Η Δυτική Ελλάδα στο “κόκκινο”, οι φορείς σε ετοιμότητα

Σε ετοιμότητα είναι οι φορείς για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς που παραμένει σήμερα στη Δυτική Ελλάδα.

Δυτική

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας και για σήμερα, καθώς εντάσσονται στο επίπεδο «4» (πορτοκαλί) του Χάρτη Πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ υψηλός είναι ο κίνδυνος στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας η οποία εντάσσεται στο επίπεδο «3» (κίτρινο).

Ο Δήμος Πατρέων από χθες μέχρι και τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι απαγορεύεται αυστηρά η εναπόθεση κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών στους δρόμους ή σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.
Οι δημότες μπορούν να μεταφέρουν τέτοια υλικά με δικά τους μέσα στον χώρο του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας.

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ
Εκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας, πραγματοποιήθηκε χθες κατ’ εντολή του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη και λόγω της κατάστασης συναγερμού (επίπεδο 5 του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς) στην οποία βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα.
Στη σύσκεψη προήδρευσε η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, αναπληρώνοντας τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο. Κατά τη διάρκειά της έγινε αποτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης και περαιτέρω συντονισμός δράσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε, όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προβούν σε δράσεις που αφορούν σε αυξημένη ετοιμότητα, στο πλαίσιο υλοποίησης της β’ φάσης του σχεδίου ΙΑΝΟΣ, δηλαδή:
⦁ Λήψη μέτρων αυξημένης επιτήρησης σε δάση και δασικές εκτάσεις.
⦁ Εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.
⦁ Ενημέρωση του κοινού μέσω δελτίου τύπου για λήψη μέτρων προς αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική διάταξη 9/2021.
⦁ Ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων.
⦁ Ετοιμότητα προσωπικού και μέσων εμπλεκομένων φορέων για υποστήριξη του πυροσβεστικού σώματος και για διαχείριση των συνεπειών λόγω δασικών πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας, ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η περιφερειακή συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας Ευσταθία Γιαννιά, ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ, Νικόλαος Γυφτάκης, ο διοικητής ΔΙΠΥΝ Αχαΐας Λουκάς Μουτσέλος, ο υπεύθυνος επιχειρησιακού σχεδιασμού ΔΙΠΥΝ Αχαΐας Γρηγόριος Αγαλόπουλος, ο αστυνομικός Δ/ντης Αστυνομικής Δ/νσης Αχαΐας Ανδρέας Γκίζας, ο αντιδήμαρχος Πατρέων Παναγιώτης Μελάς, ο υπεύθυνος εκτάκτων αναγκών της 6ης ΥΠΕ Κωνσταντίνος Καρζής, ο διευθυντής Δασών Αχαΐας Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας Ιωάννης Μπάφας, ο προϊστάμενος Δ/νσης τεχνικών έργων Π.Ε. Αχαΐας Αριστοτέλης Κορκός και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων ΠΔΕ, Θεόδωρος Τζόλας και Θεόδωρος Ραυτόπουλος.

 

ΜΕΛΑΣ
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς που συμμετείχε στη σύσκεψη με την προϊσταμένη του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων Αλεξία Καρδάρα, μεταξύ άλλων εισηγήθηκε τα εξής:
«Η δημοτική αρχή, οι εργαζόμενοι του Δήμου, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας είναι σε θέσεις μάχης και σε πλήρη ετοιμότητα, δίπλα στον λαό που δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά από τις φωτιές…
Είναι φανερές οι ελλείψεις στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σε μέσα, ώστε να μπορεί να είναι σε πλήρης ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός. Βασικό επίσης θέμα είναι η χρηματοδότηση των Δήμων και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να υπάρχουν σωστά οργανωμένες υπηρεσίες που να μπορούν να ανταποκριθούν όπως πρέπει.
Καλούμε τον λαό της Πάτρας σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, η λαϊκή περιουσία και ο δασικός πλούτος της περιοχής».