Η χρεωκοπημένη τράπεζα του Βατικανού, η μαφία, ο κρεμασμένος και το κορίτσι που εξαφανίστηκε
Η Εμμανουέλλα Ορλάντι, επέστρεφε στο σπίτι της από ένα μάθημα φλάουτου στη Ρώμη όταν εξαφανίστηκε κοντά στην Piazza Navonaon της πόλης στις 22 Ιουνίου 1983 – σε ηλικία μόλις 15 ετών.
Η εξαφάνιση της Ορλάντι, κόρης ενός υπαλλήλου του Βατικανού, έχει ιντριγκάρει τους Ιταλούς εδώ και δεκαετίες και είναι ίσως η πιο γνωστή ανεξιχνίαστη υπόθεση της Ιταλίας. Οι θεωρίες γύρω από την εξαφάνιση του κοριτσιού είναι πολλές – με ορισμένους να είναι πεπεισμένοι ότι η Αγία Έδρα γνωρίζει περισσότερα για την υπόθεση από όσα έχει αποκαλύψει.
Κάποιοι λένε ότι ήταν μια προσπάθεια εκβιασμού του Βατικανού για να απελευθερώσει τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά – έναν Τούρκο που φυλακίστηκε το 1981 για απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’. Μια άλλη θεωρία που διατυπώθηκε το 2012 από έναν εξορκιστή ήταν ότι την απήγαγε ένα μέλος της αστυνομίας του Βατικανού για να χρησιμοποιηθεί ως σκλάβα του σεξ και αργότερα δολοφονήθηκε.
Μαφία και opus dei πίσω από την απαγωγή
Άλλοι είπαν ότι υπάρχει σύνδεση με τον τάφο του Ενρίκο Ντε Πέντις, ενός μαφιόζου που ήταν θαμμένος σε μια βασιλική της Ρώμης, ο οποίος ήταν αφεντικό στην εγκληματική οργάνωση Magliana Band.Η Αστυνομία ερεύνησε το ενδεχόμενο να είχε απαχθεί το νεαρό κορίτσι από μέλη της μαφιόζικης οργάνωσης σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν χρήματα που έχασαν όταν κατέρρευσε η Banco Ambrosiano, μια τράπεζα που συνδέεται με το Βατικανό.
Το 1982 ο Ρομπέρτο Κάλβι, ο πρόεδρος της τράπεζας, βρέθηκε κρεμασμένος κάτω από τη γέφυρα Blackfriars του Λονδίνου. Τώρα, 39 χρόνια μετά την εξαφάνιση της Ορλάντι, προέκυψαν στοιχεία που συνδέουν τον Ντε Πέντις με την υπόθεση, σε κατάθεση που έδωσε το 2008 ένας πρώην μαφιόζος ονόματι Σαλβατόρε Σαρνατάρο, ο οποίος έδειξε με το δάχτυλο τον ίδιο του τον γιο και τον Ντε Πέντις όταν μιλούσε στην αστυνομία εκείνη την εποχή.
Ο Σαρνατάρο είπε ότι ο γιος του – ο Μάρκο, μέλος συμμορίας – ομολόγησε ότι συμμετείχε στην επιχείρηση παρακολούθησης και απαγωγής της Ορλάντι με εντολή του Ντε Πέντις – ο οποίος εκτός από αφεντικό του εγκλήματος ήταν και μέλος των Opus Dei (σ.σ: οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας, με αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής των περίπου 85.000 μελών της παγκοσμίως).
Σύμφωνα με τον Σαρνατάρο, ο Mάρκο έλαβε εντολή από τον Ντε Πέντις να παρακολουθεί την Ορλάντι για μέρες, να την απαγάγει, να την οδηγήσει στην περιοχή Eur lakes της Ρώμης και να την παραδώσει σε έναν άλλο αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος και την πήρε τελικά. «Αργότερα έμαθα ότι ο γιος μου, για τον κόπο του, πήρε ως δώρο μια μοτοσικλέτα Suzuki 1100», είπε ο Σαρνατάρο – σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, που δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα La Republica την Τρίτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαρνατάρο είπε ότι ο γιος του παρέδωσε το κορίτσι στον Σέρτζιο Βιρτού, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο σωματοφύλακας του Ντε Πέντις. Το πού την πήγαν από εκεί είναι άγνωστο. Ο Σαρνατάρο είπε ότι ο Μάρκο του είπε για τη συμμετοχή του στη διαβόητη απαγωγή όταν οι δυό τους ήταν στη φυλακή για ναρκωτικά.
