε διαδικασίες αποζημίωσης και αρωγής των συμπολιτών. Με ό,τι μέσο διαθέτουμε θα σταθούμε δίπλα τους, σε συνεργασία οι δυο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News