Η ευκαιριακή «συζήτηση» για τους φόρους
Η ΟΨΙΜΗ συζήτηση ως προς τα φορολογικά προγράμματα των κομμάτων είναι ασφαλώς επιδερμική και ευκαιριακή. Το θέμα ασφαλώς δεν είναι η φορολόγηση, αλλά η προσπάθεια να εκτεθούν οι πρόχειροι για τις προχειρότητές τους και οι απειθάρχητοι για τις Βαβυλωνίες τους, σύμφωνα με τον όρο που υιοθέτησε σε μια σπάνια, αλλά αναγκαστική αυτοκριτική ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης.
ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι τα φορολογικά συστήματα μερικώς μόνον τα υπαγορεύει η φιλοσοφία των κομμάτων. Κατά βάση, τα υπαγορεύει η πραγματικότητα. Αλλά είναι επίσης γεγονός ότι η υπόθεση των φόρων στη χώρα μας πάσχει από ιδεαλιστικές προσεγγίσεις: Τη θεωρία δηλαδή ότι οι ισχυροί απαλλάσσονται από τον φόρο και τον επωμίζονται οι αδύνατοι. Και ότι αν οι ισχυροί φορολογούνταν παχέως, η ζωή μας θα ήταν καλύτεροι.
ΣΤΗΝ πραγματικότητα, η χώρα μας έχει έλλειμμα φορολογικής κουλτούρας. Συνεπεία αυτού, η ζωή στην Ελλάδα μέχρι να εντατικοποιηθούν και να ψηφιοποιηθούν τα ελεγκτικά συστήματα ήταν μια απηνής προσπάθεια πάσων και πάντων, ισχυρών και μη, να αποκρύψουν όση φορολογητέα ύλη ήταν εφικτό. Με σημαντική επιτυχία.
ΜΕ ΤΟΥΣ φόρους συμβαίνει η γνωστή αντίφαση: Εχουν αντιπαραγωγικό αποτέλεσμα, στο μέτρο που πριονίζουν το σύνθημα και περιορίζουν τα καταναλωτικά και επενδυτικά περιθώρια του πολίτη, αλλά χωρίς φόρους το ταμείο χρεοκοπεί, η κοινωνική πολιτική και οι υποδομές καθηλώνονται, η κοινωνική συνοχή απειλείται.
Η ΚΡΙΣΗ μάς υποχρέωσε σε άτακτη πολιτική. Την έχουμε ξεπεράσει, αλλά μας περιμένει στη γωνία ο δεύτερος γύρος: Η εξυπηρέτηση των δανείων και του χρέους. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν συγχωρούνται ούτε ελαφρότητες ούτε πυροτεχνήματα ούτε απατηλές υποσχέσεις. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τι μας περιμένει.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News