Οι απομαγνητοφωνήσεις δείχνουν ότι ο Σαρνατάρο δεν ήξερε γιατί ο γιος του τού είπε για τη συμμετοχή του στην απαγωγή. «Κατάλαβα αμέσως ότι ζούσε μέσα σε μεγάλο φόβο», είπε στην αστυνομία. Ο Μάρκο όμως είχε πεθάνει ένα χρόνο πριν από τη μαρτυρία του πατέρα του.
Η μαρτυρία του Σαρνατάρο το 2008 έγινε δύο ημέρες αφότου δύο φίλοι της Ορλάντι είχαν αναγνωρίσει τον Μάρκο Σαρνατάρο από μια φωτογραφία της αστυνομίας, σύμφωνα με τους Times. Είπαν τότε ότι ο Μάρκο ήταν το άτομο που είχαν δει να παρακολουθεί τους ίδιους και την Εμμανουέλλα τις μέρες πριν από την απαγωγή της. Οι φίλοι της Ορλάντι είπαν ότι είδαν τον Μάρκο δύο φορές πριν την εξαφάνισή της.
Την πρώτη φορά, είπαν, ένας άνδρας που επέβαινε στη θέση του συνοδηγού ενός αυτοκινήτου την είχε αγγίξει στο χέρι και είπε στον οδηγό: «Αυτή είναι». Η δεύτερη φορά ήταν μια μέρα πριν εξαφανιστεί η Ορλάντι. Ο άνδρας τους παρακολουθούσε μέχρι που πέρασαν από τις πύλες στο Βατικανό, είπαν.
Ένα άλλο πρώην αφεντικό της συμμορίας Magbliana – ο Μαουρίτσιο Αμπατίνο – έχει επίσης δηλώσει στο παρελθόν ότι η απαγωγή οργανώθηκε από τον Ντε Πέντις για να πάρει πίσω τα χρήματα που είχε χάσει σε τράπεζα του Βατικανού. Κάποιοι λένε ότι ο πατέρας της Ορλάντι – που πέθανε το 2004 – εργαζόταν ως τραπεζίτης στο Βατικανό.
Εκτός από τη σύνδεση με τον θάνατο του τραπεζίτη του Βατικανού, Κάλβι, ο θάνατος της Ορλάντι έχει επίσης συνδεθεί με τον θάνατο του Μικέλε Σιντόνα (σ.σ. Ιταλός τραπεζίτης, γνωστός στους τραπεζικούς κύκλους ως “The Shark”, με σαφείς διασυνδέσεις με τη Σικελική Μαφία και το Βατικανό, μέλος της Propaganda Due, μιας μυστικής Ιταλικής Μασσονικής στοάς. Δηλητηριάστηκε και πέθανε στη φυλακή ενώ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του δικηγόρου Τζόρτζιο Αμπροσόλι).
Το Βατικανό πρόθυμο (;) να βοηθήσει
Τον Απρίλιο του 2020, το Βατικανό έκλεισε επισήμως την έρευνα για την Ορλάντι, αφού τα λείψανα που είχαν εκταφεί σε ένα νεκροταφείο αποδείχτηκε ότι ήταν ηλικίας πάνω από έναν αιώνα και δεν ανήκαν στο εξαφανισμένο κορίτσι. Η ανεξιχνίαστη υπόθεση είχε επανέλθει στην επιφάνεια ένα χρόνο νωρίτερα μετά από μια ανώνυμη πληροφορία προς την οικογένειά της, ότι το σώμα της μπορεί να ταφεί στο τευτονικό νεκροταφείο μέσα στα τείχη της Πόλης του Βατικανού.
