Γιάννης Τσάκωνας: «Η κωμωδία μας κάνει να νιώθουμε ελαφρύτεροι και πιο ξέγνοιαστοι» – Σαββατοκύριακο με ΠαρΙΠΠΗΣ στο Επίκεντρο+

«Την σάτιρα και την κωμωδία μου αρέσει να τα προσεγγίζω με συμβολισμούς που δημιουργούν συνειρμούς και μιλάνε κατευθείαν στο θυμικό των θεατών χωρίς να περιγράφεται ευθέως το ζητούμενο»

Γιάννης

Η κοινωνική σάτιρα «ΠαρΙΠΠΗΣ» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Απριλίου, για δύο μόνο παραστάσεις στο Επίκεντρο+. Η θεατρική παράσταση «ΠαρΙΠΠΗΣ» είναι βασισμένη στους Ιππείς του Αριστοφάνη και παρουσιάζεται από τρεις ηθοποιούς με ζωντανή μουσική επί σκηνής.

Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Τσάκωνα, ο οποίος σήμερα μιλά στο pelop.gr για την πολιτική σάτιρα, τις αποφάσεις του λαού και πολλά άλλα.

Ο «Αποδώ» και ο «Αποκεί» και στη μέση ο «Δήμος ο Ψηφοφορίτης». Πόσα χρόνια παίζεται αυτό το έργο; Πιστεύετε ότι θα σταματήσει κάποια στιγμή ή όσο υπάρχει η ανθρωπότητα θα το συναντούμε;

Είναι ένα έργο που παίζεται από το 424 π.Χ. Σε αυτό το ανέβασμα θα δείτε μια διασκευή του έργου. Για να έχει νόημα να παρουσιαστεί αυτή η κωμωδία σήμερα ήθελα να την φέρω και στο σήμερα. Έχουν γίνει αλλαγές στο κείμενο και στο φινάλε του έργου. Θεωρώ πως αυτή η εκδοχή είναι βγαλμένη από τον παλμό της κοινωνίας της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών. Η ιστορία της ανθρωπότητας, μας έχει δείξει κατά κάποιον τρόπο ότι κάνει κύκλους. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα γίνεται ο κύκλος και που τοποθετείται.

Γιάννης

Παίρνει πάντα ο λαός τις σωστές αποφάσεις;

Δυστυχώς όχι. Αλλά λαός είναι αυτός! Τον συγχωρούμε.

Αν ζητούσα να μου αναφέρετε τρία κοινά γνωρίσματα ανθρώπων της εξουσίας ποια θα ήταν αυτά και γιατί;

Θα ήταν άδικο να κάνω μια τέτοια γενική διαπίστωση για τους ανθρώπους που βρίσκονται ή έχουν βρεθεί σε θέσεις εξουσίας γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχουν περάσει και ιδιαιτέρως αξιόλογοι άνθρωποι από θέσεις εξουσίας. Παρ’ όλ’ αυτά για κάποιους από αυτούς τα λέει μια χαρά και ο Αριστοφάνης! Η προσωπική μου άποψη περιττεύει.

Πολιτική σάτιρα. Πώς την προσεγγίσατε; Πόσα και τι μπορεί να πει κανείς μέσα από την σάτιρα;

Την σάτιρα και την κωμωδία μου αρέσει να τα προσεγγίζω με συμβολισμούς που δημιουργούν συνειρμούς και μιλάνε κατευθείαν στο θυμικό των θεατών χωρίς να περιγράφεται ευθέως το ζητούμενο. Σε αυτή την παράσταση όλοι πάντα καταλαβαίνουν τι εννοούμε και τι θέλουμε να σατιρίσουμε! Η σάτιρα δεν έχει όρια. Τα όρια ορίζουν οι συντελεστές. Σε εμάς να αναφέρω πως οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις της καθημερινότητας θα είναι ιδέα σας.

Μία παράσταση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Πατρινού Καρναβαλιού. Το Καρναβάλι είναι και πολιτισμός;

Ήταν ο πλέον καταλληλότερος τόπος και χρόνος για αυτή την παράσταση. Μην ξεχνάμε ότι το καρναβάλι σατιρίζει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας με σκοπό να τα ξορκίσει μέσω της καύσης του Βασιλιά Καρνάβαλου. Φυσικά και είναι πολιτισμός το καρναβάλι. Αρκεί να στηρίζεται με την ουσία της φιλοσοφίας του καρναβαλιού και όχι με το ευτελές θέαμα ή την κερδοσκοπική νοοτροπία. Αν αυτά λειτουργήσουν σωστά θα λειτουργήσει ανάλογα και ο κόσμος που αγαπάει και στηρίζει αυτόν τον θεσμό.

Γιάννης

Αν και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Πατρινού Καρναβαλιού, είναι μια παράσταση που μπορεί να «σταθεί» κάθε στιγμή;

Αυτό το έργο του Αριστοφάνη είναι μια πολιτική κωμωδία. Εμείς την ονομάζουμε κοινωνική σάτιρα. Η φιλοσοφία του καρναβαλιού εναποθέτει τεράστιο κομμάτι της στην κοινωνική σάτιρα. Τα άρματα που είναι ο πυρήνας της παρέλασης είναι εμπνευσμένα από καταστάσεις και πρόσωπα της καθημερινότητάς μας και με υψηλής ποιότητας χιούμορ σατιρίζουν με διασκεδαστικό τρόπο όλα αυτά που τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου προβληματίζουν, βασανίζουν και δυσκολεύουν τους πολίτες της χώρας μας. Η κωμωδία είναι το βάλσαμο του λαού. Δηλαδή όλων μας. Η κωμωδία μας κάνει να νιώθουμε ελαφρύτεροι και πιο ξέγνοιαστοι. Αν κουβαλήσουμε και έναν προβληματισμό μετά την παράσταση στο σπίτι μας τότε η θεατρική παράσταση θα έχει επιτελέσει όλους τους σκοπούς της. Σε αυτά ακριβώς στοχεύουμε και εμείς με του παρΙΠΠΗΣ. Άρα στην ερώτησή σας απαντάω με την φράση «Ναι μπορεί να σταθεί κάθε στιγμή και σε κάθε τόπο».