Η Ανθή Γουρουντή με το Libro Coro παρουσιάζουν το “Υμνος εις την Ελευθερίαν” στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
“Να μεταφέρουμε με αξιοσύνη το ήθος, τις αξίες και τον ήχο της Ελευθερίας” επισημαίνει στην «Π» η μουσικοσυνθέτρια
Η μουσικοσυνθέτρια Ανθή Γουρουντή κατάλαβε από πολύ νωρίς πως η μουσική είναι μονόδρομος για την ίδια και ας ήλπιζαν οι δικοί της άνθρωποι ότι θα την καμάρωναν… μηχανολόγο! Σήμερα, διαπρέπει στον Πειραιά και μαζί με το Libro Coro θα παρουσιάσουν στην Πάτρα, μια σπουδαία συναυλία. Ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» από το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro και υπό τη διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή φιλοξενούνται στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, στις 21.00.
Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς. Ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» ενώνει τους Ελληνες;
Η μουσική ως τέχνη διακρίνεται για τον εμψυχωτικό και ενωτικό της χαρακτήρα. Ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» ως μουσικό έργο έχει έναν προφανή εμβληματικό χαρακτήρα μια και οι πρώτες στροφές του καθιερώθηκαν ως εθνικός ύμνος το 1865, άρα εξ ορισμού αποτελεί εθνικό σύμβολο και ενώνει τους Ελληνες όπου γης. Το ποίημα «Υμνος εις την Ελευθερίαν» γράφτηκε από τον Διονύσιο Σολωμό τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και το 1828 μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο πάνω σε λαϊκά μοτίβα, για τετράφωνη ανδρική χορωδία (Α΄μελοποίηση). Οσο και αν φαντάζει μακρινό σαν γεγονός στις μέρες μας, το εν λόγω έργο υπήρξε δημοφιλές στην εποχή του και στη συνείδηση των Ιονίων αναγνωρίσθηκε ως άτυπος Υμνος των Επτανήσων. Σχεδόν δύο αιώνες μετά το έργο συνεχίζει να συγκινεί να ενθουσιάζει όποιον έχει την ευκαιρία να το γνωρίσει.
Υπήρξαν δυσκολίες στην αρχή του εγχειρήματος;
Ως εκπαιδευτικός μουσικής θεωρούσα αυτονόητη την ενασχόλησή μου με το συγκεκριμένο έργο. Μελετώντας από το 2006 τη μελοποιημένη Σολωμική ποίηση θεωρούσα χρέος μου να τον γνωρίσουν οι χορωδοί μου. Η μεγαλύτερη δυσκολία –πέραν των καθαρά τεχνικών φωνητικών απαιτήσεων- ήταν να υιοθετηθεί αυτή μου η επιλογή από την ομάδα μου, μια και το έργο φάνταζε «παλιακό», δυσνόητο και για ερασιτέχνες χορωδούς διόλου ελκυστικό. Στην πορεία έπρεπε να διαχειριστούμε τα πρακτικά ζητήματα που προέκυψαν από την καραντίνα. Με τη συστηματική μελέτη όμως του λογοτεχνικού και του μουσικού κειμένου μαζί με την συνδρομή επαγγελματιών μονωδών, η ομάδα κατάφερε να φέρει εις πέρας το όλο εγχείρημα. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι το έργο αυτό για εμάς δεν αποτελεί μια συμβατική μουσική συνθήκη, αλλά η αγωνία και η ανάγκη μας είναι να μεταφέρουμε με αξιοσύνη το ήθος, τις αξίες και τον ήχο της Ελευθερίας…
Στο Libro Coro η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί… Πώς έγινε το ξεκίνημα;
Το Φωνητικό Σύνολο Libro Coro γίνεται οκτώ ετών. Είμαστε μια αυτόνομη αυτοχρηματοδοτούμενη καλλιτεχνική κολεκτίβα που ασχολείται με την μουσική και τις παραστατικές τέχνες και δραστηριοποιείται στις γειτονιές του Πειραιά. Αρχικά η ομάδα δημιουργήθηκε από εμένα τον Νοέμβριο του 2013 ad hoc για να υποστηρίξει την οπερέτα «Η κόρη της Καταιγίδος» στην επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Στη συνέχεια αποφασίσαμε να «μείνουμε να κάνουμε… φασαρία στην πόλη μας!»
Μάλλον τα καταφέραμε, μια και κοιτώντας προς τα πίσω μετράμε ένα μεγάλο αριθμό συναυλιών και μουσικών παραστάσεων, συμμετοχές στο Φεστιβάλ Αθηνών, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, κ.λπ. αλλά και δικών μας πια καλλιτεχνικών παραγωγών. Στην ομάδα θα πρέπει να προσθέσω ότι εκτός από εμένα που έχω την ευθύνη της διδασκαλίας, μουσικής δραματουργίας και διεύθυνσης, η φωνητική προετοιμασία γίνεται από την καθηγήτρια μονωδίας Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News