Το Βατικανό είχε ανοιχτούς υπόγειους ταφικούς θαλάμους κοντά στο νεκροταφείο και έφερε ιατροδικαστές για έρευνα. Αλλά οι δοκιμές σε χιλιάδες θραύσματα οστών προσδιόρισαν ότι τα λείψανα προϋπήρχαν της εξαφάνισης της Εμμανουέλλα, με τα πιο πρόσφατα να είχαν ενταφιαστεί πριν από περίπου 100 χρόνια. Με βάση τα ευρήματα, οι εισαγγελείς του Βατικανού ζήτησαν να σταματήσει η έρευνα και, την περασμένη Πέμπτη, το Βατικανό δήλωσε ότι ο δικαστής είχε αποδεχθεί το αίτημα.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει υποψίες για ανάμειξη του Βατικανού από τότε που η Ορλάντι χάθηκε. Οι συγγενείς της ζήτησαν από το Βατικανό να αποκαλύψει όλα όσα γνωρίζει και η Αγία Έδρα δήλωσε ότι συμφώνησε να αναζητήσει το σώμα της το 2019 σε ένδειξη καλής πίστης.
Σε δήλωσή του τον Απρίλιο του 2020, το Βατικανό τόνισε ότι παρείχε στην οικογένεια την πλήρη συνεργασία του και είπε ότι το επίσημο κλείσιμο της έρευνας επιτρέπει στην οικογένεια της Ορλάντι να έχουν πρόσβαση στα θραύσματα οστών για τις δικές τους εξετάσεις.
Το 2012, ο τάφος του Ενρίκο Ντε Πέντις – του μαφιόζου που θάφτηκε σε μια βασιλική της Ρώμης – άνοιξε για να διερευνηθεί πιθανή σύνδεση με την υπόθεση – αλλά τίποτα δεν αποκαλύφθηκε. Το 1990, ο Ντε Πέντις δέχτηκε ενέδρα και δολοφονήθηκε από πρώην συναδέλφους του μαφιόζους. Στη συνέχεια θάφτηκε στη Βασιλική Sant’Apollinare στη Ρώμη – μια ασυνήθιστη ταφική τιμή για έναν εγκληματία. Αργότερα έγινε εκταφή του πτώματος, που στη συνέχεια αποτεφρώθηκε και η τέφρα του διασκορπίστηκε στη θάλασσα.
Ο Πιέτρο Ορλάντι είπε, ενόψει της 39ης επετείου από την εξαφάνιση της αδερφής του ότι είχε λάβει νέα στοιχεία που τον έπεισαν ότι υπήρχαν κάποιοι στο Βατικανό γνώριζαν τι της είχε συμβεί. «Είμαι 100 τοις εκατό σίγουρος, χάρη σε αυτές τις πηγές, ότι ο Πάπας Φραγκίσκος γνωρίζει την αλήθεια για την αδερφή μου», είπε ο Ορλάντι. Το Βατικανό αρνείται πάντα τις κατηγορίες ότι γνώριζε και καθυστερούσε συνειδητά τις έρευνες.
Το χρονικό της εξαφάνισης και ο παρ΄ολίγο δολοφόνος του Πάπα
Η Εμμανουέλλα Ορλάντι ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του ΄Ερκολε και της Μαρίας Ορλάντι. Οι πληροφορίες λένε ότι ο πατέρας της ήταν είτε υπάλληλος της Τράπεζας του Βατικανού είτε υπηρετούσε στο σπίτι του Πάπα. Ο μεγαλύτερος αδερφός της Εμμανουέλλα, Πιέτρο, έχει πει στο παρελθόν ότι η οικογένεια ζούσε στην πόλη του Βατικανού, με τα παιδιά να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους κήπους του.
Ενώ είχε τελειώσει η σχολική χρονιά, η Ορλάντι συνέχισε να παρακολουθεί μαθήματα φλάουτου τρεις φορές την εβδομάδα στη Σχολή Tommaso Ludovico Da Victoria. Συνήθως χρησιμοποιούσε λεωφορείο για να φτάσει κοντά στο σχολείο και περπατούσε τα τελευταία μέτρα από τη στάση. Ωστόσο, στις 22 Ιουνίου 1983, άργησε στο μάθημα.
