Γιατί ο Άγιος Βασίλης είναι από τον Βόρειο Πόλο; Ποιες πόλεις τον διεκδικούν
Από πού κατάγεται ο Άγιος Βασίλης;
Η σύνδεση του Άγιου Βασίλη με τον Βόρειο Πόλο έχει τις ρίζες της σε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνδυάζονται με το σύγχρονο μύθο. Όμως, αυτή η συσχέτιση δεν προέρχεται από έναν πραγματικό γεωγραφικό ή ιστορικό λόγο, αλλά από την εφεύρεση του σκίτσου του Άγιου Βασίλη από τον σκιτσογράφο Thomas Nast το 1866. Στη συγκεκριμένη εικόνα, ο Άγιος Βασίλης αναφέρεται να ζει και να εργάζεται στον Βόρειο Πόλο, δίνοντας έτσι στην περιοχή μια μυθική διάσταση, που συνδυάζεται τέλεια με την εικόνα ενός απομακρυσμένου και παγωμένου τόπου.
Αν και ο Άγιος Νικόλαος, ο πραγματικός πρότυπος Άγιος Βασίλης, δεν είχε καμία σύνδεση με τον Βόρειο Πόλο, η φήμη του επεκτάθηκε μέσω των ιστοριών των ναυτικών και άλλων προσκυνητών, που διαδίδουν την εικόνα του ως φιλάνθρωπου και δωρητή. Η πολιτιστική αυτή κληρονομιά, σε συνδυασμό με την ανάγκη για έναν εξαιρετικά κρύο και μυστηριώδη τόπο για τον Άγιο Βασίλη, ενίσχυσε τη σύνδεση με τον Βόρειο Πόλο.
Από την άλλη, η Αλάσκα και άλλες περιοχές διεκδίκησαν τη σύνδεσή τους με τον Άγιο Βασίλη για τουριστικούς λόγους, με πόλεις όπως το «North Pole» στην Αλάσκα και το χωριό Ροβανιέμι στη Φινλανδία να γίνονται δημοφιλείς προορισμοί για τους επισκέπτες που θέλουν να βιώσουν τον μύθο του Άγιου Βασίλη. Η Φινλανδία μάλιστα έχει εκμεταλλευτεί την παραδοσιακή σύνδεση της Λαπωνίας με τον Άγιο Βασίλη για να δημιουργήσει μια διαρκή τουριστική έλξη γύρω από αυτόν.
Έτσι, ο Βόρειος Πόλος, αν και απομακρυσμένος και αληθινά ακατοίκητος, έχει καταστεί το σύμβολο του μυθικού και μαγικού τόπου όπου ο Άγιος Βασίλης ζει, δουλεύει και μοιράζει τα δώρα του στον κόσμο.
Πηγή: in.gr με στοιχεία από το smithsonianmag.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News