Η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι ανάγκες
Του Θεόδωρου Ξούλου, Οικονομολόγος – σύμβουλος ασφαλιστικών, εργατικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.
Η πολυσυζητημένη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 € που ανακοινώθηκε, εκτός του ότι καθυστέρησε τουλάχιστον ενάμιση χρόνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα ανατιμήσεις και αυξήσεις στα προϊόντα, κάνει επίσης σαφές ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού παρέμεινε πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, όταν στα τρόφιμα και στην ενέργεια σήμερα ο πληθωρισμός αγγίζει το 40%.
Η μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες του 2022 οδηγεί τον κατώτατο μισθό σε πραγματικές τιμές στο ίδιο επίπεδο με πριν από τις αυξήσεις του 2022, όπως αναφέρει η έκθεση του ΚΕΠΕ, η οποία συντάχθηκε για την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Σε πραγματικές τιμές η φετινή αύξηση 9,4% που θα ισχύσει από 1η Απριλίου δεν λειτουργεί στην πραγματικότητα σωρευτικά με τις αυξήσεις του 2022, καθώς η μεγάλη κλιμάκωση του πληθωρισμού έχει μηδενίσει τις αυξήσεις, οδηγώντας τον κατώτατο μισθό στα προ τις ενεργειακής κρίσης επίπεδα και λίγο παρακάτω.
Ο κατώτατος μισθός αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους ως 24 ετών, που αγωνίζονται να σταθούν στα δικά τους πόδια και χρειάζονται ένα κίνητρο ισχυρό να μείνουν στην Ελλάδα και να μπουν στην αγορά εργασίας.
Επίσης ένα μεγάλο μέρος νέων επιστημόνων αμείβεται με αυτό που ονομάζουμε <Μπλοκάκι>, δηλαδή οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, που αν και έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της μισθωτής απασχόλησης αμείβονται με μισθούς πείνας χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.
Ενώ και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με αποδοχές πολύ μικρότερες του κατώτατου μισθού λόγω της έξαρσης της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, με τους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων να βρίσκονται κάτω από το επίσημο όριο της ακραίας φτώχειας. Επομένως, ελάχιστα ως καθόλου θα ωφεληθούν από την συγκεκριμένη αύξηση όλες αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων.
Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος οδηγείται στα 667 € καθαρά δεν καλύπτει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στους χαμηλόμισθους και τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Ενώ γίνεται επιτακτική πλέον ανάγκη αφενός, να ξεπαγώσουν οι τριετίες ώστε να βελτιωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων, κι αφετέρου να υπάρξει ένας μόνιμος και σταθερός μηχανισμός αύξησης των μισθών, που θα είναι συνδεδεμένος με τον πληθωρισμό (Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή).
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News