Η τελευταία φορά που υπήρξε επικοινωνία με την Εμμανουέλλα ήταν εκείνη την ημέρα, όταν τηλεφώνησε στο σπίτι και μίλησε με μια από τις αδερφές της, και δεν έχει βγει κανένα συμπέρασμα για το τι της συνέβη. Στη συνομιλία με την αδερφή της, εξήγησε ότι καθυστέρησε επειδή της προτάθηκε δουλειά από έναν εκπρόσωπο της Avon Cosmetics. Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, η Ορλάντι εθεάθη για τελευταία φορά εκείνη την ημέρα να μπαίνει σε μια μεγάλη, σκουρόχρωμη (πιθανώς πράσινη) BMW.
Η Ορλάντι κηρύχθηκε επίσημα αγνοούμενη αργότερα την ίδια μέρα, με τις ανακοινώσεις της εξαφάνισής της να δημοσιεύονται σε εφημερίδες μαζί με τον αριθμό τηλεφώνου της οικογένειάς της.
Τις ημέρες που ακολούθησαν, δύο τηλεφωνήματα ελήφθησαν από άτομα που ισχυρίστηκαν ότι είχαν συναντήσει ένα κορίτσι που ταιριάζει με την περιγραφή της Ορλάντι. Και οι δύο είπαν ότι είχε συστηθεί με διαφορετικό όνομα. Η μία μάρτυρας, μια 16χρονη, είπε ότι της είχε πει ότι έφευγε από το σπίτι για να πουλήσει προϊόντα Avon. Είπε ότι είχε συστηθεί ως «Μπαρμπαρέλλα» και είχε μαζί της το φλάουτό της.
Ένα άλλο άτομο με το όνομα «Μάριο» – που λέγεται ότι είναι ιδιοκτήτης ενός μπαρ στην περιοχή όπου πιστεύεται ότι εξαφανίστηκε – τηλεφώνησε στην οικογένεια και ισχυρίστηκε ότι μια κοπέλα με το όνομα «Μπάρμπαρα» του είχε επίσης πει ότι έφευγε από το σπίτι. Ο «Μάριο» είπε ότι του είπε ότι σχεδίαζε να είναι σπίτι για τον γάμο της αδερφής της.
Στις 30 Ιουνίου, 30.000 αφίσες που έδειχναν μια φωτογραφία της Ορλάντι αναρτήθηκαν στη Ρώμη και τρεις ημέρες αργότερα – στις 3 Ιουλίου – ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ έκανε έκκληση σε όσους ήταν πίσω από την εξαφάνιση του Ορλάντι να εμφανιστούν.
Δύο μέρες αργότερα, η οικογένεια έλαβε περισσότερα τηλεφωνήματα. Ένας είπε ότι η Ορλάντι ήταν αιχμάλωτη μιας τρομοκρατικής ομάδας που απαιτούσε την απελευθέρωση του Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, του Τούρκου που πυροβόλησε τον Πάπα τον Μάιο του 1981. Ένας άλλος άνδρας, με αμερικανική προφορά, τηλεφώνησε στην οικογένεια και έπαιξε μια ηχογράφηση της φωνής της Ορλάντι.
Αργότερα την ίδια μέρα, ένας άνδρας που πιστεύεται ότι είναι το ίδιο πρόσωπο τηλεφώνησε στο Βατικανό και ζήτησε ανταλλαγή Ορλάντι – Αγκτσά. Αρκετά ακόμη τηλεφωνήματα έγιναν από τον λεγόμενο «Αμερικανό» τις επόμενες ημέρες, αλλά η σύνδεση μεταξύ Ορλάντι και Αγκτσά κρίθηκε τελικά μη αξιόπιστη. Η υπόθεση γύρω από τη θεωρία αυτή έκλεισε το 1997.
Σε συνεντεύξεις από τότε – ακόμη και μετά την απελευθέρωσή του – ο Αγκτσά υποστήριξε ότι η απαγωγή της Ορλάντι και η εξαφάνιση το 1983 ενός άλλου κοριτσιού – της Μιρέλλα Γκρεγκόρι- έγιναν και οι δύο για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή του.
Μέχρι σήμερα, κανένα από τα τηλεφωνήματα ή τις θεωρίες δεν έχει οδηγήσει την οικογένεια της Ορλάντι να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News