Γιάννης Λύρας: Ο άνθρωπος – Μουσείο με τα 70.000 εκθέματα!

Ο Πατρινός που θέλει, αλλά δεν μπορεί να δωρίσει τη συλλογή του στην πόλη!

Γιάννης

Μία μοναδική περίπτωση συλλέκτη σε πανελλήνιο επίπεδο, συνιστά ο Πατρινός Γιάννης Λύρας, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια ιδιωτική λαογραφική και ιστορική συλλογή, που ξεπερνάει τα 70.000 εκθέματα!

Μάλιστα ο γνωστός επιχειρηματίας Ιερών Τελετών της Πάτρας συμμετέχει με σπάνια κομμάτια της συλλογής του στην περιοδική έκθεση «Αχαιοί Επαναστάτες στον Αγώνα του ’21» του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, της οποίας η λειτουργία παρατάθηκε έως τις 31 Ιανουαρίου.

Στη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Μουσείο Τύπου της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), ο κ. Λύρας κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο εκθεμάτων, γεγονός που πιστοποιεί το εύρος και την αυθεντικότητα της συλλογής του.

 

Γιάννης

ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ

Το παράδοξο, όσο και λυπηρό όμως είναι ότι αν και ο κ. Λύρας έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να παραχωρήσει εντελώς δωρεάν ολόκληρη τη συλλογή του στον Δήμο Πατρέων, για τη δημιουργία ενός λαογραφικού – ιστορικού Μουσείου της πόλης, δεν βρίσκει ανταπόκριση από τον Πολιτιστικό Οργανισμό!

Την ίδια στιγμή, του έχουν ζητήσει άλλοι δήμοι να παραχωρήσει τη συλλογή του, με αντάλλαγμα τη δημιουργία μουσείου που να φέρει το όνομά του, αλλά ο ίδιος αρνείται πεισματικά, προκειμένου τα εκθέματα να μην φύγουν από την Πάτρα!

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ

Αντίθετα πάντως με τον Δήμο Πατρέων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών πρόκειται μέσα στην προσεχή καλοκαιρινή περίοδο να οργανώσει έκθεση προς τιμήν του, επιλέγοντας αντικείμενα από τα χιλιάδες μέσα μουσικής αναπαραγωγής που διαθέτει: Ραδιόφωνα από το 1926, φωνόγραφους και γραμμόφωνα από το 1879, σπάνιους δίσκους, μικρόφωνα, μπομπινόφωνα, μαγνητόφωνα, πικ-απ, μαγνητοταινίες με σπάνιες ηχογραφήσεις και πολλά άλλα.