Η Αχαΐα διαφωνεί στο κυβερνητικό σχέδιο για ενιαίο φορέα διαχείρισης – Κινδυνεύει πριν αρχίσει η μονάδα αποβλήτων
Ανησυχία για Μονάδες Διαχείρισης, σύστημα και τιμολόγια – Αλεξόπουλος στην «Π»: «Θα προκύψει κοινωνική αναταραχή»
Εντείνονται οι αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών κατά νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την ενοποίηση των Φορέων Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Μετά τη συνάντηση του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη με τους δημάρχους, εστάλη κοινή επιστολή προς τους βουλευτές, με την οποία καλούνται να αποτρέψουν την εισαγωγή του επίμαχου σχεδίου στη Βουλή, ή και να προβούν σε καταψήφισή του.
Την ίδια στιγμή, επιχειρείται να κλειστεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να πεισθεί να «παγώσει» την κυβερνητική πρωτοβουλία, που οι δήμαρχοι φοβούνται ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων και τις Μονάδες Επεξεργασίας, που λειτουργούν, ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.
Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας και προέδρου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, μιλώντας στην «Πελοπόννησο», τάχθηκε -χωρίς περιστροφές- απέναντι στο επίμαχο νομοσχέδιο, καθώς θεωρεί τη μεταρρύθμιση αυτή, ως βεβιασμένη κίνηση.
«Η αλήθεια είναι πως το υπουργείο είχε στο μυαλό του έναν σχεδιασμό, από καιρό. Βέβαια ήρθε ένα νομοσχέδιο λίγο… απότομα και άγαρμπα θα έλεγα, αφού θα έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Βλέπουν ομοθυμία δημάρχων και περιφερειάρχη ενάντια στην επιχειρούμενη νέα μεταρρύθμιση και θα πρέπει αυτό να ληφθεί υπόψη. Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να εξηγήσουμε ότι είναι λάθος αυτό που πάει να γίνει, τώρα που έχει μπει το νερό στο αυλάκι;» λέει, αναφερόμενος στην επικείμενη κατασκευή Εργοστασίου Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φλόκα. Μάλιστα, τον Οκτώβριο αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση.
Στην Αχαΐα, όπως τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος, χρειάστηκαν προσπάθειες 15 ετών για να φτάσουμε ένα βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασης για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων, με δημόσιους και κοινοτικούς πόρους. Η ενοποίηση των φορέων, κατά τον ίδιο, μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα και να παγώσει ή και να ανατρέψει σχεδιασμούς, σε τοπικό επίπεδο. Οπως είπε, «φτάσαμε στην πηγή να πιούμε νερό, μην ξεκινάμε πάλι από την αρχή με έναν νέο φορέα, με κόπους και προβλήματα. Ας μας αφήσουν λίγο στην ησυχία μας να λειτουργήσουμε».
Στην Ηλεία λειτουργεί ήδη Μονάδα Επεξεργασίας από ιδιώτη με σύμβαση ΣΔΙΤ. Στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο. Πώς θα συνεργαστούν όλα αυτά τα συστήματα;
«Σε έναν μήνα ξεκινάμε και μας αλλάζουν τώρα το θεσμικό πλαίσιο; Είμαστε ο μοναδικός φορέας από τους 3 νομούς, που κατάφερε -από το 2021 που ξεκίνησε- να έχει αξιοπρεπή και στοιχειώδη λειτουργία, με δικές του υπηρεσίες και σιγά σιγά θα γίνουμε αυτόνομοι. Τώρα, ο νέος φορέας θα αρχίσει να διαχειρίζεται τα απορρίμματα και από 3 νομούς. Με ποιο προσωπικό και με ποια οργάνωση; Δεν θα τα καταφέρουμε και θα καταλήξουμε να ζητάμε βοήθεια από ιδιώτες. Και όπου μπαίνουν οι ιδιώτες ανεβαίνει το κόστος και το κόστος το πληρώνουν οι πολίτες. Είμαστε σε μια εποχή που δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα θέματα» προσθέτει ο Γ. Αλεξόπουλος.
Και συνέχισε, λέγοντας: «Εχουμε παλέψει να φτιάξουμε το εργοστάσιο της Αχαΐας με δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους όπως δεσμευθήκαμε, για να έχουμε φθηνό σκουπίδι. Στην Ηλεία τα χρήματα τα έβαλε ιδιώτης ανταποδοτικά και τώρα τα παίρνει πίσω από τους πολίτες. Τώρα, μας βάζουν στο ίδιο χωνευτήρι. Πώς θα γίνει; Τα ίδια θα πληρώνουμε εμείς και οι Ηλείοι; Και ο αγώνας που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια για να αποκτήσουμε ένα εργοστάσιο με δημόσιους πόρους για να μην πληρώνουν οι Αχαιοί πολίτες, θα πάει χαμένος; Αρα αρχίζουμε και μπαίνουμε σε ένα δαιδαλώδες τοπίο».
Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος εκφράζει φόβους ότι μπορεί να υπάρξουν και εμπλοκές μεταξύ των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης με κοινωνικές επιπτώσεις. Και εξήγησε, καταλήγοντας: «Μπορεί μελλοντικά ένας νομός να μην έχει λύσει τα προβλήματά του και να θέλει να φέρει τα σκουπίδια του στο εργοστάσιο της Αχαΐας ή της Ηλείας. Θα προκύψει κοινωνική αναταραχή. Τα βλέπω μπροστά μου αυτά, με την εμπειρία που έχω. Γιατί δεν αφήνουμε να λειτουργήσει το σύστημα όπως είναι και αργότερα βλέπουμε. Στην Ελλάδα βλέπουμε μεγαλύτερες ενότητες, λειτουργίες και αρμοδιότητες χωρίς πόρους και εν γένει με αναποτελεσματικότητα. Και μετά μπαίνουν οι ιδιώτες μέσα για να λύσουν τα προβλήματα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αστατος ο καιρός με βροχές και ισχυρές καταιγίδες σήμερα 20/9, η πρόγνωση μέχρι την Τρίτη
Πάτρα: Νεκρή γυναίκα επέπλεε στο παλιό λιμάνι – Η ανακοίνωση του Λιμενικού
Πάτρα: Νέο επεισόδιο με ανήλικους – Συνελήφθη 15χρονος για επίθεση σε 14χρονο σε σχολείο
Αιγιάλεια: Iσοβίτης για τη δολοφονία Αγγελόπουλου, επέστρεφε «φορτωμένος» στις φυλακές Πατρών
Αχαΐα: Στη φυλακή για βιασμό Πυροσβέστης με… «παρελθόν»
Το σκάνδαλο της Αχαϊκής Τράπεζας: Η «εξπρές» δίκη και οι πρώτες αντιδράσεις
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News